x

Guide: Juleræsets opsamlingsheat

Guide: Juleræsets opsamlingsheat

For ottende år har GAFFA.dk forsøgt at give et overblik over i hvert fald en del af den sværm af opsamlingsalbum, der hver år med usvigelig sikkerhed udgives op til den søde juletid. Vi kigger både på musikken og sammensætningen af opsamlingen: Er der kælet for detaljerne, eller er det bare en samling sange klasket hurtigt sammen til julesalget, så pladeselskaberne kan få årsregnskabet til at balancere?

Modsat tidligere år uddeler vi dog ikke stjerner - det er jo opsamlinger med (primært) velkendt materiale og altså ikke nye værker, så de er lidt svære at vurdere på en karakterskala.

Inden vi går i gang, er det dog – ligesom vi skrev sidste år og året før – værd at hæfte sig ved en positiv tendens af den megen piratkopiering og det deraf følgende faldende pladesalg: Pladeselskaberne forsøger generelt at give køberne valuta for pengene. Det er efterhånden mere reglen end undtagelsen, at man kan købe en dobbelt-cd til én cd's pris, og ofte får man en dvd oven i hatten uden nævneværdig ekstrabetaling. Men på den anden side: Det er jo gammel vin på nye flasker, og den slags kan i sagens natur ikke være så dyr at producere som spritnye dråber.

Bon Jovi
The Greatest Hits - The Ultimate Collection

(Universal Music / Island Records)

Bon Jovi er 26 år efter debutalbummet klar med deres andet regulære best of-album, en dobbelt-cd med i alt 28 ældre hits og to nye numre. Sangene er ikke lagt kronologisk, men man kan tydeligt høre, når vi er tilbage i firserne, for dengang fik den lige en ekstra tand med rumklang og poleret lyd på de i forvejen pompøse rocksange - og dengang var der konsekvent altid en guitarsolo, som regel efter andet omkvæd. Til gengæld var der masser af hits, eksempelvis "Livin' On A Prayer", "You Give Love A Bad Name", "Wanted Dead Or Alive", "Bad Medicine" og "Lay Your Hands Of Me". I de senere år har der været lidt længere mellem snapsene, om end "It's My Life" som bekendt blev et stort hit i 2000 - og så skal den groovy, smågrungede og fængende "Keep The Faith" fra 1992 også fremhæves. Glimrende underholdning, hvis man er til blød hardrock. (ORS)

Carpark North
Best Days - Greatest & Live

(Copenhagen Records)

"Best days" er det danske elektro-pop/rock-band Carpark Norths første opsamling. Bandet, der gennem 11 år har bestået af de samme tre talentfulde medlemmer: Lau Højen, Søren Balsner og Morten Thorhauge, har for nylig skrevet kontrakt med Sony i Sverige, og skal nu promoveres i Sverige, Finland, Norge, Østrig, Schweiz og Tyskland, hvilket må siges at være fuldt fortjent efter de i 2008 udsendte det lille mesterværk "Grateful", som da også fik massiv airplay. Men det gør samtidig, at "Best Days", med 14 hits, to nye samt fire genindspilninger, bliver en lidt ujævn lytteoplevelse, fordi sangene fra "Grateful" står så meget stærkere end resten af bagkataloget. Samlingen kan dog alligevel anbefales på grund af den fremragende live-cd, optaget på sommerens grønne koncerter. Men i julen skal man som bekendt ikke være fedtet, så smæk lige et eksemplar af "Grateful" med i julepakken, så er der kvalitet i ypperste dansk klasse for alle pengene. (TF)

Tina Dickow
Welcome Back Colour

(A:larm Music / Finest Gramophone)

"Welcome Back Colour " består af to cd'er. Cd1 er "Welcome Up", som indeholder 14 af de største hits fra Tina Dickow. Den anden cd på samlingen har Dickow valgt at kalde "Welcome Down". Den består af tre nye sange blandt andet den fine "Copenhagen", men desværre også akustiske genindspilninger af gamle sange, der stod langt stærkere i deres oprindelige form, og her ganske enkelt virker kønsløse og kedsommelige. Heller ikke de to duetter med Teitur og Helgi Jonsson er der meget stads over, og cd'en reddes kun på målstregen af duetten med Steffen Brandt på hans danske gendigtning af Leonard Cohen-klassikeren "Hallelujah", som sidder lige i skabet. Men alt i alt, hvis man ikke er kæmpe fan af Tina Dickow, så læg i stedet hendes suverænt bedste udgivelse, den tre-dobbelte ep fra 2008, "A Beginning, A Detour, And Open Ending", under juletræet. "Welcome Back Colour" er desværre stort set blevet lige så fersk og uinteressant, som det pastelfarvede cover antyder. (TF)

Nelly Furtado
The Best Of Nelly Furtado

(Universal Music / Geffen Records)

I 2010 kan canadisk-portugisiske Nelly Furtado fejre 10-året for sit storsælgende debutalbum "Whoa, Nelly!", og det markerer hun (eller måske rettere hendes pladeselskab) med sin første opsamling med en stribe hits, der er lagt i kronologisk rækkefølge - fra gennembruddet "I'm Like A Bird" over "Turn Off The Light", "Promiscuous" og "Maneater" til sidste års spansksprogede "Manos Al Aire". Vi får også tre nye sange og en nogenlunde fortolkning af Gnarls Barkley-hittet "Crazy". De kronologiske sekvensering af sangene er interessant, for Furtado har ofte prøvet noget nyt på hvert nyt album. Fra folk-pop over debuten til mere folk på toeren med den passende titel "Folklore" over pop og r&b på sangene fra det storhittende, Timbaland-producerede "Loose"-album til folk-pop igen, nu på spansk, og så mere pop-pop på de tre nye, okay numre. Alt i alt udmærket, hvis man er til Nelly Furtado og hendes charmerende tag på popmusikken. (ORS)

Thomas Helmig
Past Forward
(Sony Music)

På denne boks har Sony virkelig været i gavehumør. For 180 kr. får man for første gang Helmigs bedste sange gennem 25 år, danske såvel som engelske, samlet på hele tre cd'er. En booklet med en fin fortælling af Lars Daneskov om fænomenet Helmig, som altid har turdet være vores popstjerne og ikke gået af vejen for at stille op i lyserød heldragt og "skide til kanten", som han selv så poetisk har udtrykt det. Bookletten indeholder også en bunke fine ikke tidligere viste fotos fra hele karrieren. Derudover indeholder boksen en herlig udendørskoncert fra Den Fynske Landsby i Odense optaget en dejlig sommeraften i august, hvor publikum, band og solist smelter sammen til en stor livsbekræftende sommerfest. Den dvd havde været de 180 kr. værd alene. Livekoncerten er ganske enkelt helt perfekt til juledagene, hvor vi endnu ikke er gået i sukkerchok og søde sange om kærlighed rammer rent, der hvor de skal. På iTunes kan man downloade lydsiden til dvd'en mod betaling. Personligt ville jeg have foretrukket en sådan live-cd frem for hele tre best-of-cd'er, hvor der er lige rigeligt med knap så stærke hits, men hvem andre end anmeldere gider gå op i den slags detaljer, når julestjernen lyser og julehjerterne for en stund er tøet op? Derfor kan jeg kun på det varmeste anbefale at pakke de korslagte arme væk for en stund og pakke "Helmig Past Forward" ind til jul til både kæreste, svigermor og din nye grimme nabo og dermed ønske hinanden en rigtig glædelig jul! (TF)

Jay-Z
The Hits Collection - Volume 1

(Universal Music / Def Jam)

En af verdens førende rappere er aktuel med sin fjerde "Greatest Hits" - dog den første, der er udgivet i USA. Albummet indeholder en del fælles sange med de foregående tre, men Jay-Z bliver ved med at få hits, så derfor er der også lidt nyt, og derudover byder albummet på en ekstra cd med tre sjældenheder. Sidstnævnte virker lidt halvhjertet - hvorfor udgive en dobbelt-cd, hvor der kun er et kvarters musik på cd2? Et kvarter, som oven i købet kunne være på den første cd. Derudover er der masser af musikalske godbidder, eksempelvis "Hard Knock Life (Ghetto Anthem)", "'03 Bonnie & Clyde", "Encore", "99 Problems", "Empire State Of Mind" og den herlige "D.O.A. (Death Of Auto-Tune)", hvor det afskyelige vokal-redigerings-program får velfortjente stryg. Til gengæld er der ingen nye numre. To andre højdepunkter er de flotte sort-hvid-fotos i coveret og Jay-Z's egne noter til de enkelte sange, som han i øvrigt selv har udvalgt og tilrettelagt rækkefølgen af. Genren tro lider han ikke ligefrem af mindreværdskomplekser. (ORS)

John Lennon
Power To The People - The Hits

(EMI Music)

I året, hvor John Lennon kunne være fyldt 70, og det er 30 år siden, han blev myrdet, skal der naturligvis komme en opsamling. "Power To The People" er dog lidt kortfattet, da den kun indeholder 15 sange, og Lennon har - også som solist - skabt hits nok til mindst et dobbeltalbum. Der er da også kommet to bokssæt, "Gimme Some Truth" og "Signature Box" med henholdsvis fire og 11 cd'er, men her skal vi holde os til "Power To The People". De 15 sange er naturligvis alle af høj, høj standard - fra "Give Peace A Chance" over "Imagine" og "Happy Xmas (War Is Over)" til "Woman" og "Watching The Wheels". Der var dog lidt mere kød på Lennons forrige best of, dobbeltalbummet "Working Class Hero" fra 2005. (ORS)

Madrugada
The Best Of Madrugada

(EMI Music)

Den fremragende norske gruppe Madrugada gik i opløsning i 2008, efter at deres lige så glimrende guitarist Robert Burås var afgået ved døden året før, kun 31 år gammel, af ikke offentliggjorte årsager. De nåede dog at udgive fem studiealbum og en live-cd, og højdepunkter herfra samt et enkelt ikke tidligere udgivet nummer er samlet på denne elegante dobbelt-cd. Numrene er tematisk samlet med de mere rockede på cd1 og de afdæmpede på cd2, og det fungerer udmærket. Madrugada nåede at få et stort publikum i hjemlandet og en pæn fanskare rundt om i verden og også herhjemme, og det er da også en ren fornøjelse at genhøre deres formfuldendte rock med sanger Sivert Høyems karakteristiske, dybe stemme og Robert Burås' meget nuancerede guitarspil i front. Kender du endnu ikke bandet, og er du til navne som Nick Cave And The Bad Seeds, The National, Tindersticks eller The Doors, så kan Madrugada varmt anbefales, og denne best of er et godt sted at starte. (ORS)

Mew
Eggs Are Funny

(A:larm Music / Evil Office)

Efter fem studiealbum er Mew klar med deres første opsamling. Den elegante art-rock er i sig selv af høj kvalitet, med hits som "Am I Wry? No", "156", "Comforting Sounds", "Special", "The Zookeeper's Boy" og "Introducing Palade Players", men udvalget af numre er lidt mærkeligt: Vi får hele seks sange fra gennembrudsalbummet "Frengers", som da også er fremragende, men hvorfor hele seks numre, når der kun er medtaget to fra opfølgeren "And The Glass Handed Kites". Singleforløberen fra dét album, "Apocalypso", var da også et pænt hit, men er ikke med her. Gruppens allerførste single, "I Should Have Been A Tsin-Tsi (For You)", der i sin tid var en stor succes på P3's lytterhitliste Det Elektriske Barometer, glimrer også ved sit fravær. Det enlige nye nummer, "Do You Love It?", er udmærket, men minder lidt meget om sidste års "Introducing Palace Players". Albummet findes også i en limited edition-udgave med samtlige gruppens musikvideoer, og der er mange godbidder at hente her hos det altid visuelt orienterede orkester, blandt andet en stribe videoer af den internationalt succesfulde stjerneinstruktør Martin de Thurah. (ORS)

Pet Shop Boys
Ultimate Pet Shop Boys

(EMI Music / Parlophone Records)

25 år efter gennembruddet med debutsinglen "West End Girls" er Pet Shop Boys klar med deres tredje "Greatest Hits". Modsat forgængeren, "PopArt" fra 2003, er denne en enkelt-cd, og derfor mangler en del af gruppens hits. Vi får dog stadig en god slat, fra førnævnte "West End Girls" over "It's A Sin", "Go West" og "New York City Boy" til sidste års "Love etc." og den nye "Together" - alle i kronologisk orden. Absolut underholdende og begavet elektropop. Mest interessant er dog deluxe-udgaven med en tilhørende dvd med både samtlige gruppens mange (playback-)optrædener på det nu hedengangne engelske tv-show Top Of The Pops samt hele deres koncert fra Glastonbury Festival 2010, som meget minder om den på Roskilde året før. I alt tre timers levende billeder med Pet Shop Boys. Klar den lille merudgift værd. (ORS)

Pink
Greatest Hits ... So Far!

(Sony Music / Jive Records)

I lighed med Nelly Furtado kan Pink i 2010 fejre tiåret for sit debutalbum, og det markerer også hun (eller igen nok rettere pladeselskabet) med sin første opsamling, hvor sangene som hos Furtado er lagt i kronologisk rækkefølge, bortset fra, at det meget passende åbner med "Get This Party Started" fra 2001. Som hos Furtado er den kronologiske rækkefølge her også interessant, for det er tydeligt, at Pink på sit første album var meget mere soul- og r&b-orienteret, mens hun siden er gået pop/rock-vejen. Undervejs får vi gedigne pop-med-lidt-kant-hits som "Don't Let Me Get Me", "Just Like A Pill", "Dear Mr. President", "So What" og "Funhouse" og de okay nye sange "Raise Your Glass", "F**kin' Perfect" og "Heartbreak Down". (ORS)

Elliott Smith
An Introduciton To Elliott Smith

(Playground Music / Domino Records)

I 2003 døde den talentfulde, men martrede amerikanske singer-songwriter Elliott Smith kun 34 år gammel, sandsynligvis for egen hånd. Siden da er der kommet flere posthume udgivelser, men ikke før ny en regulær opsamling. Som titlen siger er det mere en introduktion til mandens værk end en hit-samling, for regulære hits havde Smith ikke mange af. Det tætteste, han kom, var sangen "Miss Misery", som medvirkede på soundtracket til filmen "Good Will Hunting", hvilket resulterede i en Oscar-nominering for bedste filmsang i 1998. Smukke, dybt melankolske sange skrev Elliott Smith derimod mange af, og indsang dem med sin karakteristiske, skrøbelige, men meget intense stemme. "An Introduction..." er en glimrende introduktion til den fremragende sangskriver - men det er alle hans plader nu. (ORS)

Suede
The Best Of

(A:larm Music / Roxy Recordings)

Da Suede gik i opløsning i 2003, markerede de det med en opsamling. Nu er de gendannet - og markerer det med en opsamling. Der er intet nyt på compilation-albummet, der nærmest er en sammenlægning af "Singles"-albummet fra 2003 og b-side-opsamlingen "Sci-Fi Lullabies" fra 1997, om end nogle af b-siderne dog er byttet ud med nogle af Suedes mere markante sange, som ikke har været udgivet som singler. Eksempelvis den næsten ti minutter lange "The Asphalt World", en af gruppens smukkeste sange overhovedet, eller den ligeledes fornemme ballade "Pantomine Horse". Cd1 er hit på hit, fra "The Drowners" fra 1992 over "Trash" fra 1996 til svanesangen "Obsessions" fra 2002, og der er ikke mange kedelige øjeblikke undervejs, selvom sangene med fordel kunne have været lagt kronologisk, som de var på bandets første opsamling. (ORS)

Robbie Williams
In And Out Of Consciousness - Gretest Hits 1990-2010

(EMI Music / Virgin Records)

I 2010 kan Robbie Williams både fejre sit 20 års jubilæum som popsanger, og at han er tilbage i Take That. På opsamlingen "In And Out Of Consciousness" slår han to fluer med ét smæk, idet albummet både samler op på hans solokarriere fra perioden 1996 og frem, inkluderer et enkelt Take That-nummer fra start-90'erne - "Everything Changes" - og har inkluderet to nye - udmærkede - numre, begge skrevet og det ene indsunget med Gary Barlow fra Take That.

I et interview for nylig har Robbie fortalt, at han opløser Robbie Williams på grund af musikalske uoverensstemmelser, og man må formode, at han i den kommende tid vil fokusere på Take That. I mellemtiden kan man så nyde denne hitspækkede dobbelte opsamling, hvor numrene lidt atypisk er lagt i omvendt kronologisk rækkefølge, så vi begynder med sidste års "Morning Sun" og ender ved 1996's fantasiløse fortolkning af George Michaels "Freedom" og førnævnte "Everything Changes". Nuvel da, måske er det meget fint, at vi på denne måde slipper for at høre "Freedom" før til sidst, men der er meget godt undervejs - ikke mindst hits som "Feel", "Rock DJ", "No Regrets", "Millennium" og gennembruddet "Angels". Robbie har sgu gjort det godt gennem årene. (ORS)

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA