x

Finale – Sidse Babett Knudsen

Finale – Sidse Babett Knudsen

Alder: 41 år.
Civilstatus: Ugift, har en søn.
Profession: Skuespillerinden manøvrerer i øjeblikket rundt på Christiansborg som statsminister Birgitte Nyborg Christensen i DR's dramaserie "Borgen".
 
Kommer du fra et hjem med klaver?
– Delvist, vi har haft klaver på et tidspunkt. Min bror er musiker, så musik har altid været en naturlig ting.

Spiller du selv?
– Jeg har spillet saxofon, og jeg har gentagne gange forsøgt mig på trommerne. Dem kommer jeg nok til at spille på en eller anden dag.

Synger du i badet?

– Ja, og nogle gange er det ikke med vilje. Jeg ved ikke, hvorfor jeg for eksempel engang kom til at synge Tju Bang Chokolademand derinde. Jeg synger også i bilen og på gaden, og det er heller ikke altid med vilje.

Har du nogensinde drømt om at blive musiker?
– Nej, det har jeg ikke. Det er jeg vist ikke god nok til, og så har der været mennesker omkring mig, som har været rigtig dygtige til det.

Hvad betyder musik for dig?

– Jeg bliver vældigt overrasket over, hvad musik kan gøre for mig nogle gange, hvis jeg for eksempel går til en koncert eller finder noget gammelt musik frem. Jeg bruger det også professionelt til at finde ud af, hvor min rolle ligger, og hvad det er, der er rollens indre sang eller musikgenre.

Hvor meget fylder din musiksamling?
– Altså, jeg har virkelig mange gamle kassettebånd, og min nuværende cd-samling fylder nok omkring to kvadratmeter. Jeg kan godt lide overblikket og det med at stå med det fysiske cover i hånden frem for at have det digitalt.

Hvad er din yndlingsplade?
– Det kan jeg sgu ikke sige, der er simpelthen så mange. Lige for tiden har jeg hørt Joni Mitchells Blue hver dag i lidt over en måned. Jeg kan ikke komme under 30 album, hvis jeg skulle nævne mine favoritter. Der er for eksempel også Paul Simons One Trick Pony, Tom Waits' Closing Time og Laura Illeborgs Lyv Mig Natten Lys, så der er mange.

Hvad er den mest pinlige plade, du har stående i din pladesamling?
– Ud fra et moderne, smart menneskes synspunkt, så er de fleste af mine plader pinlige. Jeg fik lidt et chok, da jeg så Gilbert O'Sullivan blive hånet på BBC, der fortalte, hvor latterlig han var. Det vidste jeg ikke, ham holder jeg meget af.

Hvilken sang vil du vælge på karaokebaren?
– Det må næsten blive sådan noget, hvor en meget gammel fuld mand synger om sin kærlighed til en ung kvinde. Et eller andet Tom Waits-nummer, hvor der er plads til snøvl. Det er i hvert fald ikke noget Whitney Houston.

Hvilken sang forbinder du med din første forelskelse?
– Det var sådan noget fusionsjazz, vi er langt tilbage, kan du jo godt høre. Måske er det mere Bee Gees' More Than A Woman.

Hvad er den perfekte musik til en erotisk aften?
– Barry White kan jo altid gøre lidt for stemningen.

Hvad hører du helst søndag morgen?
– Jeg har sådan en Bill Evans-plade, Affinity, der er en rigtig god plade, når man godt må tage sig lidt tid om morgenen.  

Hvilken sang får dig stensikkert på dansegulvet?
– Det skal være noget Prince, sådan noget funky noget, man kender. Det må gerne være fra Sign O' The Times- eller Lovesexy-pladerne.

Hvad er den første sang, du kan huske?
– Ten Green Bottles Hanging On The Wall og ellers noget Elvis, Sweet Caroline, tror jeg.

Hvilken sang kan få tårerne frem i øjnene på dig?
You Are So Beautiful med Joe Cocker, den har jeg stået og vrælet lige op i hovedet på ham inde på Vega.

Hvilken musik skal der spilles til din begravelse?
– Nu hænger jeg fast i noget sørgeligt, det kan godt være, at det ikke skal være det til ens begravelse. Så langt har jeg nok ikke tænkt endnu.

Har du været i operaen?
– Jeg er ikke så flittig en operagænger, men af en eller anden grund har jeg set La Bohème fire-fem gange rundt omkring i verden.

Har du været på festival?

– Jeg har været på Midtfyns Festival, da jeg var ganske ung. Det var forfærdeligt. Jeg har også været nede og rappe med Ikscheltaschel på Roskilde Festival for nogle år siden, men det var også meget voldsomt for mig med alle de mennesker.

Hvad har været din bedste koncertoplevelse?
– Det må være Rickie Lee Jones nede på Jazzhouse. Det var en fuldstændig magisk aften, og det virkede som om, at alle havde en meget stor fællesoplevelse derinde.

Hvilken musiker ville du gerne på date med?
– Jeg ville gerne have været på lejrskole med The Beatles, det må da være så sjovt. Ellers er der ikke nogen, der når Elvis Presley til sokkeholderne, så det må være ham.Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA