x

Fra Holstebro til Boston – over Samsø

Fra Holstebro til Boston – over Samsø

Den klassiske singer-songwriter-model med stemme, akustisk guitar og eftertænksomme sange går tilsyneladende aldrig af mode, heller ikke på den danske musikscene. Efter folk som Teitur og Tina Dickow kommer nu 28-årige Mads Mouritz – med det borgerlige efternavn Gjellerod – der netop har udsendt sit debutalbum "This Chaos Called Love" til fine anmeldelser og sammenligninger med så forskellige navne som Kinks, Sting og danske Klondyke. Der er dog noget, der adskiller Mads Mouritz fra de fleste af hans inden- og udenlandske kolleger. Han får nemlig skrevet sine tekster ude i byen:

– Jeg kan bedst lide at synge på engelsk, for det synes jeg lyder bedst, og min musik retter sig lige så meget mod udlandet som mod Danmark. Men jeg synes ikke, jeg endnu er helt god nok til at skrive på engelsk, hvis det skal være ordentligt, både sprogligt og indholdsmæssigt. Det synes jeg i øvrigt ikke, der er ret mange danske sangskrivere, der er, selvom de tilsyneladende selv tror det, forklarer Mads Mouritz og fortsætter:

– For nogle år siden mødte jeg så, gennem min gode ven Teitur – vi gik i gymnasiet sammen i Holstebro og spillede i band sammen dengang – den herboende amerikanske digter Clarice Scott, og vi indledte et samarbejde. Hun skriver teksterne først, som jeg så kan redigere frit i, og så skriver musik til, og så mødes vi tre-fire timer hver mandag og går tingene igennem sammen. Derpå går vi så hjem og arbejder hver for sig og mødes igen og så videre. Nogle gange kan vi få en sang færdig på en aften, andre gange kan der gå tre-fire år, før vi bliver færdige med dem.

Mads Mouritz har dog ingen betænkeligheder ved at skulle fremføre tekster forfattet af en kvinde med en noget anden baggrund end ham selv: – Clarices tekster handler oftest om kærlighed, og heldigvis er de så universelle, at jeg ikke har nogen problemer med at synge dem, også selvom de er skrevet af en afroamerikansk kvinde, dansk gift, men oprindeligt fra San Francisco, og fuldvoksen – præcis hvor gammel, hun er, ved jeg ikke, det spørger man jo ikke en dame om! Men i øvrigt arbejder jeg på at blive god nok til at skrive teksterne selv.

Fra Samsø til Boston Law School
Du har allerede spillet en del i USA. Hvordan har det kunnet lade sig gøre for et ret ubeskrevet blad som dig?
– Jeg har igennem nogle år deltaget i sangskriverseminarerne Song Island på Samsø, hvor jeg har skrevet og optrådt med en række danske og amerikanske sangskrivere, ligesom f.eks. Teitur i øvrigt har gjort det, og derigennem fået nogle kontakter, som har givet mig mulighed for at spille alle mulige steder i USA, lige fra små koncerter i private hjem til Boston Law School, og det gik godt. Jeg planlægger i øvrigt at bosætte mig i New York i en periode næste sommer for at få nogle flere kontakter derovre.

Som så mange andre debutanter har Mads Mouritz udgivet sit album på sit eget selskab, Madsmusicrecords. Han har dog ikke, som en del af sine åndsfæller, løbet panden mod en mur hos de etablerede labels:
– Jeg har faktisk ikke forsøgt mig. Jeg kunne godt lide idéen om at gøre det hele selv, i hvert fald som en start, så jeg har kunnet bevare det fulde overblik. Det er faktisk meget sjovt sådan at lege selskab. Jeg har også selv produceret pladen og er også min egen booker over for spillestederne. Det er ikke i udgangspunktet planen, at jeg vil udsende andre kunstnere, men jeg har dog lige udgivet en ep med min sanger- og sangskriverkollega Petterson, hvorpå jeg også medvirker.

Mads Mouritz fortsætter: – Nu er meget af min plade dog indspillet for to år siden, og jeg er i fuld gang med at skrive og indspille nye numre, og det kan da godt være, jeg kunne tænke mig at udkomme på et større selskab i anden omgang, i Danmark eller i udlandet. Ellers har det længe været min store drøm at få en forlagskontrakt, gerne med et stort udenlandsk forlag, så jeg kan skrive sange til andre. Sådan én har f.eks. Teitur også tegnet.

Bevidst banal sang gav smør på brødet
Mads Mouritz har allerede så småt fået afsat sange til andre. Jazzsangerinden Thulla har indspillet albummets "Get On With Love" til en endnu ikke nærmere bestemt udgivelse, og han har også haft en finger med i spillet på "Musikken Var Høj", som blev et pænt radiohit for duoen Monopol sidste efterår i duet med r&b-sangerinden Karen.

– Sangen er en videreudvikling af et nummer, Noah (Rosanes, guitarist, red.) fra Monopol og jeg skrev sammen ved et af seminarerne på Samsø, hvor vi på forhånd besluttede, til en afveksling, at skrive en bevidst banal sang, som kun måtte bestå af to akkorder, og hvor teksten ikke måtte handle om noget. Den arbejdede Monopol så videre på, og det gav mig faktisk en rimelig KODA-indtægt, så jeg har kunnet leve af min musik det sidste år, hvis man lægger det sammen med, at jeg har arbejdet en del som musikpædagog, hvor jeg har taget rundt til skoler og biblioteker og skrevet sange med børn. Jeg har i øvrigt tidligere læst pædagogik på universitetet, men stoppede for at satse hundrede procent på musikken, fortæller Mads Mouritz.

Den slags er man nødt til, hvis man vil blive til noget, mener Mads Mouritz og har et godt eksempel: – Teitur besluttede, allerede da han var 17, og han ville satse benhårdt på musikken, og han er jo kommet langt nu, lyder det om den færøsk fødte sanger, der nu har engelsk manager, amerikansk pladekontrakt, spiller over 200 gange om året i flere verdensdele og for nylig optrådte for Mary og Frederik i Århus.

Jeg kan fornemme, at Teitur er noget af et forbillede for dig?
– Ja, men han er også en af mine meget gode venner, så derfor er det lidt svært at se ham som idol. Der er i øvrigt mange, der sammenligner min stemme og sangstil med hans, men det er jeg nu lidt træt af, for det er ikke bevidst. Jeg har fået mange gode kollegiale råd af ham, men også af sangeren og sangskriveren Simon Lynge og af jazztrommeslageren Kresten Osgood – sidstnævnte medvirker også på min plade. Vi kommer alle sammen fra Holstebro og vil gerne vise folk, at man godt kan blive noget ved musikken, selvom man kommer fra Nordvestjylland, griner Mads Mouritz.

Mads Mouritz kan opleves live flg. steder i den kommende tid:
10.08: Helgoland, København med band samt Christoffer August med band
17.08: Gyngen, Århus med Jacob Funch
26.08: Under Hunden / Hotel Schaumburg, Holstebro med Jacob Funch
09.10: Musikhuset Aarhus med diverse sangere og sangskrivere
26.11: Brorsons Kirke, København, rockgudstjeneste med Mads Mouritz med band

Mads Mouritz' hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA