x

Swans: Der kommer mere musik fra os

 Swans: Der kommer mere musik fra os

Vi møder en træt, men yderst venlig Michael Gira backstage ved Volksbühne i Berlin. Han er bandets ubestridte leder og det eneste faste medlem i Swans, der blev gendannet sidste år efter 12 års pause, tidligere på efteråret udgav albummet "My Father Will Guide Me A Rope Up To The Sky" og nu er på turné. Med en kold øl i hånden og en Stetson-cowboyhat på hovedet byder han os velkommen til en kort snak.

Det er jeres sidste koncert på turnéen i denne omgang. Hvordan er det gået?


– Det er gået godt. Vi holder en lille pause og starter igen i januar. Vi kommer også til Danmark (Vega, København 2. maj og VoxHall, Århus 3. maj). Jeg har altid elsket turnélivet. Det passer perfekt til mig. Siden jeg var 14 år gammel har jeg rejst verden rundt. Jeg startede med at stikke af hjemmefra og se USA på tommelfingeren.

Hvad levede du af?

– Jeg solgte stoffer. Levede af løst arbejde osv. Jeg kom så langt som til Israel, hvor jeg boede i over seks måneder. Jeg endte også i fængsel pga. salg af stoffer.

Det må have været hårdt?

– Det var ikke så slemt. Jeg var jo ikke just i Irak eller Afghanistan, vel!

Ok, noget helt andet: kan vi regne mere nyt materiale fra Swans?

– Klart! Jeg er i gang med at skrive nogle nye numre allerede og regner med at inkludere et nyt nummer på turnéen næste år. I øvrigt har vi tænkt at forsætte med Swans i de næste fem år.   

Hvad var din primære grund til at starte bandet igen?

– Jeg er sådan set aldrig stoppet med bandet. Jeg har bare lavet andre ting som Angel of Light og fik så lyst til arbejde i Swans-formatet igen, idet Angels of Light var mere akustisk drevet.

Vi var en del der håbede på at se Jarboe (sangerinde) i lineuppet. Hvorfor er hun ikke med?

– Øhhh. Jeg var ikke interesseret i at gå tilbage til noget vi allerede har lavet, og desuden har vi dannet par, så der var ikke rigtigt nogen grund til at finde sammen igen.

Du er selv pladeselskabsdirektør (Michael Gira driver Young God Records, som foruden Swans udgiver kunstnere som Akron/Family, Devendra Banhart og Lisa Germano. red.). Hvordan ser du industrien i dag?

– Der er ingen fremtid i at have et selskab. Jeg udgiver stadig de samme kunstnere, som vi plejer, og vi har haft en del succes med Devandra Banhart. Swans laver penge, så vi er okay.

Hvordan har du det med medier som YouTube, Facebook, internettet generelt?

– Jeg er ikke vild med YouTube. Faktisk har jeg overvejet at skrive til alle folk som har oploadet noget med Swans og bede dem pænt om at tage det ned igen. Folk er alt for fokuseret på at filme, tage billeder til koncerter i stedet for at opleve koncerten. Alt skal dokumenteres. Det er ikke fedt.  

Hvad er din arbejdsproces, når du skriver musik?

– Jeg skriver alt på en akustisk guitar og beder derefter alle de andre bandmedlemmer om deres input. Jeg fungerer som en orkesterleder. Vi eksperimenterer meget og bruger gennemsnitligt 12 timer på en dag per sang for at finde den rette stemning.

Dine sange virker meget politisk orienterede. Hvad handler "Reeling the Liars in" om?

– Ha ha. Faktisk skriver jeg ikke om noget bestemt. Jeg skriver bare og kigger på det bagefter. Først der forstår jeg meningen bag sangen. "Reeling...." blev skrevet under Bush-æraen, så du kan selv regne ud hvor indflydelsen kommer fra.

Du virker også til at have religion på hjernen? Er du troende?

– Jeg søger. Jeg kan ikke sige at jeg har en bestemt religion, men er spirituel. Det er det vi gør på scenen. Vi søger efter de følelser. Vi spiller den samme sætliste stort set hver aften, men inden for de rammer er alt muligt.Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA