x

Spot 10: Man skyder da musikere

Spot 10: Man skyder da musikere

Foto: Jonny Paw

Censur af musik har foregået siden den første musiker stak hovedet ud af hulen og gav røst fra sig. Siden da fik Elvis de kristne organisationer ophidset med sine seksuelle bevægelser, og i 60' ernes og 70'ernes USA. krævede det ofte selvcensur at optræde på de store liveshows som Ed Sullivan. En ting, hverken Bob Dylan eller The Doors dog overholdt, og derfor blev forbudt på tv.

Men at censuren lever i bedste velgående i USA og resten af verden anno 2004 kommer nok bag på de fleste. Det forklarede kulturjournalist Ole Reitov på de korte 45 minutter til et meget seriøst og vedkommende emne – så vedkommende, at det var skuffende, at ikke flere danske musikere var mødt op for at blive oplyst.

Bossen uden beskyttelse
Der er mange nye eksempler på musikcensur på selv store kunstnere.
Da Dixie Chicks efter krigen i Irak under en koncert i London fortalte, at de var imod krigen og ikke var stolte af at være amerikanere, fik det store konsekvenser for dem i USA. Konservative lobbypartier fik nys om udtalelsen og stemplede dem som anti-patriotiske. De blev bandlyst fra radiostationerne, og folk brændte deres albums på gaden.

Da Bruce Springsteen valgte at spille American Skin (41 Shots) – en sang om New Yorks politis brutale behandling og drab af en afrikansk immigrant – selvom politiet i N.Y. havde advaret ham imod det under en koncert i byen, fik Bossen en knap så venlig opringning to dage efter. Beskeden lød på, at han ikke skulle regne med politibeskyttelse eller anden hjælp fra dem igen.

I Algeriet er der eksempler på drab af folkesangere, ligesom al musik var forbudt under Taleban-styret i Afghanistan.

Freemuse er en organisation, der prøver at samle eksempler på musikcensur og få offentlighedens opmærksomhed på censuren for at stoppe den. Du kan læse mere på www.freemuse.org, og læse flere eksempler og rapporter på siden. Organisationen bliver støttet af mange udenlandske musikere verden over – blandt andet er Blurs forsanger Damon Albarn og Nancy Sinatra aktive medlemmer.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA