x

Det Danske Musicalakademi – Drømmen om at blive den bedste udgave af sig selv

Det Danske Musicalakademi – Drømmen om at blive den bedste udgave af sig selv

Hvis drømmen om at blive stor musicalstjerne rumsterer i maven, er et uddannelsesforløb på Det Danske Musicalakademi nok ikke noget dårligt valg. Her er tale om en tre-årig statsanerkendt, SU-godkendt videregående scenekunst-uddannelse, hvorpå man uddanner sig til musicalperformer/musicalskuespiller. Ud over den tre-årige uddannelse har akademiet også en musicalrugekasse – Uterus og en efteruddannelse for professionelle sangere, skuespillere, dansere og musicalperformere. Rektor Søren Møller, der er uddannet rytmisk sanger og sanglærer fra musikkonservatoriet i Århus, forklarer:

– Uddannelsen sigter mod et professionelt virke på scener i Danmark og internationalt inden for musicalgenren bredt. Man har tre hovedfag: Sang, Dans og Drama. De er vægtet lige højt, og vi ser drama som det centrale af de tre fag. Med sig fra et ophold på Musicalakademiet får man metode og fundament til et livslangt virke inden for scenekunsten. I langt de fleste tilfælde er der tale om en direkte vej til de skrå brædder.

Før han begyndte på musikkonservatoriet læste Søren Møller dramaturgi i et år på Århus Universitet, og han har desuden taget Cathrine Sadolins tre-årige sanger- og sanglærer-uddannelse (Complete Vocal Institute). Om historien bag Musicalakademiet fortæller han:

– Op igennem 90'erne blev det stadigt tydeligere, at der manglede en musicalperformeruddannelse i Danmark. Man har haft det i en del år i Sverige, og den danske scene var, før akademiet kom til, kraftigt befolket af svenske performere. Musical er én af de allermest sete former for scenekunst, så det var i virkeligheden helt naturligt at gennemføre en professionalisering af dem, der skal udføre det på scenerne. At det ligger i Fredericia skyldes, at man her havde nogle modige og beredvillige politikere, som kunne se perspektivet og nødvendigheden af at etablere en sådan uddannelse. Fredericia ligger i øvrigt sådan placeret, at man kan tiltrække undervisere fra blandt andet København, Hamborg, Århus og Odense, hvilket gør, at vi kan have de bedste undervisere tilknyttet.

Hvordan kommer man ind på uddannelsen?

– Efter optagelsesprøver som på de øvrige kunstneriske uddannelser. Vi optager otte studerende om året, så det er lidt af et nåleøje at komme igennem. I forhold til at blive optaget er det selvfølgelig vigtigt at være så dygtig som muligt inden for alle tre hovedfag. Vi kigger i lige grad på potentiale og faktisk kunnen. Det er med andre lige så vigtigt at kunne blive god, som det er at være det.

Nåleøje og internationalt samarbejde

Samarbejder I på Musicalakademiet med udlandet?

– Ja, en hel del endda! Akademiet har et virkelig godt ry i udlandet. Dels har vi rigtig mange gæstelærere fra udlandet, men også udvekslingsaftaler med både britiske og amerikanske uddannelser. Endelig er jeg international vice-president i Musical Theatre Educators Alliance International, som er sammenslutningen af musicaluddannelser internationalt. Vi har modtaget en del ros fra udlandet for at være en unik institution, som balancerer mellem hjerte og disciplin. Fordi her er fantastiske faciliteter og et meget, meget højt fagligt niveau. Som rektor føler jeg mig også meget privilegeret i og med, at jeg hele tiden ser folk, der lykkes og udvikler sig. Både fagligt og som mennesker. I virkeligheden to sider af samme sag i vores branche.

Hvordan vil du beskrive de studerende på uddannelsen?

– De fleste går forhåbentligt med drømmen om at blive den ultimativt bedste udgave af sig selv, og derudover ser jeg dem som mennesker med meget høj arbejdsdisciplin, stor selvindsigt, og som er generøse med sig selv. De er hårdarbejdende, givende og krævende. Både indad og udad. Hvis jeg skulle give et godt råd til de fremtidige studerende på uddannelsen, må det være: Lav en mental beslutning om at udnytte jeres studietid optimalt ved at beslutte jer for at blive så gode, som I kan på den tid, I studerer. Fokusér. Træn. Reflektér. Mærk. Omsæt.Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA