x

Peter Sommer og Simon Kvamm i skøn toenighed

Peter Sommer og Simon Kvamm i skøn toenighed

De har kendt hinanden i ni år, de to hovedpersoner i De Eneste To. Peter Sommer, der først markerede sig i Superjeg og siden blev kendt for ikke "at tale, bare snakke" og senest som en seriøs arvtager til C.V. Jørgensens skæve og dystre domæne med det to år gamle album, "Til Rotterne, Til Kragerne, Til Hundene".

Og så Simon Kvamm, der i 2004 fik uhæmmet stor succes på to fronter, da han på én og samme gang udgjorde en tredjedel af tv-satire-trioen Drengene Fra Angora og en fjerdedel (senere femtedel) af Nephew, der med "USADSB" og siden hen to yderligere album har gjort sig til genstand for mere succes, end noget dansk band har præsteret i ganske mange år.

Nogen vil måske hævde, at det er således er for nemt at få opmærksomhed, når man er to så velrenommerede navne, der går sammen – men sådan er attituden ikke hos Sommer og Kvamm:

– Vi har nu tænkt os at kæmpe anyway, pointerer de to via skriftsproget, som var de én og fortæller om motivationen for at indspille et album i fællesskab:

– Vi har talt en del om, hvad musik gør ved os, gør ved mennesker og hvad vi gerne vil bruge os selv til i den musik, vi selv laver. Jo mere vi har talt om det, desto flere steder har vores holdninger og ambitioner krydset hinanden. Vi har hele tiden vidst, uden egentlig at formulere det, at vi skulle lave musik sammen. Så for tre år siden var der tid til det, set i forhold til Nephew og Peter Sommer solo, og så gik vi i gang.

Sangskrivningen har taget udgangspunkt i en musikalsk idéudveksling, hvor den ene part har arbejdet så meget som muligt på en given idé, inden den så er sendt videre – eller retur – til den anden.

– Samarbejdet har kørt meget enkelt. Vi ved hver især, hvornår man bør give slip, fordi netop dér har den anden et strammere greb om det, der nu skulle laves. Det virker som om, vores individuelle fornemmelser af "rigtigt" ret ofte befinder sig tæt ved hinanden.

Albummet er primært blevet indspillet i et lejet sommerhus ved Bovbjerg Fyr, men derudover også i Saybias studie ved Køge og endelig et i San Francisco. Tidligt i forløbet blev Stefan Kvamm og Árni Bergmann inddraget i foretagendet. Førstnævnte – Simons lillebror og ene halvdel af Wong Boys – har udfoldet sig som producer og leveret en bunke idéer og grundspor, som så er blevet bearbejdet af de to hovedpersoner. Bergmann har stået for at manipulere de enkelte spor – på samme måde, som han vil gøre og har gjort det som lydmand de luxe ved bandets koncerter, hvor Stefan Kvamm vil være at finde bag sin Macintosh. Undervejs i forløbet er Kenneth Andersen, bandets monitormand og guitarist i Beta Satan, kommet med på bas, både live og i studiet –  det har således netop været målet at skabe et album, som har kunnet gengives live.

Duoen påbegynder en mindre koncertrække i oktober, hvor landets fire største byer vil blive besøgt, men der loves en "på alle måder intens" turnéaktivitet overordnet set.

Læs et stort interview med De Eneste To i oktobernummeret af GAFFA, der er på gaden 30. september.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA