x

Admiral Radley = Grandaddy + Earlimart

Admiral Radley = Grandaddy + Earlimart

Egentlig skulle I Heart California kun have været en ep. Titelnummeret samt tre øvrige sange blev skrevet og indspillet for fem år siden, da Jason Lytle og Aaron Burtch fra Grandaddy fandt sammen med Aaron Espinoza og Ariana Murray fra Earlimart efter i årevis at have nydt venskabet mellem de to bands. Grandaddy – som gik i opløsning i 2006 – var fra Modesto, og selv om Earlimart i dag holder til i Los Angeles, er bandet oprindeligt fra Fresno. Begge byer ligger i Californiens San Joaquin Valley, og begge bands er repræsentanter for den synthificerede og ofte drømmende rock.

Den planlagte ep druknede dengang i almen travlhed, men sidste år fandt de fire musikere sammen igen for at tilføre projektet nyt liv, og pludselig gik tingene stærkt. Syv nye numre blev indspillet og færdiggjort på ganske kort tid, og så havde et helt album pludselig taget form. Så vidt havde gruppen kaldt sig Earlidaddy eller Grandimart, men tog nu navn efter en mytologisk figur, som de efter sigende mødte på et museum i Los Angeles under indspilningerne: Admiral Radley.

Via en direkte linje til Bozeman, Montana fik GAFFA en snak med Jason Lytle, der forlod Californien, efter Grandaddy gik i opløsning. Han udsendte sit første soloalbum Yours Truly, The Commuter sidste år og var egentlig i gang med opfølgeren til dette – men det er blevet sat på pause, mens han dedikerer sig til sit nye band.

Du har beskrevet, hvor lettet du var, efter Grandaddy gik i opløsning, og sagt, at du ikke længere gad spille i bands. Har du slidt den følelse af lettethed op?

– Jamen, jeg føler ikke rigtigt, at jeg er i et band, for jeg føler ikke det pres, jeg gjorde tidligere. Det, der virkelig frustrerede mig i Grandaddy, især hen imod slutningen, var, at der ikke var ret meget af det ligeværdige fællesskab tilbage. Presset overdøvede alle andre ting, fordi jeg var nødt til at tage ansvar for alle de andre medlemmer. Men her føler jeg mig som en ligeværdig deltager. Jeg kan træde et skridt tilbage og slappe væsentligt mere af. Jeg har altid fantaseret om bare at være trommeslager eller keyboardspiller – gemt væk i mørket. I løbet af alle de koncerter, vi har spillet så vidt, har Aaron stået for al snakken mellem numrene, og hver gang en sang slutter, så bevæger jeg mig væk fra mikrofonen.

Du har sagt, at det var virkelig hårdt at indspille din første soloplade – og plader generelt. Var det også tilfældet her?

– Selve forløbet har nok været en del mere behageligt, fordi det generelt bare var sjovere, og vi tog ikke tingene så tungt. Vi havde det rigtig sjovt og drak en masse øl, sådan så der var den helt rigtige balance mellem sjov og arbejde.

De sange, du har bidraget med, er meget forskellige fra hinanden. Har det været et bevidst mål?

– Albummet har været en god mulighed for at prøve nogle forskellige ting af og bevæge mig væk fra det felt, jeg normalt befinder mig i. Det, jeg har besluttet mig for i forhold til min anden soloplade, er, at den gerne må stikke i mange forskellige retninger, og den proces fik jeg sparket i gang med det her album.

Samarbejdede du og Aaron Espinoza i forhold til sangskrivningen?

– Ja, der var faktisk en masse samarbejde. Umiddelbart vil sangene jo blive genkendt som henholdsvis hans og mine, men i forhold til instrumenteringen og arrangementerne, så har vi faktisk brugt lang tid sammen i studiet – os alle fire. Nu om stunder er det jo så nemt bare at sende filer frem og tilbage over nettet, men sådan har vi ikke gjort.

Du erklærer din kærlighed til din gamle hjemstat, og I skal spille en masse koncerter i og omkring Modesto. Har du fortrudt, at du flyttede fra Californien, eller er du bare blevet nostalgisk?

– Jeg tror, jeg altid vil have en vis forkærlighed for min hjemstavn, og jeg har indset, hvor stor betydning den del af Californien har haft. Det er jo meget afgørende for, hvem jeg er, og jeg vil altid have det med mig, uanset hvorhen jeg går.

I Heart California udkom den 13. juli, og i den forbindelse er bandet draget på en nordamerikansk turné, inden turen også går til Japan. Chancerne for en europæisk turné i år er ifølge Lytle ganske gode. Det er endnu ikke afgjort, om koncerterne også vil byde på Grandaddy- og Earlimart-numre, men står det til Lytle, vil det blive sådan – ikke mindst så sætlisterne kan blive lidt længere.

Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA