x

The Walkmen: Vi kunne ikke få styr på vores lort

The Walkmen: Vi kunne ikke få styr på vores lort

Synligt udkørt efter næsten et halvt års intensiv turne i Europa tog forsangeren fra The Walkmen, Hamilton Leithauser, sig en velfortjent pause til at sidde ned og dele sine tanker omkring inspirationer og om et gennembrud der har ladet vente på sig i 10 år. Det skete på Amager Bio, da bandet spillede her mandag aften. (Læs GAFFAs seksstjernede anmeldelse af koncerten her).

Nu er det første gang I er i Danmark, hvad var jeres forestilling omkring landet?
- Jeg vidste faktisk ikke alt for meget omkring det. En af mine venner er dansker, og han holder en gløggfest hvert år. Det er så langt min viden rækker.

Har jeres karriere taget den retning som I havde håbet på?
- Det ved jeg faktisk ikke. Jeg er ikke sikker på hvad vi prøvede at opnå. Men sandsynligvis ikke. Vi vidste ikke rigtigt hvad vi havde gang i.

Så I havde ikke de store ambitioner da I lagde ud?
- Det er lidt anderledes når man er ung, og man ikke aner hvad der kommer til at ske. Men havde jeg vidst dengang at vi ville ende her, ville det jo have været fantastisk.

På hvilke måder har jeres liv forandret sig siden dengang?
- Rigtig meget har forandret sig. Vi er alle sammen blevet gift, nogle af de andre fyre har børn, nogle af flyttet fra New York, til bl.a. Philadelphia og New Orleans. Men det fungerer dog udmærket.

Fortryder du nogle af de valg du har taget hen ad vejen?
- Sandsynligvis. (Pause). Personligt, helt sikkert. Forretningsmæssigt, absolut... men vi vidste ikke rigtig hvad vi havde gang i.

Men det ser ud til at det lykkedes meget godt alligevel.
- Ja, vi er lykkelige, hvor vi befinder os.

I har før udtalt at der blev optaget 28 sange til jeres nye album, men kun 11 kom med. Står der et album lige for døren eller hvordan ser det ud?
- Det tror jeg ikke, vi vil ikke bruge alle de sange. Mange af dem var lige til at smide ud.

Er der inspirationskilder I trækker på som man måske ikke umiddelbart kan høre i jeres musik?
- Det er svært at sige, vi lytter til så meget musik så det er svært at sige hvad vi er inspirerede af. På den seneste plade er der helt klart hentet inspiration fra især Johnny Cash, Elvis og generelt hele den der Sun Records-minimalistiske indspilningslyd. Men som jeg sagde lytter vi til så meget musik at man ikke kan hente inspiration alle steder fra. For eksempel lytter jeg til rigtig meget Leonard Cohen, men vi lyder slet ikke som ham.

Har I ellers nogle sideprojekter kørende?
- Nej. Turlivet er simpelthen så stressende at vi slet ikke har tid til at tænke over den slags ting.

Men nu er jeres Europa-tur jo også ved at være slut. Hvad har været turens højdepunkt?
- Helt klart Lissabon hvor vi spillede i det her kæmpe kolossæum. Det var bare en fantastisk koncert. Vi havde kun været i landet to gange før, så det føltes som en virkelig stor succes at se, vi havde skabt noget her. (The Walkmens seneste album hedder i øvrigt "Lisbon", red.)

Nogle dårlige oplevelser?
- Haag var utvivlsomt lavpunktet. Det var en festival hvor de havde sat alle hovednavnene til at spille på samme tid. Det er det værste man kan gøre og vi var desværre i den tabende ende.

Nu vi snakker om festivaler, har I planer om at kigge forbi næste års udgave af Roskilde Festival?
- Det ved jeg ikke, men det håber jeg virkelig. Jeg har hørt at vi skal spille på mange festivaler næste år, så jeg håber, at Roskilde er en af dem. Nogle af de andre fyre har spillet der før (i Jonathan Fire*Eater i 1997, red.).

Hvorfor skulle der egentlig gå 10 år før I er kommet forbi disse kanter med The Walkmen?
- Det er vildt at tænke på. Vi har mange venner der spiller i bands, og de har spillet en del herovre. Det er bare os der ikke har kunnet få styr på vores lort. Vores sidste manager sagde op. Han sagde at vi ikke kunne finde ud af at drive en forretning, så det er måske derfor. Jeg er ikke sikker på det er vores egen skyld, men så alligevel, hvor mange andre folk kan man blive ved med at skubbe skylden på. Man leder altid efter en syndebuk, men efter 10 år tænker man lidt "hvorfor er det altid en anden persons skyld".


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA