x

Treefight For Sunlight - Et ekstremt socialt projekt

Treefight For Sunlight - Et ekstremt socialt projekt

Morten, Mathias, Niels og Christian har siden midt i folkeskolen arbejdet med deres musik, og pludselig en dag står de og har de kreeret et album. De har haft så travlt med de kreative processer, at de ikke lige har brugt tid på en detalje som at få et bandnavn på plads.

– Vi skrev i alt omkring 10 forskellige navne ned på et papir. Vi aftalte, at vi hver især skulle gå hjem og tænke over det bedste. Vi mødtes så dagen efter og blev enige om, at vi, uden at konsultere hinanden på forhånd, skulle tælle til tre, og så samtidigt sige det navn, vi foretrak. Alle fire sagde Treefight For Sunlight, så sådan blev det.

Samme grad af bandkonsensus gør sig gældende i alt, hvad sanger og guitarist, Morten Winther Nielsen og sanger og trommeslager Mathias Sørensen fortæller til GAFFA i forbindelse med udgivelsen af debutalbummer A Collection Of Vibrations For Your Skull. Her er ifølge Mathias tale om et "ekstremt socialt projekt", hvor alle sten er vendt.

– Det har været en totalt åben proces. Der har ikke været noget demokrati eller flertalstyranni, alle har skullet været 100 procent enige om resultatet.

Og der er blevet arbejdet hårdt. De fire venner, i starten af 20'erne, har indspillet her, der og alle vegne, blandt andet i en ubrugt frimenighedskirke i hjembyen Skørping, sammen med vennen og pladeselskabsmanden Aske Zidore, også kendt som guitarist i Oh No Ono. Det er gjort på Zidores gear, og så billigt som muligt, men alt har som bekendt sin pris.

– Der er regninger, der skal betales, og så er der tale om massiv tabt arbejdsfortjeneste. Vi har givet alt, hvad vi har af blod, sved og tårer i os i projektet, fortæller Morten.

Flyvende start

Og noget tyder på, at det har været en god investering. Albummet er fyldt med drømmende, varieret og relativt kompleks indie-pop, og det er i hvert fald ikke omtale og airplay, det skorter på. Første single Facing The Sun debuterede i maj som "Ugens Uundgåelige" på P3 og er siden blevet kåret til årets sommerhit på samme station. Riddles In Rhymes har været et hit på P3's lytterhitliste Det Elektriske Barometer, og der næres store forhåbninger til næste single, What Became Of You And I. Et særtræk, helt i bandets kollektive ånd, er, at bandet råder over hele tre lead-vokalister.

– Det er bare noget, der er sket hen ad vejen. Vi har forskellige vokalprofiler og har forsøgt at vælge det, som har passet bedst til de enkelte numre. Vi synes bare, at det er fedt at arbejde med vokalerne, lidt som med en synthesizer. Så er vi inspireret af mange bands, som bruger store, flerstemmige vokalharmonier. Det gælder nyere bands som Grizzly Bear og Animal Collective og ældre som The Beatles og Beach Boys

Sidstnævnte er ikke til at komme uden om. Som hos adskillige andre indie-bands med vokalharmonier i centrum, spøger Brian Wilson i kulissen.

– Beach Boys har ikke været en altoverskyggende inspiration, men når det kommer til vokalharmonier, så er de jo kongerne, der ikke er til at komme uden om.

En dannelsesrejse

Og som hos de gamle California-drenge står de lyse herrevokaler, ofte i falset, i centrum. Lidt af en trend i dansk indie-pop/rock. Lignende træk kan spores hos for eksempel Figurines, Oh No Ono og Mew.

– Den med Mew har vi hørt flere gange, og det er kommet helt bag på os. Vi føler os ikke som en del af en dansk bølge, men kender mange i miljøet og trives godt, siger Morten.

De fire jyder har holdt sammen i tykt og tyndt og har skabt albummet i en periode, hvor de har været i gang med at flytte hjemmefra, og i dag er alle rykket til hovedstaden.

– Det er noget af en overgangsplade, hvor vi har lært, oplevet og erfaret vanvittigt meget. Det har været lidt af en følelsesmæssig dannelsesrejse, som måske tilsvarer, hvad andre oplever som backpackers, ved river rafting eller bungy jump, filosoferer Mathias.

Det tætteste sted på helvede

Hvor Treefight For Sunlight har gjort det på egne præmisser, forsøger mange andre håbefulde stjernefrø i tiden at skyde genvej via kopinumre og talentkonkurrencer, men at nævne X Factor i dette forum er som at vifte med den berømte røde klud.

– Det er nok det tætteste sted på helvede, jeg kan komme i tanker om, jeg får kvalme ved tanken, specielt ved det, som foregår i de indledende runder. Musik er det mest seriøse, jeg kan forestille mig i verden, og jeg er forarget over, at musik bruges til at latterliggøre folk med, fastslår Mathias, mens Morten smiler og nikker.

A Collection Of Vibrations For Your Skull er udkommet, og bandets kan opleves som support for The Rumour Said Fire her i efteråret.
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA