x

Reportage: GAFFA-Prisen er uddelt

Reportage: GAFFA-Prisen er uddelt

Årets GAFFA-Priser er netop blevet uddelt. For første gang nogensinde skete det ved et prisshow, på Bremen i København til et lukket arrangement for branchefolk og vindere af konkurrencer på GAFFA.dk.

Årets store sejrherrer blev Kashmir, som løb med fem priser, nemlig Årets Danske Band, Årets Danske Album ("Trespassers"), Årets Danske Rock Udgivelse ("Trespassers"), Årets Danske Mandlige Kunstner (Kasper Eistrup) og Årets Danske Musikvideo ("Still Boy"). I øvrigt alle de kategorier, de var nomineret i.

Den næststørste danske vinder blev Medina, der løb med to priser: Årets Danske Kvindelige Kunstner og Årets Danske Pop Udgivelse ("Welcome To Medina").

På udlandssiden blev de store vindere Kings Of Leon, der løb med tre priser: Årets Udenlandske Band, Årets Udenlandske Album ("Come Around Sundown") og Årets Udenlandske Mandlige Kunstner (Caleb Followill).

Den næststørste internatonale vinder var Robyn, der ligesom Medina vandt to priser, nemlig Årets Udenlandske Kvindelige Kunstner og Årets Udenlandske Hit ("Dancing On My Own").

Derudover blev både de danske og internationale priser jævnt fordelt.

Den nyindstiftede pris Årets Skulderklap, som går til en musikalsk aktør, der har gjort en særlig indsats for musikken i det forgangne år, gik til det unge pladeselskab Tambourhinoceros og dets bagmænd, Aske Zidore og Kristoffer Rom. Med prisen følger 50.000 kroner til markedsføring i GAFFA.

Ved showet var der liveoptrædener ved The Floor Is Made Of Lava, Søren Huss, Kill Screen Music, Lucy Love, Naja Rosa, The Rumour Said Fire og Vinnie Who, der hver spillede to numre.

Vinderne i alle kategorier undtagen én blev fundet via en afstemning blandt GAFFA.dk's læsere baseret på nomineringer foretaget af Klub GAFFAs medlemmer efter indstillinger fra GAFFAs redaktion. Vinderne af særprisen Årets Skulderklap blev valgt af GAFFAs redaktion.

Røg til Kristian Leth

Aftenens vært var Anders Breinholt, der undervejs blandt andet gjorde sig lystig over Kristian Leth, der i sin blog spredehagl har kritiseret GAFFAs anmeldere for at være for kortfattede og forbruger-guide-prægede. Det førte blandt andet til en oplæsning af GAFFAs noget kritiske anmeldelse af Kristian Leths album med sit projekt Baron Criminel efterfulgt af en fremvisning af en alternativ udgave af GAFFAs januarnummer (se galleri), hvori Kristian Leth anmelder anmeldere, hvor der er en guide til "sådan gror du dit eget Band of Horses-skæg" og mange andre forbrugertips.

A propos skæg, så bemærkede Anders Breinholt, at samtlige nominerede i kategorien "Årets danske mandlige kunstner" bar skæg. Og så var der en særpris i form af en kop til Peter Sommer fra De Eneste To, som var nomineret i hele fem kategorier uden at vinde en eneste.

Alle de danske prismodtagere var til stede for at modtage deres priser bortset fra Volbeat, som var optaget af en koncert i Tyskland. De havde sendt en repræsentant fra deres pladeselskab, EMI.

Ingen af de udenlandske prismodtagere var til stede, men Robyn - der som nævnt vandt to priser - havde sendt en videohilsen.

Flere af vinderne takkede i øvrigt deres kolleger. Således sendte Medina en varm hilsen til Søren Huss for at være vendt tilbage, mens Kasper Eistrup mente, at prisen for Årets Danske Mandlige Kunstner burde gå til Jacob Bellens.

Prisen blev afviklet uden de store problemer, men scenetæppet gik op og ned noget langsomt, hvilket Anders Breinholt også flere gange bemærkede.

Årets Skulderklap

Prisen får Året Skulderklap blev uddelt af GAFFAs direktør Robert Borges, som tildelte Aske Zidore og Kristoffer Rom prisen med følgende motivation:

"Årets Skulderklap er GAFFAs pris til en aktør inden for musikverdenen, som har gjort en ekstraordinær indsats inden for musiklivet det forgangne år.

Årets Skulderklap går i år til et pladeselskab. Et nystartet pladeselskab, som har trodset enhver snak om krise, og som har vist, at man kan nå langt med engagement, kvalitetssans og hårdt arbejde – også selv om man ikke har ret mange penge at gøre godt med.

Et pladeselskab, som har udgivet nogle af årets bedste danske debutalbums, og hvor bagmændene er med hele vejen. De spiller med på pladerne, producerer, de har været med til at lave omslagene, og de står for alt det praktiske arbejde. De udgiver både indie-rock, neo-folk, elektronika, punk og meget mere. Og de har allerede fået et af deres bands afsat til et af Englands førende indie-selskaber. Alt dette er sket inden for det seneste år. Og samtidig har pladeselskabets to stiftere og bagmænd haft tid til også at spille med i et af Danmarks førende rockorkestre, Oh No Ono.

I 2010 har de udgivet fremragende albums med Kirsten & Marie, Treefight For Sunlight og 4 Guys From The Future, og der er meget mere på vej fra navne som FCAN, iceage, The New Spring, Thulebasen og mange flere.
 
Årets Skulderklap går til pladeselskabet med det uudsigelige navn Tambourhinoceros og deres to stiftere og bagmænd, Aske Zidore og Kristoffer Rom. Giv dem en stor hånd!"

Og vinderen er...

Årets Danske Album
Kashmir - Trespassers

Årets Danske Band

Kashmir

Årets Danske Kvindelige Kunstner
Medina

Årets Danske Mandlige Kunstner
Kasper Eistrup (Kashmir)

Årets Nye Danske Navn
The Rumour Said Fire

Årets Danske Hit

Turboweekend - Trouble Is

Årets Danske Musikvideo
Kashmir - Still Boy (instruktør: Jakob Printzlau)

Årets Udenlandske Album

Kings Of Leon - Come Around Sundown

Årets Udenlandske Band
Kings Of Leon

Årets Udenlandske Kvindelige Kunstner
Robyn

Årets Udenlandske Mandlige Kunstner
Caleb Followill (Kings Of Leon)

Årets Nye Udenlandske Navn
Erik Hassle

Årets Udenlandske Hit
Robyn - Dancing On My Own

Årets Udenlandske Musikvideo

Gorillaz - Stylo
 
Årets Danske Rock Udgivelse
Kashmir - Trespassers

Årets Danske Pop Udgivelse
Medina - Welcome To Medina

Årets Danske Hip Hop Udgivelse

Odense Assholes - Voldsrap (Greatest Hits)
 
Årets Danske Hard Rock Udgivelse
Volbeat - Beyond Hell/Above Heaven

Årets Danske Elektroniske Udgivelse
Trentemøller - Into The Great Wide Yonder

Årets Skulderklap
Aske Zidore og Kristoffer Rom/Tambourhinoceros


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA