x

Ladyfest rammer Danmark

Ladyfest rammer Danmark

Ladies first

Sådan siger de engelske gentlemen i hvert fald. Det gælder bare ikke i musikverdenen, hvor det oftest er mændene, der slår guitarstrengene an. Derfor kommer Ladyfest for første gang til Danmark, med et program fyldt med kvindelige musikere og kunstnere, hvor fyrene for lov at være publikum. Sara Hesby, DJ i det Københavnske natteliv, står i spidsen for festivalen, der har film, debat, hip hop og elektromusik på programmet. Hun fik idéen til at holde Ladyfest ved selv at gå i byen:
”Når jeg går til koncerter undrer jeg mig over, at det altid er mænd, man ser spille. Tit står jeg også selv og spiller plader mellem en masse fyre. Nu vil vi sætte fokus på nogle kvindelige kunstnere, så andre kan blive inspirerede og få lyst til at gøre det samme. Det gælder om at give pigerne nogen forbilleder og at få dem til at turde” siger Sara Hesby, der selv har erfaringer i musikverdenen.
Hendes egne vægge er dækket af reoler med LP-plader og tit bruges nætterne på at spille op til fest på bl.a. Stengade 30 og Café Rust. Men selvom det er sjovt at gå på job med en stak plader under armen, så er det også en hård branche, og man kan let blive trynet, især som pige, mener hun. For eksempel har hun mødt op til et job, hvor hun fik besked på, at hun ikke skulle spille alligevel, så hun kunne bare tage hjem.
”Selvom det måske også kan ske for en fyr, så tror jeg, at mange piger ikke orker at tage de kampe. Man skal være lidt hård”, siger hun.

Ikke blot en pige
Nogle gange kan det også give positiv særbehandling at være pige, men det er nu heller ikke nødvendigvis godt, mener Sara Hesby:
”Ofte bliver jeg hyret fordi jeg er pige, og folk kommer hen og siger det er sejt, at jeg står mellem alle mændene. Men jeg vil da hellere hyres på grund af mit gode håndværk,” siger hun.
Så selvom hun oplever, at flere og flere piger får blod på tanden til at arbejde som DJ’s, drømmer hun om, at det bare er helt normalt når en pige stiller sig op på scenen, og om at blive hyret simpelthen fordi man er dygtig. Derfor handler Ladyfest ikke bare om, at det skal være kvinder der optræder, det skal selvfølgelig være gode musikere:
”Vi vil bare prøve at dreje publikums øjne lidt i en anden retning. Og så gælder det om at holde en fest,” siger Sara Hesby.

Ladyfest
Idéen til Ladyfest opstod i Olympia i USA, hvor den første festival blev afholdt i 2000, som en del af Riot Grrl bevægelsen. Siden har også Sverige og andre europæiske lande fulgt op på idéen. Blandt andre har Peaches (billedet) været et af de stærke navne, som har optrådt til Ladyfest. Den danske udgave af Ladyfest er arrangeret af frivillige ladies og indledes med filmaften på Cinamateket d.27 august, debat på Idealbar med Kvindeligt Selskab, udstilling på Galleri RACA og DJ-workshop på Forbrændingen. Til sidst kan publikum d. 10. og 11. september opleve to aftener på Lille Vega, hvor lys, lyd, mikrofon og pladespiller håndteres af ladies. Festivalen er for alle – selvfølgelig også mænd!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA