x

Rasmus Littauer - En heldig fugl fra undergrunden

Rasmus Littauer - En heldig fugl fra undergrunden

Når Rasmus Littauer skal understrege en rytme eller en bestemt melodi fremfører han den fuldstændig fejlfrit, og man prøver at følge med, mens hans hænder klapper på alt fra spisebordet til hans eget bryst. Når han ikke spiller på møblerne, sætter han musik på og forklarer hvad der gør det pågældende nummer så meget bedre, end alt det andet han ellers hører. Og det er ikke så lidt.

Musik falder fuldstændig naturligt for Rasmus Littauer. Han har en sjælden evne til at sætte ord på sine tanker omkring musik, uden at blive for langhåret og ufokuseret, samtidig med at han har det popøre, der får både indiedrengen og poptøsen til at danse til hans musik. Samtidig bevarer han den übercoolness, der findes et utal af variationer af i undergrunden, men som de færreste bibeholder, når de kan øjne pengene og succesen. Rasmus har den stadig. Også selvom han er en succes.

Som 19-årig tegnede han i 2008 som medlem af bandet Must Go Radio kontrakt med Rust Music, og bandet blev samme år udråbt af P3-værten Camilla Jane-Lee til at være et af bedste nye bands i Danmark. Bandet spillede på Spot, fik pæne anmeldelser for debut-ep'en, tog på turné med Music for Modern Man og fik to mindre hits i undergrunden med "Alhambra" og "Kill Your Telly". Det lignede en ubetinget succes, men pludselig blev der stille om bandet. Deres koncert i Skuespilhuset blev aflyst og lidt senere fulgte forklaringen: På grund af musikalske uoverensstemmelser havde de to sangskrivere, Rasmus Littauer og Anders Toft, besluttet sig at gå hver til sit. Netop som de skulle til at indspille debutalbummet.

Som den sidste fra Must Go Radio har han netop søsat sit seneste projekt, bandet Lucky Bird, der, udover Rasmus, består af hans to brødre Simon, Jonas, guitaristen Mads Bergland og gymnasievennen Aske Lyck. I Lucky Bird er Rasmus den primære sangskriver, og den heftige fart, der kendetegnede både musikken og karrieren i Must Go Radio, er skiftet ud med tunge Beach Boys-harmonier og en større fokus på musikken end den hurtige succes.

Mit møde med Rasmus finder sted hjemme hos ham, på husbåden, der ligger til kaj i centrum af København. Vi sætter os ind i stuen, hvor der, foruden spisebord og stole, er spredt en uoverskuelig mængde instrumenter ud over hele gulvet og på de få møbler der er. Mens København ligger langt væk uden for koøjet, laver Rasmus kaffe og flytter en guitar, så han kan sidde ned ved bordet.

Dejligt ikke at skulle gå på kompromis

Hvorfor startede du Lucky Bird?

Fordi jeg havde lyst til at lave noget musik selv. Noget, hvor jeg ikke skal indgå kompromisser. Det kan være enormt anstrengende at have det som dogme i et band at være to primære sangskrivere. I Must Go Radio måtte jeg indgå mange kompromisser og det havde jeg det ikke godt med. Anders og jeg ville måske også bare nogle forskellige ting og gik så i hver vores retning. Det må man så sige, vi har gjort. Omvendt har det været en meget lærerig proces at arbejde som et makkerpar.

Hvordan er det at være sangskriver nu, i forhold til i Must Go Radio?

Jeg har mere frihed og jeg skal ikke rette mig ind. De andre i bandet lytter meget til mine sange, når de er i gang med at blive til og kommer med gode idéer. Generelt giver vi hinanden meget brugbar kritik. Men jeg elsker at få et spark i røven og jeg synes det er fedt at de andre også sætter deres præg på sangene.

Alle de andre medlemmer fra Must Go Radio er kommet ud med deres nye projekter, men du er den sidste, der kommer ud med dit. Hvorfor?

Jeg ville bruge noget tid på at lave nogle sange stille og roligt. Jeg laver musik, fordi jeg ikke kan lade være, og sådan skal det helst være. I Must Go Radio gik der knap en uge før vi havde en Myspace-side, en uge efter var vi Soundvenue Selected og skulle spille på Train i Århus. Lidt efter skulle vi på tour med Music for Modern Man. Fokus blev fjernet fra at lave fede sange og det handlede meget om alt det udenom. Det er helt vildt fedt når maskinen bare kører, men vi var ikke helt klar til det dengang og det vil jeg gerne være nu. Så må vi jo bare håbe der er nogen, der kan lide det jeg laver.

Vigtigst at skabe stemninger

Du spiller med i både Kiss Kiss Kiss' og Electrojuices live-acts. Hvordan er det?


Det er helt vildt fedt at spille med fede bands som Kiss Kiss Kiss og Electrojuice. Vi spiller nogle rigtigt sjove, fede og af og til ret store jobs. I efteråret har jeg varmet op for Kraftwerk, spillet på Store Vega og på Rådhuspladsen under Hopenhagen. Og så spillede jeg jo med Electrojuice på årets Roskilde Festival og det var en enorm fed oplevelse. Dog har der også været en hel masse mindre jobs, der ofte er ligeså fede. De små jobs har man som regel ikke de helt store forventninger til, men man kan godt nok få sig en positiv overraskelse nogle gange.

Hvordan vil du beskrive jeres lyd i Lucky Bird?


Puha. Det er vel en slags alternativ indie-rock, ha ha. Nej, helt ærlig, så er vores lyd med tiden blevet tungere, mere skramlet og usleben, men vi går ikke så meget op i genrer. For os handler det om skabe stemninger og ikke så meget om, hvor vi passer ind henne.

Hvad fik du ud af at være med i Must Go Radio?

Jeg er blevet en meget bedre sanger og guitarist, og så har det styrket mine evner i studiet, hvor alting går lidt stærkere nu. Jeg har også fået et større netværk omkring mig i København. Det er fedt. Alt hvad jeg har fået ud af Must Go Radio har været fedt.

Lucky Bird varmede op for Kiss Kiss Kiss på deres forårstur og spillede småjobs i løbet af sommeren og foråret. Hvordan gik det?

Det gik enormt godt og det var en rigtig god måde at skyde projektet i gang på. Det var fedt, at vi pludselig kunne få musikken ud til en helt masse mennesker, der måske ellers ikke ville have fået øje på os.

Hvad er planerne for bandets fremtid?

Planerne er lige nu at sprede ordet og musikken. Vi er netop blevet færdige med indspilningerne til vores første ep, som vi håber folk vil tage godt imod. Vi er i hvert fald selv tilfredse med resultatet. Derudover skal vi til Popkomm i Berlin til september og så skal vi bare ud og spille forskellige steder i Danmark resten af året. Det vigtigste lige nu er at folk finder ud af, hvem vi er og hvad vi kan.

Lucky Bird på MySpace


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA