x

Thrashfest 2010 – Historisk headbanging til mestrene og lærlingen

Thrashfest 2010 – Historisk headbanging til mestrene og lærlingen

Thrash metal er en genre der ikke har bevæget sig meget siden sin undfangelse i 80'erne, hvor den hurtigt fik defineret sig ud fra sin punk- og metal-baggrund. Bands som Slayer, Exodus og Metallica tegnede genrens amerikanske lyd, men i Tyskland var Kreator (billedet) et af de helt store navne, der var med til at forme den mere tonsede europæiske udgave. Mindre punk og politik, og mere gumpetungt og uvenligt. Samme tempo, energi og fremadrettede riff.

Hovedværket "Pleasure to Kill" fra 1986 kickstartede en enorm bølge af europæiske thrashbands og sendte dem ud på en noget nær konstant tour i årevis. De har spillet i København flere gange, og de er bestemt ikke blevet kedelige med tiden. Det er effektivt, voldsomt og medrivende. Kreator spillede sidst i Danmark for et par år siden, og væltede også dengang både Århus og København

Exodus har spillet siden 1980, hvor bandet blev dannet af blandt andre Kirk Hammett, der siden gik ud for at spille med Metallica. Det er klassisk thrash lige ud af historiebøgerne, og ikke et hak mindre aktuelt eller sejt. Det er lyden af Bay Area omkring San Fransisco, hvor de fleste af de første thrash-bands stammer fra. En tæt genre, hvor folk går igen og igen fra de forskellige bands. For eksempel har Kirk Hammett udover at starte Exodus og Metallica også produceret Death Angels første demo.

Death Angel er også et californisk band, der har været med siden slut 80'erne, hvor de tournerede med Exodus, og blandt andet spillede Rosklilde Festival i 88. En solskinsrig eftermiddag, så vidt jeg husker. Et par år efter havde de en ulykke med tourbussen, og trommeslager Andy Galeon kom alvorligt til skade. Death Angel blev opløst, men gendannet 10 år efter, og har spillet sammen siden.

Med sig har de et nyere band, der spiller tæt på forbillederne, fra Grækenland. Man skal nok ikke regne med togaer af den grund. Jeg gætter på sneakers, stretch-jeans, band-shirts og langt hår. Suicidal Angels skal nok gøre det godt, men jeg havde gerne undet nogle af vores mange gode thrash-bands at spille support for heltene. For der er er ingen tvivl om at det er nogle af de helt store man får på samme aften her.

De fleste genrer lever på fornyelsen og forandringen, men ikke thrash. Her var formen perfekt næsten fra starten, men stadig med nok muligheder for variation og personligt præg. Derfor kan der sagtens komme nye plader der lyder lige så friske og bangin' som de originale, selvom de ikke tilføjer en millimeter til lyden. Og de tidlige lyder heller ikke tidsbundne eller gamle. Og selvom det vel nærmest kun er Slayer og Metallica, der rigtigt er krydset over til den brede befolkning, har der været masser af højdepunkter igennem genrens historie. Og et par af undertegnedes højdepunkter står tre af aftenens bands for.

Det er to bands der har startet og formet genren, ét solidt der har været med hele tiden, og et enkelt nyt. Absolut grund nok til at stryge den fineste Slayer T-shirt og tage til Amager.

Koncerten var programsat til Pumpehuset, som gik konkurs i mellemtiden. Det havde ellers været meget passende, da det netop var i Pumpehuset at alle thrash bands'ne spillede i 80'erne. Det havde givet et lille ekstra skud nostalgi at se dem der. Mange har taget deres første stagedive der. Til gengæld er lyden og udsigten bedre i Amager Bio. Et sted der også har en god metal-tradition, i og med at det var her at det årlige Danish Metal Awards show plejede at foregå.

I København spiller grupperne i Amager Bio mandag den 6. december. I Århus spiller de i Voxhall den 9. december. De noget mindre lokaler skal nok gøre det til en hård og tæt omgang, hvor den hurtige blanding af punkenergi, teknisk perfektion, helhjertet had og festlig vold får perfekte forhold.

Kreator på MySpace
Exodus på MySpace
Death Angel på MySpace
Suicide Angels på MySpace

Amager Bios hjemmeside
VoxHalls hjemmeside

Køb billetter via GAFFA Live


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA