x

Finale – Susanne Bier

Finale – Susanne Bier

Alder: 50 år
Civilstatus: Samboende med Jesper Winge Leisner

Profession: Instruktøren er i denne måned aktuel med filmen "Hævnen", der allerede er solgt til 30 lande, og som har Trine Dyrholm og Ulrich Thomsen i hovedrollerne.

Kommer du fra et hjem med klaver?
– Ja, det gør jeg egentlig.

Spiller du selv?
– Nej, overhovedet ikke.

Synger du i badet?
– Hvis jeg er sikker på, at der ikke er nogen, som lytter. Hvis der lige er en sang, der har sat sig fast fra radioen, kan jeg godt gøre det. Jeg kan også stå og synge en arie fra en af de store operaer.

Har du nogensinde drømt om at blive musiker?
– Nej, så kunne jeg lige så godt drømme om at blive jægerpilot eller kunstskøjteløber, for det er lige så sandsynligt.

Hvad betyder musik for dig?

– Når jeg hører musik, så kan jeg blive hensat i sådan en drømmeagtig og vægtløs tilstand. Det er fantastisk, når det sker.

Hvor meget fylder din musiksamling?
– Min cd-samling fylder ret meget, for den er fuldstændig ukritisk og tilfældig, og der er i øvrigt ikke blevet tømt ud i den siden niende klasse, så det er nok mere kvantitet end kvalitet. Men jeg har også en del musik på min iPod, så jeg ved ikke rigtigt, hvor meget vi snakker om.

Hvad er din yndlingsplade?
– Det er godt nok alt sammen klassisk, men Mahler og Mozarts og Verdis operaer er alle sammen yndlingsplader. Jeg elsker opera.

Hvad er den mest pinlige plade, du har stående i din pladesamling?

– Jeg synes, at jeg ved så lidt om musik, at jeg ikke ved, om den er pinlig eller ej. Halvdelen af min musiksamling er sikkert rigtig pinlig.

Hvilken sang vil du vælge på karaokebaren?
– Den situation vil jeg allerhelst undgå, ellers skulle jeg i hvert fald være meget beruset.  

Hvilken sang forbinder du med din første forelskelse?
– Det er nok en Leonard Cohen-sang, der hedder Bird On The Wire. Det er ofte teksten, der fanger mig, så jeg elsker jo selvfølgelig også Bob Dylan.

Hvad er den perfekte musik til en erotisk aften?

 – Det ved jeg godt nok ikke. Ligegyldigt hvilken musik jeg kommer til at tænke på, så får jeg sådan lidt klamme billeder i mit hoved, og det bliver sådan lidt ufrivilligt komisk. Så det tror jeg, at jeg skal undgå.

Hvad hører du helst søndag morgen?
– Det kommer lidt an på årstiden. Jeg har en forkærlighed for sådan noget behagelig musik søndag morgen, hvor man kan høre, at det er der, men hvor man ikke skal forholde sig til det. Jeg sætter ofte sådan nogle Motown-samlinger på, det er rigtigt behageligt.

Hvilken sang får dig stensikkert på dansegulvet?
– Der er ikke en sang, der helt sikkert får mig på dansegulvet, men der er da sådan nogle hits, som er uimodståelige. Hvis jeg hører Stevie Wonder, så er det lidt svært at sidde stille.

Hvad er den første sang, du kan huske?

– Det er nok en børnesang, og jeg tror måske, at det er Elefantens Vuggevise. Den har nogle tydelige billeder, som har fascineret mig. Jeg kan huske fornemmelsen af at ligge og forestille mig det, der blev sunget.

Hvilken sang kan få tårerne frem i øjnene på dig?

Jens Vejmand. Jeg synes simpelthen, den er så sørgelig. Da jeg var lille, drillede min far mig med at synge den, og så kunne jeg ikke lade være med at tude. Den er helt vildt sørgelig.

Hvilken musik skal der spilles til din begravelse?
– Det har jeg da ikke lyst til at tænke på, så det tror jeg altså ikke, at jeg kan svare på.

Har du været i operaen?
– Ja, det har jeg, men faktisk ikke så specielt mange gange. Så jeg tror ikke, at jeg vil fremhæve nogen speciel oplevelse.

Har du været på festival?
– Sådan noget som Roskilde? Nej, men jeg ville faktisk gerne have set Prince og også gerne Patti Smith i år på Roskilde Festival. Så programmet er tiltalende, men jeg ved ikke lige med campingområdet og så videre.

Hvad har været din bedste koncertoplevelse?
– Jeg er ikke den store koncertgænger, for jeg får en lille smule angst over rigtig mange mennesker på ét sted. Sådan noget med koncerter er altid lidt en afvejning, om jeg bliver for utryg ved det. Jeg har set fantastiske koncerter med Stevie Wonder og med Leonard Cohen i København, men jeg får ofte lidt panik over det.

Hvilken musiker ville du gerne på date med?
– Mick Jagger. Er det ikke indlysende? Jeg så et David Letterman-interview med ham, hvor han ikke alene var sjov og charmerende, men også velformuleret, så jeg tror, at det er en sjov date. Og så kan jeg enormt godt lide The Rolling Stones.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA