x

Malrun: Mellem rock og metal

Malrun: Mellem rock og metal

Århus' metalscene har efterhånden fostret et væld af undergrundsbands med stort potentiale, og et af de navne, der for alvor skiller sig ud fra mængden, må siges at være kvintetten Malrun, der i august måned udgav deres debut-plade "Beauty In Chaos" her i Danmark, og i december rækker ud over grænserne, med udgivelse i store dele af Europa.

Nogle husker måske Malrun fra deres tidligere ep-udgivelser, "Longest Way To Rome" fra 2007 og "Beyond" fra 2008, men der er sket meget med bandets lyd siden da. Hvor ep'erne bød på ren rock, lader debuten nu en hårdere lyd med et tydeligt islæt af metal komme på banen, og det har givet pote i anmelder-regi, hvor man anerkender bandets evne til at udforme deres helt egen stil.

Malrun står lige nu for at begive sig ud på en kort Danmarksturné, og GAFFA har fanget drengene for at snakke lidt om deres eget syn på pladen, og hvad de har af fremtidsplaner. Forsanger Jacob Løbner fortæller om deres tid i studiet med produceren Jacob Hansen, der blandt andet har siddet bag knapperne på et andet succesfuldt dansk rockband, Volbeat:

- Det har været rigtig fedt og givende. Vi har jo haft en proces, hvor vi har fundet frem til kernen i vores lyd, som nok er lidt hårdere end de oprindelige ep'er, hvor vi faktisk dyrkede ren rock. Det her er langt mere os, en blanding af rock og metal, i et eller andet spektrum derimellem. På pladen er der både, jeg vil ikke kalde dem sjælere, men mere skrøbelige og stille numre, og noget up-your-ass, highspeed musik, der er mere metal end hvad man ellers har hørt fra os.

- Vi er vokset utrolig meget, og vi er selvfølgelig blevet meget mere professionelle på alle kanter, og det har Jacob Hansen også hjulpet utrolig meget med til. Vi er gået ind i en masse detaljer, som vi ikke har gjort før. På ep'erne har vi jo bare indspillet og udgivet, men denne gang har vi siddet og lyttet alting igennem til mindste detalje, og så finder man faktisk frem til, at meget af det man før ukritisk ville sætte på en plade, er sindssygt tyndt. Det bliver hurtigt afsløret, når man laver en grundig pre-production-fase samt går i studiet hos en mand som hr. Hansen. Alle de elementer bliver gennemarbejdet på en helt anden måde, og det hele bliver meget mere intenst. Skriveprocessen, forventningerne til hinanden, og sig selv, og udefra såmænd også.

Med hensyn til musikalske indflydelser på den nye plade, så ligger de ganske langt fra hinanden. Mange vil få stærke associationer til eksempelvis Creed og Nickelback, når de lytter især til de mere stille numre på "Beauty In Chaos", men hvor kommer indblandingen af metal så fra? Jacob Løbner fortæller om sammenhængen:

- Jamen det er helt rigtigt, vi er nemlig ikke kun i stil med Creed og Nickelback, for selvom vi bestemt prøver at få det gode, melodiske ind, så gider vi ikke have, at det bliver sådan noget fløderock. Vi vil gerne have noget metal ind i det, og den energi der ligger i den genre. Da vi startede som band, hørte mange af os mest pop-rock og hard-rock samt old-school Pantera og sådan, og nu er vi så også begyndt at høre Lamb Of God og As I Lay Dying, alt mulig metal, ikke at vi på nogen måde ønsker at være et lige så hårdt metalband som dem, men inspirationerne er nye nu, og det har samtidig gjort os mere tekniske i udtrykket. Vi hører ikke rigtigt det der sukkersøde rock mere. Det kan man også høre, når man lytter pladen igennem. Nogle af numrene er enten meget mere tunge eller meget mere melankolske. Når man hører hele pladen, så forstår man også at vores inspirationskilder er ændrede.
 
Men er I så ikke bange for, at I kommer til at falde igennem både hos det klassiske rock-folk og metal-fansene?
- Fokus ligger hele tiden på, at det skal være den gode melodi, det skal være lyttervenligt, og ikke nødvendigvis noget som kun metalfolk skal kunne forså.  Sådan nogen som Alter Bridge er jo også noget hårdere end Creed, og mere kompromisløse, men de mangler lige denne der edge nogen gange, hvor det hele går ned i et half-beat stykke, der virkelig rykker i nosserne. Vi har elementer, hvor vi tager den helt over i metallejren, for eksempel ved brug af growling, men samtidig holder vi os på grænsen, så det ikke bliver decideret metal. Vi prøver jo netop at ligge lige i grænselandet mellem rock og metal. Metal-hoveder kalder os jo ikke-metal, og rock-fans kalder os altid metal, det er lige midt imellem, og det er hvad vi bedst kan lide. Om man taber nogle på gulvet ved den blanding er en risiko man må leve med, for vi laver det musik vi synes holder mest, og at dømme på folks ansigtsudtryk under koncerterne, så er det måske også en tiltrængt cocktail.

Det er som nævnt ikke kun danskerne, der får glæde af Malruns specielle lyd. Også en god portion af vores europæiske naboer kan inden længe sætte "Beauty In Chaos" på pladespilleren. Pladen skal udgives i både Tyskland, Storbritannien, Schweiz, Østrig, Frankrig, Norge, Sverige, Finland, Belgien og Holland, og især de to førstnævnte lande er nogle, som Malrun ser frem til at få erobret, men lige nu gælder det primært hjemmebanen:

- Vores problem lige nu er jo at der ikke vildt mange der kender os. Det kan alt sammen nå at ændre sig, nu hvor pladen kommer ud, men de fleste kender i hvert fald ikke det nye Malrun. Lige nu tror folk jo stadig, at vi er sådan et pænt og poleret rockband, der laver sjælere og soul-ballader, ikke?
Noget af det vi skal bruge efteråret og måske også foråret til, er jo at lægge grunden for, at vi kan få et af de større bookingbureauer ind over.

Efter bandets optræden på dette års Spot Festival, har de fået markeret sig overfor nogle af de udenlandske branchefolk, der følger interesseret med. Det er dog Target der står bag udgivelsen af albummet i hele Europa. Det er også i første omgang det danske publikum, der står for skud, når Malrun spiller i koncerter de næste par måneder. Århus og København har allerede fået en smagsprøve i løbet af de sidste par uger, og nu kommer turen til henholdsvis Aalborg, Herning og Slagelse hen over september og oktober måned.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA