x

Roskilde-guide: electronica og ny, eksperimenterende musik

Roskilde-guide: electronica og ny, eksperimenterende musik

Endnu engang er det blevet tid at drage mod Roskilde, og programmet her i 2004 er et af de hidtil bedste med hensyn til ny, eksperimenterende musik og kunstnere fra de elektroniske genrer. Selvom navne som Basement Jaxx og Fatboy Slim fylder godt på plakaten sammen med rockere som Pixies, Korn, David Bowie og Morrissey, er der i år også masser af mindre, mere spændende navne, man kan (og bør gøre sig selv den tjeneste at) gå på opdagelse i over den ugelange séance på Dyrskuepladsen. Her er GAFFAs bud på nogle af de mest interessante:

Mandag 28. juni

Wäldchengarten - Camp Stage, kl. 18.30:
Aalborg-brødrene Lars og Dennis Hansen er noget så sjældent som en dansk støj-duo med et internationalt renommé. I en genre, hvor det at lave larm i sig selv er målet for nogle kunstnere, formår Wäldchengarten at indarbejde et personligt aftryk i deres stemningsfyldte lydkollager. Dette gælder også under duoens koncerter, så mød tidligt op til årets Roskilde festival og lad dem rense dine ører, dit hoved og din krop, så du er klar til en hård uge.

Onsdag 30. juni

Noxagt - Camp Stage, kl. 18.00:
Denne norske trio er sammen med amerikanske Lightning Bolt blandt de bedste nye navne, der tager den hårde rock under kærlig behandling og giver et forfriskende, kliché-frit bud på, hvor genren med fordel kunne bevæge sig hen ad i de kommende år. Noxagts originale og instrumentale mix af bas, trommer og bratsch er kraftfuldt, med masser af groove og kunne ende med at blive et af festivalens højdepunkter.


Torsdag 1. juli

Scratch Perverts - Metropol, kl. 19.30:
Er man til hiphop, men synes at det alt for tit handler for meget om de forskellige MCs og deres mic-skillz, er denne aften med Scratch Perverts et must. Tony Vegas, Plus One og Prime Cuts er blandt verdens bedste vinyljonglører, og man kan forvente en imponerende opvisning i cool turntablism, når de tre engelske DJs giver deres pladespillere gas.

Fredag 2. juli

Den københavnske forening Komponent har sammensat en hel eftermiddag af electronica for de mere åbensindede Roskilde-gæster. Programmet løber fra kl. 12.00 til ca. 17.00 på Metropol og indeholder foruden optrædener fra Mapstation aka Stefan Schneider fra To Rococo Rots dubbede solo-projekt, Ekkehard Ehlers, der manipulerer klassiske instrumenter på sin laptop, og The Renegades Of The Game Boxen, der som navnet antyder laver musik på deres Game Boys, også koncerter med:
Pixel - Metropol, kl. 12.45:
Jon Egeskov er af det bedste danske bud på en skelsættende electronica-optræden under dette års Roskilde festival. Han er uddannet jazz-musiker, men udgav i slutningen af 2003 sit elektroniske debutalbum “Display” på det respekterede tyske selskab Raster-Noton, der i øvrigt signede ham efter hans optræden på Radar-festivalen i København i 2002. Se frem til masser af minimalistiske, men komplekse rytmer iklædt små melodistumper man både kan vågne og bevæge sig til.
Murcof - Metropol, kl. 14.25:
Mexikaner Fernando Corona er en af electronica-scenens nyeste undergrunds-stjerner. Han er klar med sit andet Murcof-album til efteråret, men har allerede skabt sig et fornemt ry med sin atmosfæriske blanding af mikro-house og spøgelsesagtige strygere på debuten “Martes” og diverse singler. Der skulle således også være basis for en ganske interessant koncert på Roskilde – også selv om den skal foregå midt på eftermiddagen.

Vive La Fête - Pavilion, kl. 23.00:
Er man til fest og farver, beskidt electro med rødder tilbage i 80’erne og masser af attitude, er en date med denne belgiske duo uundgåelig fredag aften. Bestående af Danny Mommens, der også har været bassist i dEUS, og hans frække, for det meste højt skrigende eller højt stønnede kæreste Els Pynoo er der lagt op til et mørkt, energisk orgie til soundtracket af guitar-ledt electro-punk med sensuel fransk lyrik, når Vive La Fête indtager Roskilde. Længe leve festen!

Lex Records præsenterer Danger Mouse, DJ Buddy Peace og Prince Po - Pavilion, kl. 01.00:
Lex Records er et underselskab til det elektroniske moderskib Warp og har gennem de sidste par år opbygget sig et ry som et af de vigtigste labels inden for alternativ hiphop. Londons DJ Buddy Peace er fuld af ideer og turntable-skillz, og rapper Prince Po har en fortid med Pharoahe Monch i Organized Konfusion. Den mest interessante af Lex-slænget er dog NYCs Danger Mouse, der tidligere i år fik masser af ros og sagsanlæg på grund af sit uautoriserede koncept-bootleg-remix af Jay-Zs “Black Album” og The Beatles “White Album” – aka “The Grey Album”, der spredte sig som en steppebrand på internettet. Danger Mouse har dog også andre strenge at spille på og udgør til daglig ligeledes producer-halvdelen duoen af DM & Jemini, der sidste år udgav det meget roste hiphop-album “Ghetto Pop Life” på Lex. Fredag nat vil således være et godt tidspunkt at finde ud af, hvor hiphoppen er på vej henad…

Lørdag 3. juli

anticon præsenterer alias, Dosh og Passage med Restiform Bodies - Metropol, kl. 12.00:
… Og det samme gælder lørdag morgen, hvor anticon åbner Metropol med endnu en dose alternativ hiphop fra genrens førerfelt. Det amerikanske kollektiv har blandt andet links til cLOUDDEAD og SixToo og præsenterer her nogle af deres mindre kendte, men ganske spændende kunstnere. alias og Passage er begge producere, multi-instrumentalister og MCs, og Dosh spiller trommer og har blandt andet arbejdet med Fog foruden at have udgivet musik i eget navn. Forvent en fantasirig, intens og progressiv omgang indie-hiphop med strejf af electronica, når de tre herrer indtager Roskilde med hjælp fra den Passage-associerede rap-gruppe Restiform Bodies.

The Matthew Herbert Big Band - Metropol, kl. 15.00:
Matthew Herbert er en original - og ikke blot lidt sær, men en mand med sine helt egne geniale ideer. Han har arbejdet med Björk, laver numre med samplede lyde af den menneskelige krop og tyggegummibobler, og til sit seneste album “Goodbye Swingtime” hyrede han et helt orkester til at spille sine kompositioner for derefter at rearrangere musikken på computer. Orkesteret indfinder sig også på scenen i Roskilde, hvor Herbert vil lede dem igennem sin helt egen politisk ladede, opdaterede version af jazz og swing, hvor live-sampling og live-instrumentering smeltes sammen under et helt unikt show, man ikke bør gå glip af.

Lali Puna - Pavilion, kl. 16.00:
Tyskerne i Lali Puna placerer sig i gråzonen mellem indie-rock og electronica. Med sangerinde Valérie Trebeljahr i front leverer den Notwist-relaterede kvartet en fornem omgang melankolsk og elektronisk inspireret pop, der både taler til hjertet, hovedet og fødderne.

The Bug - Pavilion, kl. 00.00:
Kevin Martin har knap 20 år bag sig på musikscenen og har været en af drivkrafterne i videreudviklingen af 80'ernes industrial op gennem 90’erne. Han har specielt gjort sig bemærket i God og Techno Animal og som enmandsprojektet The Bug, der her i det tredje årtusind parrer industrial-genren med dancehall. De tunge, hårde produktioner ledsages af bidrag fra diverse MCs, som giver musikken en frisk politisk kontekst. The Bugs show på Roskilde vil byde på optrædener fra særligt indbudte gæste-vokalister, så der er god grund til at møde op og fange dette specielle show - også selvom man allerede har oplevet The Bug live.

Karl Bartos - Metropol, kl. 00.00:
Hvis man mener, at politisk industriel dancehall er for tungt at danse til på denne tid af aftenen/festivalen, er Karl Bartos et godt alternativ. Den tidligere Kraftwerk-robot arbejder stadig i den samme genre af elektronisk pop som hans gamle band, og man kan blandt andet se frem til stilfulde projektioner såvel som bearbejdninger af et par Kraftwerk-klassikere, når han indtager Roskilde med sine maskiner.


Søndag 4. juli

Cloroform - Odeon, kl. 14.00:
Ligesom Noxagt (se ovenfor) er Cloroform et spændende norsk band, der eksperimenterer med elementer fra den hårde rock. Trioen består af filmkomponist John Erik Kaada, der for nylig gæstede SPOT-festivalen i Aarhus med solo-foretagendet Kaada, Børge Fjordheim og Øyvind Storesund, der også spiller i Kaizers Orchestra. Cloroform har samme frie tilgang til musikken som en gruppe som Düreforsög. De kombinerer uden problemer elementer fra et utal af genrer som funk-rock, soul, industrial og punk til et udtryk, der helt og aldeles er deres eget. På en gang funky, larmende, skøre og med masser af energi står den norske trio til at levere en af de positive overraskelser på dette års Roskilde Festival.

Dizzee Rascal - Metropol, kl. 17.00:
Det seneste skud på HipHop-stammen hedder grime, og Dizzee Rascal er den unge fløs, som for alvor bragte denne mutation af UK garage, jungle og hiphop ud til den brede masse med hans pris-vindende debutalbum “Boy In Da Corner” fra sidste sommer. Forvent hårde beats, sære, men fængende melodistumper og masser af full-on lyrik når Rascal møder op på Roskilde for at give lektioner i hverdagslivet på et nedslidt council estate i det østlige London. Foruden materiale fra debuten er der god mulighed for, at den unge MC også vil give et par smagsprøver på hans andet album “Show Time”, der udkommer senere på sommeren.

!!! - Odeon, kl. 18.00:
Det er nok de færreste, der vil være istand til at huske, hvordan !!!s navn skal udtales efter en uges druk, larm, mangel på søvn og sol/regn, så det er godt, at denne koncert ikke vil involvere de små grå inde i hovedet alt for meget. Det amerikanske punk-funk-kollektiv appellerer nemlig mest til fødderne - og danse, det kan man jo altid. Masser af dybe grooves og opløftende partystemning er garanteret, når !!! spiller op, så hvorfor ikke slutte årets Roskilde festival på et high???

Hav en rigtig god festival!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA