x

Linkin Park – Gamle venner, ny lyd

Linkin Park – Gamle venner, ny lyd

De fire bandmedlemmer fra Linkin Park har svært ved at skjule deres begejstring for deres fjerde album A Thousand Suns. Mike Shinoda taler uafbrudt og særdeles hurtigt, Rob Burton forsøger gang på gang at få ørenlyd, og Chester Bennington og David Farrell ler kontant i munden på hinanden, når de beskriver den "nye lyd", som de er så stolte af. Deres fjerde album er noget helt særligt i deres øjne.

Mike, du har tidligere indikeret, at dette album er så unikt, at man er nødt til at finde på en ny genre for at karakterisere det. Hvordan skabte I denne nye lyd?

Mike: – Jeg har fortrudt så meget, at jeg sagde det. Jeg tror, det var under et interview med Rolling Stone, og det er det samme, som hvis en bokser proklamerer, at han vinder stort inden en kamp – og så bliver han slået ud i første runde. Jeg var bare så begejstret over albummet, dengang jeg sagde det. Journalisten opfandt vist et nyt ord, "genre-busting",  som jeg aldrig nogensinde har hørt før. Det, jeg mente var, at vi har skabt noget, der er helt nyt for os.

Hvordan er jeres nye album anderledes fra jeres tidligere albums?

Rob: – Vi var meget mere åbne, da vi begyndte at lave nye lyde til dette album. Det ville være kedeligt, hvis vi ikke udviklede os, og vi har virkelig arbejdet på at lave et eklektisk album.

Kan I fortælle lidt om den kreative proces bag dette album?

Chester: – Mike kom i studiet og spillede en masse sange, og de fleste var næsten færdigudviklede med melodi og tekst. Jeg tænkte: "fuck, det er bare så cool". Da han spillede Blackout, tænkte jeg, at det var den bedste sang, jeg nogensinde havde hørt. Jeg kunne ikke spille sangen uden at græde i et helt år. På sin vis er jeg som en hvilken som helst anden fan, hvad det angår. Jeg har ingen idé om, hvad der inspirerede sangene, eller hvor teksterne kom fra. Det er op til mig at fortolke sangene på min måde.

David: – Vi lavede en dokumentarfilm, mens vi optog dette album. Det gik op for mig, hvor vanvittige vi så ud under selve processen med at finde på alle de nye lyde, da jeg sad i sofaen derhjemme sammen med mine kone og så dokumentarfilmen. Jeg sad og betragtede os alle sammen slå og hamre løs på en masse forskellige ting, og min kone kiggede undrende på mig og sagde: "hvad er det lige I laver?".
Chester: – Vi ligner en flok forsøgsdyr...

Dystert tema

A Thousand Suns er blevet beskrevet som en konceptplade – en plade, der fortæller en sammenhængende historie. Linkin Park var dog stadig i gang med at færdigproducere deres album, da GAFFA mødte dem i West Hollywood i Californien, og de præsenterede derfor kun seks af deres nye sange – deriblandt singlen The Catalyst og Blackout.

Jeg har kun hørt seks af sangene på A Thousand Suns, men det virker, som om at det er et dystert album, der handler om angst, dommedag og tab. Er der et gennemgående tema?

Mike: – Der er ikke kun dystre sider. Der er også meget positivt i albummet. Jeg tror aldrig, at vi har nævnt ordet "kærlighed" så mange gange før.

Jeg mener kun at have hørt ordet "kærlighed" en enkelt gang i en sang, der endnu ikke havde en titel. Det virkede ikke, som om det var en positiv sang om kærlighed.

Mike: – Du kan ikke tage det ud af konteksten. Du er nødt til at lytte til hele albummet først. Du har kun hørt seks sange, så du kan endnu ikke se, at hele albummet er som en slags opdagelsesrejse. Hver enkelt sang er en del af den opdagelsesrejse. Hver enkelt sang er som en slags trailer for en film, men man er nødt til at se hele filmen for at forstå sammenhængen.

Rob: – Det er op til den enkelte, hvordan han eller hun fortolker teksterne. Det sker ind imellem, at jeg efter flere år forklarer Mike, hvordan jeg har fortolket en af vores sange, og han er fuldstændig uenig med mig.

Hvordan arbejder I med tekst og musik?

Mike: – Rick (Rubin, producer, red.) og jeg skriver sangene sammen, og vi har vores helt særlige måde at gøre det på. Det er nærmest, som om en sang kommer til os af sig selv, og vi følger bare med flowet. Det lyder, som om det er en hallucinerende oplevelse, som om vi er på stoffer, men det er ikke tilfældet. Sangene kommer af sig selv, og så laver vi teksterne efterhånden. Der er flere ord, der bare kommer naturligt, og så følger vi bare med.

Linkin Park 2020

Det er omkring 20 år siden, 13-årige Mike Shinoda og hans jævnaldrene klassekammerat Brad Delson øvede sig på guitaren hjemme i drengeværelset i Californien. Seks år senere dannede de bandet Linkin Park og valgte at blive professionelle musikere. I dag har de solgt over 50 millioner album på verdensplan, og de forventer at fortsætte succeshistorien lang tid fremover.

Linkin Park har været sammen siden gymnasiet. Hvordan vil I beskrive jeres historie?

Mike: – Det er en god fornemmelse at se tilbage på starten af vores karriere, hvor vi sad i et lille værelse og indspillede musik og sendte vores egne demobånd ud med håndskrevne breve. Vi sad meget tålmodigt og lavede det hele selv. Det er en påmindelse om, at vi arbejder sammen som band, fordi vi elsker musik, og ikke fordi vi vil være rockstjerner.

Rob: – Vores musik har givet os mulighed for at se steder i verden, som vi aldrig nogensinde ville have set. Det har været en velsignelse at være i stand til at lave det, vi elsker, og samtidig se steder som for eksempel Danmark på den måde.

Hvis I havde vidst, hvor succesfulde I ville blive for 10 år siden, hvordan ville I have reageret?

Rob: – Det havde vi ikke troet på. Det ville have været fuldkommen overvældende.

Eksisterer Linkin Park stadig om 10 år?

Rob: – Helt sikkert!

Jeres første album kom på gaden i 2000, og A Thousand Suns er kun jeres fjerde album. Hvorfor tager det så lang tid mellem jeres album?

Rob: – For det første bruger vi meget tid på at tage på tour. For det andet er vi perfektionister. Der går ufatteligt langt tid, inden vi er rigtigt tilfredse.

Hvordan er rollefordelingen for alle medlemmerne af Linkin Park?

Mike: – Det ville være en fornærmelse at lave en rollefordeling. Det er forskelligt, hvem der gør hvad, og det ændrer sig fra dag til dag. Vi udvikler os hele tiden.

Albumdiskografi:
Hybrid Theory, 2000.
Meterora, 2003.
Minutes To Midnight, 2007.
A Thousand Suns, 2010


Kreative fans:

Videospillet:
Linkin Park udgav videospillet Linkin Park 8-Bit Rebellion til iPhones i april måned. Det er et action-adventure spil, hvor det gælder om at overvinde det onde imperium PixxelKorp, der har stjålet Linkin Parks musik. – Det er vores måde at nå ud til vores fans på, mens de venter på vores album, siger Mike Shinoda, der selv er fanatisk fan af videospil. – Når man vinder spillet, som er ret enkelt, får man en sang. Der går alt for lang tid mellem vores albums, så det er en ny måde at udgive vores musik på. Det kan godt tænkes, at vi laver endnu flere spil.

Mixkonkurrence:
– Vi ville give vores fans mulighed for selv at skabe musik, siger Chester Bennington om Linkin Parks mixkonkurrence på MySpace: Linkin Park, Featuring You. – Jeg har ikke personligt lyttet til alle de indsendte sange, men det skulle ikke undre mig, om Mike har.

Det var Mike Shinoda, der informerede vinderen NoBraiN, en skolelærer fra Polen, om, at han havde vundet og dermed får sin sang med på A Thousand Suns.

– Det var bestemt ikke alt, der var lige godt at lytte til, siger David Farrell om mixkonkurrencen, der gik ud på at mixe elementer fra singlen The Catalyst. – Men der var også mange fans, der imponerede os.

"A Thousand Suns" er netop udkommet. Linkin Park spiller i MCH Multiarena i Herning 30. oktober. Køb billet via GAFFA Live.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA