x

Øya Festivalen 2004 i gang

Øya Festivalen 2004 i gang

Foto: Monika Parlar

Ren fjeldluft og hårde riffs

Det er kutyme, at man normalt vader rundt fra scene til scene på de utallige musikfestivaler, der findes rundt omkring i verden. På Øya Festivalen i Oslo skulle der have været et andet alternativ. Det var planen, at man som festivalsdeltager skulle kunne svømme i Oslo fjorden mellem scenerne, noget som GAFFA.dks udsendte havde set meget frem til i sommerheden. Desværre har man fra festivalens side netop frarådt svømning i fjorden pga. for mange bakterier i vandet. Øv.

I denne halvskuffede tilstand bevæger GAFFA.dks udsendte sig rundt på Øya Festivallens første dag og lader sig indtrykke. Et hav af nordboere er troppet op iført sommertøj og caps og virker generelt til at være i rette festivalmood. Der bliver drukket bajere, indtaget økologisk gourmetmad, mens sveden driver i stride strømme. Det er 27 grader i skyggen.
De norske heavyrockere Black Debbath har netop indviet festivalen med en åbningskoncert på Enga scenen, hvor der fyres løs med kraftige og hårde rifs, kombineret med vanvittige temaer. Der bliver headbanget løs i solrig heavytåge.

Som gæst på denne femte Øya Festival får man hurtigt følelsen af renhed og kultur, når man entrerer naturspotten. Renhed, fordi hele festivalen har en miljøprofil, hvor der er tænkt over alt fra miljørigtige affaldsløsninger til økologisk gourmetmad. Kultur pga. festivalens placering i den gamle middelalderpark, hvor ruinerne fra Maria kirken fra 1100 tallet skyder op. Middelalderparken er også det sted, hvor den norske hovedstad blev født for 1000 år siden. Man bevæger sig altså rundt på en gammel kulturskat og føler man bør opføre sig forholdsvist civiliseret. De vanlige udskejede festivalsmaneer, må man lægge på hylden. De fleste ser også ud til at holde sig i skindet. Gad vist om det også gælder ud på de sene nattetimer?

Alternativ miljøfestival
Vi er altså på en festival, hvor natur og kultur går hånd i hånd. Rent musikalsk får kulturen sig også en saltvandsindsprøjtning i kraft af de mange varierede bands, der gæster festivalen i løbet af de næste tre dage. De fleste er af norsk afstamning, hvilket ikke kan komme som nogen overraskelse. Markante navne i Norge som Gluecifer, Span, Silver, Kaada, Sondre Lerche og Minor Majority,(sidstnævnte får GAFFA.dk en snak med i morgen) er nogle af de udvalgte acts. Derudover får den gamle bydel i Oslo også besøg af udenlandske grupper som franske Air, engelske The Streets og amerikanske Lemonheads m.fl. Det eneste danske bidrag er århusianske Under Byen, der spiller lørdag aften. Der er altså noget for enhver smag. De respektive bands vil fyre den af på festivalens tre scener, der går under navnene Enga, Sjøsiden og Vika.

Noget der gør Øya festivallen alternativ og interessant, er den omtalte miljøprofil, som festivalen lancerer sig selv igennem. Øya-arrangørernes mål er at skabe en af Norges mest miljøprofilerede festivaler. Man ønsker et miljøbevidst publikum i handling og ikke kun i ord og tanker. Mad, bestik og bægere går derfor til kompost og bliver til hagejord, papir sendes til recirkulering osv. Via samarbejde med en række miljørelaterede organisationer og virksomheder skal al affald gendannes til et nyt produkt.
Den helhjertede satsning på økologisk mad er også en del af dette miljøkoncept. Festivalen har indgået et samarbejde med OIKOS-økologisk Landslag og flere Oslo-restauranter, hvor markedsføringsarbejde for økologisk mad og informationsarbejde over for forbrugerne er det primære.
Overtegnede har netop leget smagsdommer og guflet et par økologiske wienerpølser i sig, hvilke må siges, at være ganske fortræffelige. Den økologiske is var heller ikke værst, selvom overtegnede er blevet klistret godt ind i den. Det er jo varmt og alt drypper. I den forbindelse ville en dukkert i Oslo Fjorden også have gjort gavn. Øv.

Sidst skal det nævnes, at Øya Festivalen samarbejder med GRIP, organisationen for bærekraftig udvikling, om at udgive en miljøhåndbog, som rummer diverse fifs til, hvordan en festival kan miljøtilpasses. Her er konkrete eksempler på, hvordan miljøarbejdet kan organiseres, tiltag gennemføres osv. Denne håndbog skal komme andre festivaler til gode. Fremtiden vil vise om vi adopterer denne miljøtilpassede festivalprofil i Danmark.

Flere reportager fra Øya følger. På søndag kan du bl.a. læse et interview med norske Minor Majority, der er melankoliens mestre på pop/rockfronten i øjeblikket. Gruppen optræder i Middelalderparken lørdag eftermiddag.

For mere info om Øya Festivalen tjek: http://www.oyafestivalen.com


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA