x

Dansk/amerikansk indie-bombe

Dansk/amerikansk indie-bombe

Et par nedtonede udvekslinger pr. mail resulterer i et møde i Los Angeles, da de fælles planer tilfældigvis matcher. Mere præcis havde L.A.-baserede Victoria, læst en artikel om Sepiamusic på Gaffa.dk. Hun mente at have en parallel historie som lå lige til ’sitets’ højreben.

Tilfældet ville at undertegnede skulle forbi Californiens navle alligevel og gerne ville bruge lidt tid og spalteplads på pigen fra Skagen, der jagter det musikalske eventyr i Hollywood. En fin men også forudsigelig historie om at kaste sig ud i tilværelsen uden sikkerhedsnet og prøve lykken.

Det uforudsigelige moment indtræffer i det øjeblik sanger, guitarist (og til lejligheden chauffør), Martin Klingman, sætter en brændt CD i anlægget med eget materiale. Først skal det lige indskydes at Gliss har eksisteret i mindre end et år, har indspillet rundt omkring hos venner og bekendte og (også) i USA er et relativt ubeskrevet blad.

Desto større er overraskelsen da en kontant, fokuseret og fængende indie-rock fylder højttalerne. En både maksimalt larmende og fyldig rocklyd med tilsvarende atmosfærisk mystik, og midt i støjen en absolut tilbagelænet stil, der aldrig forcerer men konsekvent lader musikken ånde og svæve. Sæt dertil at trioen løbende bytter instrumenter og at Martin Klingman har det androgyne, originale knæk i stemmen, der konsekvent gør lytteren i tvivl, ’guy or gal?’.

Zeppelin og jalepenós
Kort forinden har Martin og Victoria budt på mexicansk morgenmad på en klassisk Hollywood Diner, som under frokosten i den stopfyldte restaurant spiller Led Zeppelins ”Dazed & Confused” over højtalerne. Vel at mærke ’live versionen’ og samtlige 22 minutter. Den gode stemning er lagt og som altid, med alle musikere af format, kickstarter Zeppelin såvel samtale som inspiration. Martin fortæller at hans Zep album favorit er ”Houses of The Holy” (enig, red.) og fortsætter med andre nutidige notabiliteter.
- Vi er meget glade for The Rapture og Black Rebel Motorcycle Club.
- Vi er også vilde med engelske bands som Radiohead og The Cure fra 80erne, supplerer Victoria, der i Gliss trakterer såvel bas som trommer.

Alle referencer som tydeligt kan høres i bandets musik uden der dog på noget tidspunkt er tale om at plagiere. Efter endt ’burrito breakfast’ gik sightseeing turen videre til Hollywood Hills. Meget passende fortalte Victoria om sin lange rejse fra Danmarks nordpol til Stillehavets metropol, i disse myteomspændte omgivelser.
- Fra jeg var lille har jeg altid sagt at jeg ville rejse til USA når jeg blev stor. Så da jeg tog af sted som 18-årig kom det ikke som den store overraskelse i familien. Men jeg har været hjemme siden og bl.a. boet et halvt år i København. Tidligere var jeg tilknyttet musikscenen i Århus omkring bandet Invocator. Her i L.A. har jeg spillet i forskellige bands og nu er min søster også flyttet her til. Når der skal smør på brødet arbejder jeg ofte som filmstatist - det er meget let at få - og i øjeblikket sælger jeg forsikringer over telefonen.

Lang kontrakt
Meget tyder på at der ikke bliver meget tid til hverken telefonsalg eller statistroller i fremtiden, da det pludselig kan gå stærkt for Gliss.
En ting er personlig begejstring men det skader aldrig at få andre ører på en artist. Undertegnede spillede Gliss for Hardsoulrecords, direktør Trevor Randall, som bl.a. repræsenterer danske No Privacy. Dommen faldt prompte ’you are right, they are good’. Sidste melding fra den lejr er at Gliss og Hardsoul er ved at indgå en kontrakt på fem albums.

For at gense gamle græsgange og få musikken ud over grænserne kommer Gliss til Skandinavien i slutningen af november til midt i december. Datoer og spillesteder vil blive annonceret her på siden. Se dem, hør dem. Gliss kan anbefales på det varmeste.

Gliss bookes i Danmark af [email protected] Send en mail hvis dit spillested skriger mere på Gliss
end juleklejner.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA