x

Minor Majority på Øya

Minor Majority på Øya

Billede: Monika Parlar

GAFFA.dk er på Øya Festivalens anden dag. Solen skinner vedvarende fra en skyfri himmel, og GAFFA.dks udsendte træffer tre af medlemmerne fra den norske gruppe Minor Majority på Øyas presseområde midt på dagen.
De omtalte fyre er Pål Angelskår (vokal/guitar), Jon Arild Stieng (guitar) og Harald Sommerstad (piano/orgel). Snakken går om stort og småt inden for bandets musikalske horisont.

Minor Majorty er et af de nye store norske navne på den melankolske pop/rockfront. Gruppen har eksisteret siden 1999. I januar har gutterne releaset deres tredje plade i en trilogi i Norge, et album med titlen ”Up For You And I”. Den har de udgivet på indieselskabet Big Dipper Records. Albummet er blevet yderst anmelderrost og spået et definitivt gennembrud for bandet.

Hvordan har I udviklet jer som gruppe fra første til tredje udgivelse?
Pål: – Først og fremmest er vi gået fra at være en duo til at være et fuldt band, hvilket giver nogle flere muligheder. På den sidste plade her har vi besluttet for os at arbejde mere med de musikalske arrangementer.
På de tidligere udgivelser har vi været ret fikseret på sangene, at de skulle være et færdigt univers ... små helheder af begyndelse og afslutning. Denne gang har vi brugt mere krudt på at arbejde med de musikalske arrangementer indimellem. Pladen er stadig sangorienteret, men der er mere rum for instrumentalisterne. Vi har en større dynamik at spille på end tidligere.-

Pompøst lydbillede
Lydbilledet på ”Up For You And I” er af flere medier blevet beskrevet som større og mere pompøst og rummende en ekstra dimension i forhold til de to første plader, der var mere minimalistiske og nedtonede i udtrykket. Til om dette er et bevidst valg, svarer Pål:
– Ja det er det helt klart. Der er så mange muligheder for udfoldelse og udvikling, når man bruger dynamikken i et helt band.

Du er jo sangskriver, Pål. Tager dine tekster udgangspunkt i selvoplevede ting, eller er der tale om fiktion?
Pål: – Det er en blanding. Det er det altid. Det gælder for de fleste sangskrivere, at teksterne tager udgangspunkt i noget, man selv har oplevet. Men det behøver ikke at slutte der. Du kan skrive en historie, som minder om dit eget liv, og så kan det ende op med at blive noget helt andet. Teksterne er fiktion, men afspejler selvfølgelig noget i mit eget liv. De er i allerhøjeste grad et håndværk.

Din stemme er blevet sammenlignet med Stuart Staples fra Tindersticks. Er han en inspiration?
Pål: – Nej, jeg har ingen plader med Tindersticks, og jeg synes, det er et ganske kedeligt band. Nej, misforstå mig ikke. Jeg synes, at Tindersticks har mange fede arrangementer. Jeg kan godt li’ deres produktion og instrumentering, men jeg mener, at Stuart Staples har en vældig flad og monoton stemme. Den minder lidt om Morrisseys, der ligger på én tone hele tiden. Staples er god til at synge det, han synger, men der er for lidt variation. Jeg håber, jeg er mere varieret.

En musikalsk inspirationskilde for Pål er bl.a. The Lemonheads, der også spiller på Øya Festivalen.
– Sangskriveren i bandet har en evne til at tage bittesmå situationer og gøre dem til helt eksistentielle store temaer, som alle kan identificere sig med, fastslår Pål.

Har I optrådt på Øya før?
Pål: – Sidste år spillede vi på klubdagen op til festivalen, men det er første gang, vi skal optræde på festivalpladsen, hvilket vi ser meget frem til. Vi vil spille blandede numre fra de tre plader, men selvfølgelig flest fra ”Up For You And I”. Vi har omarrangeret nogle af sangene fra de tidligere album.

Glad for København
Hvad synes I om festivalens miljøprofil?
Harald: – Jeg har ikke tænkt så voldsomt meget over det. Jeg har bidt mærke i, at de sælger økologisk mad, men selve stedet her er fantastisk. Midt i hjertet af Oslo by og så samtidig på denne middelalderplads.

Skal I på en længerevarende turné nu?
Jon: – Ja, til efteråret skal vi i første omgang til Frankrig, Schweiz og Tyskland. Derudover vil vi også gerne til England og ikke mindst Danmark. Det afhænger jo af interessen. Men det var fedt at spille i København sidst, hvor vi gav koncert på Rust. Generelt har vi fået fine anmeldelser hos jer, så jeg tror det bliver muligt.
Harald: – Jeg elsker København. Det er en utrolig fed by at cykle i, og det er det, man bør gøre i en by.

Er I i gang med et fjerde album?
Pål: – Jeg er i færd med at skrive nogle nye sange. Jeg var med Jon i studiet sidste uge og eksperimentere lidt. Sangmæssigt satser vi på at have albummet færdigt før jul. Arrangementerne og arbejdet i studiet kommer nok til at tage en del tid. Pladen kommer ud på et tidspunkt næste år, men jeg ved ikke præcis hvornår endnu.
– Først tænkte jeg, at den skulle være den perfekte popplade med tre minutters lange sange, men nu har jeg mere lyst til at lave 11 minutters numre med masser af soloer. Jeg har ingen anelse om, hvordan den kommer til at udfolde sig. Der skal ske noget nyt. Bl.a. vil vi gerne arbejde mere med strygere.

Minor Majority gav koncert lørdag eftermiddag kl. 16:30 på Enga-scenen På Øya Festivalen.

For mere info om bandet tjek http://www.minormajority.no, hvor du kan læse alt om det varmt anbefalede album ”Up For You And I” med mere.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA