x

Frisk i ånden og kødet

Frisk i ånden og kødet

Hvad blev der af sex, drugs and rock'n'roll?

Sundhedsbølgen skyller ind over os, men gælder det også for rockmusikerne, eller dyrker de stadig myten om sex og stoffer og det vilde liv? GAFFA ser i en ny artikelserie nærmere på de musikernes sundhedstilstand anno 2010. Artikelserien slutter i dette nummer.


En del af de mere prøvede rock'n'rollere har på deres ældre dage taget en sundere livsstil til sig, end den man normalt sætter i forbindelse med personligheder som Duff McKagan, Ozzy Osbourne og Lou Reed. Det handler om ren overlevelsesstrategi, men det er også en vej til at udvikle sig. De unge tager det hele mere tilbagelænet. Men de har heller ikke skrevet langtidsholdbar på deres varedeklaration endnu.

Duff McKagan, tidligere bassist i Guns N' Roses og Velvet Revolver og nu i Jane's Addiction, har sin ugentlige blog på Seattle Weekly, hvor han fortæller historier om sit liv.

Duff McKagan var i 90'erne en af de hærgende rockstjerner, som godt kunne være endt med et liv i hegnet. Men med en blanding af fitness og sult efter visdom fik han rettet sit liv op. Han fortæller, at han i de senere er gået hen og blevet en passioneret vandrer og bjergbestiger efter at have trænet som en professionel sportsmand i de sidste 15 år.  

Ozzy Osbourne er for nylig blevet redaktør af en sundhedsbrevkasse i The Sunday Times. Den galvaniserede, men langtfra rustfri heavystar holder et hovedbudskab kørende om, at det er vigtigt at gå til lægen og bliver tjekket jævnligt. Doktor Ozzy har mildest talt tilegnet sig livserfaringer udi brugen af kroppen og medikamenter, som mange læger kun kan drømme om – eller have mareridt om.
Lou Reed forklarer blandt andet sin langtidsholdbarhed som en rockens virkelige veteraner med at have dyrket tai-chi, der også er en de kilder, han høster inspiration til at lave musik fra.

Ifølge hjemmesiden USADOJO.com er navne som RZA fra Wu-Tang Clan, Taboo fra Black Eyed Peas og Johhny Colt, der tidligere var med i Black Crowes, eksempler på andre musikere, der har været portrætteret i kampsportsmagasiner de senere år.  

Lou Reed er så optaget af den mere spirituelle side af livet, at han både har lavet musik til og indspillet en dvd omkring tai-chi med Tony Visconti som producer.   

Foo Fighters-guitarist træner igennem

Foo Fighters' guitarist, californiske Chris Shifflet, fortæller til Men's Health, at han har været en passioneret surfer, der tog ud hver morgen og bagefter til boksetræning og spillede fodbold om søndagen – indtil han fik familie og børn. Han fortæller, at det er på turnéerne, at han har tid til at træne igennem på de lange dage hen mod lydprøver og koncert.

Den eneste i Foo Fighters, der ikke træner noget officielt, er forsanger og guitarist Dave Grohl. Bandets trommeslager Taylor Hawkins kører alvorlig mountainbike. Bassisten Nate cykler med Taylor og går i fitnesscenter med Chris, når de er på turné.

I artiklen bliver Chris Shifflet spurgt, om rock'n'roll- livsstilen nogle gange kommer i vejen for hans sunde livsstil:

– Jeg drikker ikke eller tage stoffer længere. Så nej, egentlig ikke. I gamle dage ville jeg feste igennem, når vi var på turne og så træne ekstra meget i fitnesscenteret i fritiden for at komme efter det. Når min bror så mig træne, sagde han, at jeg bare var i gang med at blive en stærkere alkoholiker.

Foo Fighters har ikke nogen personlig træner med sig på turne. Det har Metallica. De har deres egen fitnesstræner med.

Og da Red Hot Chili Peppers gæstede København for fire år siden, havde de deres egen ernæringscoach med, som sørgede for at holde dem sunde og i form.

Bandet, der i rock'n'rollsk forstand ikke har været Guds bedste yngel, er blevet nødvendigt bevidste om en sundere livsstrategi. Deres coach, Philip Maffetone, fortalte til hjemmesiden hjernetips.dk:

– Faktisk tror jeg ikke, at de drikker længere… Jo, to af dem drikker et glas vin til maden, ellers står der økologi og sundhed på programmet. Faktisk generer det dem at spille og opholde sig her i Europa, fordi der bliver røget alle vegne. Ikke at de ikke kan lide Europa, men røgen er et problem. I dag er de fuldstændig "clean" og mere end det.

Kim Larsen træner med ølflasken

Kim Larsen fortalte i DSB's blad Ud & Se om sin daglige træningsøvelse i bladets apriludgave.
Han er lidt af en steppeulv, der arbejder om natten og jævnligt får sig en godnatbajer på et værtshus. Til gengæld står han senere op end de fleste.

Og laver gymnastik med en ølflaske. Det er et trick, han har med sig fra gymnastiklæreren i Hovedstadens Gymnastikforening. Mens han stadig er liggende, placerer han en tom ølflaske på panden og balancerer sig stykke for stykke op i stående positur. Først siddende, så knælende og til sidst stående. Han har prøvet det så mange gange, at flasken følger med de fleste gange.

– Det var vores gymnastiklærer, der lærte mig det. "Når I ikke gider dyrke redskabsgymnastik
længere og bliver tykke og gamle som mig, så tag én øvelse med jer… Det har jeg holdt fast ved, og jeg bruger stadig øvelsen i de stille perioder, vi ikke er ude at spille. Det gør, at hele din krop holder sig i balance. Jeg bruger også håndvægte og sådan noget. Alt det kondipladder," bliver Kim Larsen citeret for at sige i Ud & Se.

Steffen Brandt er lidt mere varieret i sit udtryk

– Jeg foretager mig alt muligt, jeg har lyst til. Cykler, går, sejler, svømmer og headbanger, hvis musikken tillader det. Jeg har simpelthen ikke fantasi til at stå i et center på et løbebånd og svede tran. For et par år siden havde bandet og jeg fornøjelsen af at høre Rolling Stones på Giant Stadium i New York. I front stod henholdsvis løb og dansede en totalt fit 65-årig Mick Jagger. Det var ærlig talt meget inspirerende, siger Steffen Brandt.

Når TV-2 turnerer, øver han sig i at sove længe og i disciplinen at lave absolut ingenting. Det samler en masse energi og koncentration til aftenernes koncerter.

I forhold til den mentale friskhed er Steffen Brandt inspireret af benspænd. Lars von Trier og Jørgen Leth afprøvede i en film en metode, som de kaldte  benspænd, hvor princippet er, at man udfordrer sig selv ved at ophæve det ellers skudsikre begreb, der handler om at gøre det, man plejer og ved, at man er god til. En meget enkel måde at holde hjernen frisk på.

De unge klarer sig uden træningsprogrammer

De unge danske rockgutter, vi har talt med, klarer sig uden Asics Kayano, Nike Mercurial Steam eller øvelser i at lave tranen eller solhilsener.   

Black Citys sanger og guitarist Bjørn Poulsen laver ikke noget specielt fysisk i dagligdagen.

– Jeg dyrker ikke sport eller noget andet af den slags. Dog kan jeg godt lide at gå ture tit. Men det er lige så meget for at få styr på tanker og til at give inspiration til musik og tekster. Jeg samler inspiration i dagligdagen i skæve situationer og ved at møde skæve eksistenser og holder mig frisk i ånden ved at give den gas og opleve en masse forskellige ting. Nye oplevelser får mig til at føle mig frisk.

Asbjørn "Ace" Nørgaard, der er trommeslager i The Floor Is Made Of Lava, gør ikke noget målbart for at holde sig frisk i kødet.

– Jeg gør ikke rigtig noget, hvis jeg skal være helt ærlig. Den smule motion, jeg får, får jeg ved at jorde rundt omkring på min cykel i København. Derudover får jeg jo også pulsen op ved at spille trommer. Især hvis vi spiller mange gigs, men hvis man så oven i hatten indtager en del øl, udligner det vist mere end rigeligt hinanden.

– Jeg kender mange i branchen, der går op i træning. Det er uden tvivl en god ting at gøre. Jeg ved godt, at jeg ville have mere overskud, hvis jeg holdt op med at ryge, drak mindre, spiste sundere og fik min nattesøvn. Jeg gider sgu bare ikke rigtig lige nu. Det er bare federe at sidde og lytte til plader, mens man ryger og drikker, end det er at stå på en kondicykel. Jeg tager ikke drugs. Jeg får mine kicks ved at drikke mig fuld og spille, siger Asbjørn Nørgaard, der heller ikke gør sig i trippet med at spise sundt og topbevidst.

– Jeg rejser heller ikke særlig meget. Når jeg endelig rejser, går turen hjem til min hjemstavn på Fanø, hvor jeg er i fuldstændig rock og rul-eksil og kicker back. Ellers holder jeg mig frisk i ånden ved at møde andre musikere, der ofte spiller en anden type musik end jeg selv. Men det absolut bedste til at holde én frisk i ånden er at hænge ud med sine gode venner, siger Asbjørn Nørgaard.


Hvad brænder de egentlig af?

Med udgangspunkt i artiklens kilder kan du se herunder, hvor mange kalorier de brænder af i timen. Rundt regnet med udgangspunkt i en mandsvægt på 70 kilo.
Trommer: 280
Rockguitar: 210
Vandretur: 420

Tai chi: 280
Hygge-gåtur: 245
Til sammenligning brænder du cirka 90 kalorier af ved en times stille og rolig sex.

Kilde: http://caloriecount.com
 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA