x

Mnemic-guitarist: Jeg havde lyst til at bruge mit hoved til at noget andet end at headbange

Mnemic-guitarist: Jeg havde lyst til at bruge mit hoved til at noget andet end at headbange

Mnemic er støt og roligt vokset til et erfarent liveband med et væld af udenlandske koncerter og har kunnet nyde udsigten fra Danmarks største scenekant på Orange Scene. Tidligere turnerede bandet 200 dage om året, men nu supplerer bandmedlemmerne livet som rockmusiker med uddannelse og civile jobs.

For guitarist og sangskriver Mircea Gabriel-Eftemie har uddannelsen haft direkte forbindelse til bandets energiske liveshows, fordi han har designet et softwaresystem, der kan styre visuals ved livekoncerter. Indtil videre har Mnemic brugt det til 40 koncerter, men systemet bliver snart givet videre gratis som open source-software, således at andre bands og scenekunstnere kan tage det i brug og programmere videre på det.

Fra tourbus til skolebænk

Mircea startede oprindeligt som biokemi-studerende i 2003, men tidspunktet passede skidt i forhold til, at Mnemic fik en pladekontrakt, udgav to plader på kort tid og pludseligt begyndte at turnere.

– Jeg ville egentlig gerne have en uddannelse og begyndte at se om mig om efter, hvad der passede til mig, forklarer han.

I 2005 startede han som multimediedesigner, en to-årig uddannelse, som han kun gennemførte, forklarer han, fordi han havde en god kammerat, der kunne dække for ham, mens han var på turné. I forvejen var han rimeligt selvkørende i programmering og grafiksoftware, og det blev samtidig springbrættet til at starte på medialogi ved Aalborg Universitet i 2007.

– Jeg savnede at bruge mit hoved til noget andet end at headbange. Medialogi var oplagt, fordi det var et komprimeret studium, som ligger tæt på mine interesser. Teknologi, medier og design, forklarer Mircea Gabriel-Eftemie, der også har lavet digital kunst og coverdesign.

– Jeg startede lige efter, vi havde turneret et helt år med Mnemic i 2007, hvor vi havde drukket hver eneste dag. Så det var hårdt at komme fra tourbussen til skolebænken, men jeg kunne godt tænke mig en uddannelse, som kan give balance i mit liv. Det er svært at være af sted i månedsvis, og det er i det hele taget svært at leve godt af at være musiker i dag. Hvis man altså ikke hedder Volbeat..., griner guitaristen.

I stedet fokuserer Mnemic, der udgav deres fjerde plade i 2010, nu på at spille færre, men større job flere forskellige steder ude i verden.

– Du kan sige, at vi satser lidt på kvalitet i stedet for kvantitet. Teknologien nu om dage betyder, at langt flere bands kan komme ud med deres musik, men bagsiden ved det er, at rigtigt mange gode musikere kan drukne lidt i mængden. Af samme grund bliver det svært at tjene penge. Vi har prøvet at tilpasse os til det. Hvis vi kan komme ud og spille i weekender og føre et normalt liv ved siden af, så er der balance i det, og når vi er på tour nu om dage, så er det ligesom en fest med venner.

Interreaktion

På uddannelsen har Mircea dog alligevel beskæftiget sig med turnélivet, idet han og nogle medstuderende har udviklet et softwaresystem, der skal udvide liveoplevelsen. Systemet, som bærer navnet Interactive Performance System samt aliaset Interreaktor, erstatter i princippet en medbragt vj og skaber en direkte sammenhæng mellem musikkens beat, lyd og stemning med programmerede visuals.

Det er erfaringerne som metalmusiker, der har været afgørende for udviklingen, der også har betydet, at systemet (som er gratis) benytter meget billigt hardware. Det er et alternativ til de musikere, som har lidt teknisk snilde og gerne vil mere end at spille foran et kedeligt bagtæppe.

– Det er vigtigt, fordi det ikke længere handler om at sælge plader, men fordi du først og fremmest sælger dig selv som band live. Så bliver man nødt til at tilpasse sig forretningsmodellen ved at gøre noget ekstra ved sit livesetup, og derfor udviklede vi systemet, argumenterer Mircea Gabriel-Eftemie, der fandt det helt oplagt at inddrage bandet i studierne.

– Ud fra min uddannelse har jeg udviklet min horisont, og det vil jeg gerne bruge til at gøre mine andre projekter mere spændende.

Konkret kører softwaret i en laptop, som forbindes til en række input og output. Inputs kan være drumpads, mikrofoner, pedaler eller andre sensorer, som starter, stopper eller ændrer videosekvenser, billeder, lys, grafik eller farver. Således kan musikken styre visualiseringen.
Interreaktor er i øvrigt løbende blevet forbedret gennem Mnemics livekoncerter, der har fungeret som testmiljøer.

– I Mnemic bruger vi stortrommen til at skifte billeder med. Desuden bruger vi et webkamera, som bliver sendt med en forsinket frame rate, således at publikum ser sig selv med en forsinkelse, hvilket giver ret god effekt. Det er et værktøj, som gør, man kan være opfindsom på nye måder, men hvor du selv skal have en idé til indholdet, uddyber opfinderen.
Det har også betydet, at Mnemic har videreudviklet den visuelle del. I øjeblikket er deres visuals bygget op om det grafikken på coveret til deres Sons Of The System-album fra sidste år for at skabe en rød tråd mellem den visuelle profil. Et cover, hvor grafikken er lavet af Mircea Gabriel-Eftemie og tegningerne af Rune Stigart.


Mircea Gabriel-Eftemie:
Guitarist og co-sangskriver i metalbandet Mnemic.
Uddannet multimediedesigner og bachelor i medialogi ved Aalborg Universitet.
Softwareprogrammør i eget firma, hvor han også laver digitalt design og cover art.
Mnemic har eksisteret siden 1998, udgivet fire album fra 2003-2010, spillet jobs i hele verden, varmet op for Metallica, Meshuggah, Deftones og åbnet Orange Scene i 2004.
Læs mere på mnemic.com, eftemie.com og creativeactive.com

Medialogi
Bachelor- og kandidatuddannelse på Aalborg Universitet
Oprettet som fag i 2002.
Kan også læses på Aalborg Universitets afdelinger i Ballerup og Esbjerg.
Medialogi kombinerer teknologi og kreativitet til at designe nye værktøjer for kunst, design, kommunikation og underholdning.
Læs mere på medialogi-aalborg.dk

Interactive Performance System

Software til afvikling af visuals til koncerter.
Udviklet af en studiegruppe på medialogi bestående af Mircea Gabriel-Eftemie, Thomas Wisbech, Lasse Wingren og Brenly Bernard.
Taget i brug i sommeren 2009.
Systemet er brugt til 40 Mnemic-koncerter indtil videre.
Bliver udgivet som open source-software under navnet Interreaktor.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA