x

Suzanne Vega: Jeg har ikke brug for glade sange

Suzanne Vega: Jeg har ikke brug for glade sange

Suzanne Vega var i Danmark i forbindelse med tv-optagelserne til DR's Store Juleshow i Aalborg Kongres og Kulturcenter. GAFFA mødte hende til en snak om hendes nye opsamlingskollektion "Suzanne Vega: Close Up". Men det blev også til en snak om julen.

Vega: "Jeg kan godt lide julen. Jeg er kommet til at lide den. Det er en tid med festlighed. I de sidste 10 år har jeg årligt holdt en fest for mennesker, som jeg har arbejdet sammen med. Der er forskelle i alder og i arbejdsområder, men alt fra musikere og teknikere til komponister og så videre. Folk, jeg synes er interessante. Og så propper jeg dem ind i min lille lejlighed, hvor de spiser, sveder og råber ad hinanden indtil de smutter ved midnat. Det er virkelig herligt. Og min datter kommer også med nogle af sine venner".

Men julen har ikke altid været et hit hos Vega.
"Da jeg voksede op var julen en tid med store skænderier. Presset for at være munter blev for stort. Alle knækkede bare under, så jeg voksede op med en gru for julen (griner). Men jeg havde en god oplevelse med en kæreste, som virkelig elskede, dyrkede og fejrede julen. Siden da har jeg også taget julen til mig".

I år har Vega udgivet to album. Og der udkommer to mere i 2011. Det er akustiske genindspilninger af en stor del af bagkataloget og de i alt fire album udgives under forskellige overordnede temaer. Det første album i "Suzanne Vega: Close Up"-rækken har undertitlen "Love Songs".

Har du en favoritkærlighedssang?
"Dusty Springfields 'The look of Love'. Den elsker jeg. Den er meget sexet, og hun synger den smukt. Og sjovt nok, så er der en Curtis Mayfield-sang fra "Superfly"-soundtracket, der hedder "Give Me Your Love", som jeg virkelig elsker. Jeg lyttede til teksten og kunne identificere mig med den og ville ønske, at jeg havde skrevet den. Den har en særlig dybde, og når det kommer til kærlighedssange, så rammer den hovedet på sømmet, synes jeg".

Andet album i serien, der udkom i oktober, har fokus på "People and Places".

Hvilke mennesker fascinerer dig mest?
"Karakterer. Når jeg ser på de karakterer, som jeg har samlet på albummet, så kan jeg se, at alle mændene er heroiske og gode figurer, der står over for store udfordringer, mens kvinderne er vrede og bedrageriske. Tag for eksempel 'The Queen and the Soldier', hvor dronningen er lusket, mens soldaten er den heroiske. Jeg vælger ikke karaktererne bevidst. Jeg går bare efter, hvad der tiltrækker mig"

Hvad tiltrækker dig ved bedrageriske kvinder?
"Kompleksiteten i de situationer, de står i. Sangen 'New York' handler om en kvinde, hvor byen er en kvinde. Det er en sang om både en person og et sted på en gang. Og hun er kompliceret, tiltrækkende, smuk, men også arrogant. Og måske sårbar, men det ses ikke på overfladen."

Apropos steder – hvor kan du bedst lide at tilbringe tid?
"Jeg elsker byer. Jeg elsker New York, der er uendeligt kompliceret og interessant. Den indeholder mange verdener. Fra fattige, hårde verdener til de mest smukke, overdådige verdener, du kan forestille dig. Det nye album starter og slutter i New York, men tager også til Liverpool og New Jersey. Der er et sted i New Jersey med et lille portugisisk samfund, hvor man føler sig hensat til middelhavsområdet. Det er et tiltrækkende område, synes jeg".

Vreden er brugbar

I 2011 udkommer de to sidste albums i serien. Volume 3 får undertitlen "States of Being".

Vil man kunne finde glade sange på det album – et lykkeligt 'State of Being'?
"Jeg har nogle sange i dur, men jeg har ikke nogen egentlige glade sange. Jeg har fundet 14 af de 16 sange, der skal på albummet, og min sidste tanke var faktisk at krydre det med uptempo-sange i dur. Albummet afspejler dog forskellige tilstande. Frygt, anger, sammenbrud.

Er det ikke mest negative tilstande?
"Jeg ser dem ikke som negative, men som en del af et spektrum. Vrede er hverken positiv eller negativ. Den er brugbar. Frygt kan være med til at drive dig fra en tilstand til en anden. Et menneske kan føle glæde over en andens ulykke. Er det positivt eller negativt? Men jeg må bare sige, at jeg elsker melankolsk musik. Jeg elsker Leonard Cohen, som, hvis man møder ham, faktisk er en sjov og charmerende fyr. Og jeg kan godt lide lunefulde kvinder. Sådan nogle diva-typer. Jeg foretrækker Leona Lewis frem for Mariah Carey. Der er noget tragisk over den måde, Leona synger på. Også Medina, som jeg har mødt, er ret intens. Hun er sød og imødekommende, men har noget melankolsk over sig, som jeg kan lide."

"Jeg har ikke brug for lyse, glade sange for at opnå balance. Det betyder meget i USA. Hvis du laver sange i mol, så må du være deprimeret og skal spærres inde. Men jeg har det godt med en vis portion melankoli. Faktisk ville jeg have inkluderet en sang om den danske kronprins på 'People and Places', hvis jeg havde nået at gøre den færdig. Jeg mødte ham for fem år siden og var overrasket over, hvor glad, sjov og åben, han er, da jeg tænkte, at folk fra Danmark måtte være sådan lidt Hamlet-agtige" (griner).

Sidste album har "Family" som tema. Hvor vigtig er familie for dig?
"Meget vigtig. I mit tilfælde tog det noget tid at finde ud af, hvem min familie var. Jeg har flere forskellige familier. Nogle mennesker har et dybt familietræ, men mit er mere bredt og overfladisk, så at sige. Det tog mig næsten 30 år at finde min biologiske far, som jeg ikke kendte under min opvækst, og gennem ham fandt jeg ud af, at mine biologiske bedsteforældre var turnerende musikere. Og i den familie, jeg voksede op i var der ingen musikere, så det var en interessant forbindelse. Men min stedfar dyrkede meget kunst og litteratur, så jeg lærte meget fra ham. Så jeg har fået noget fra begge familier i forhold til både det biologiske og opvæksten, som har gjort mig til den, jeg er. Og så har jeg en datter, som jeg forguder. Hun er en meget interessant person, der også har tæt tilknytning til musikken".

Nu skal du på tour med dit bagkatalog. Bringer touren dig tilbage til Danmark?
"Det forventer jeg. Jeg deltager ikke i så mange festivaler i det nye år, hvor jeg skal arbejde med et teaterstykke, men jeg ikke se hvorfor jeg ikke skulle komme. Jeg er her jo så tit (griner)"
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA