x

Me And My Army – Kollektiv hjælp til selvhjælp

Me And My Army – Kollektiv hjælp til selvhjælp

– Hvis du ser mig danse under en koncert, så kan du være sikker på, at jeg har det godt og er tilfreds med det, jeg laver.

Mere kompliceret behøver det ikke at være, hvis du spørger Me And My Armys altoverskyggende frontmand Andreas Kleerup (længst til venstre på billedet). Den simple filosofi opsummerer meget godt den 31-årige svenskers nye livsindstilling, der dog først er kommet efter, at han var helt nede at vende. For efter at have oplevet international anerkendelse som solist og ikke mindst som manden bag Robyns nummer 1-hit With Every Heartbeat valgte Kleerup at fejre succesen med et eskalerende kokainmisbrug, der ifølge manden selv har kostet over to millioner kroner.

I 2008 røg han i afvænning, men året efter, til den svenske Grammis-uddeling (hvor han i øvrigt vandt tre priser) blev han anholdt under politiets klapjagt mod feststemte musikere og blev testet positiv for kokain. Få måneder senere forsøgte han at begå selvmord, endda i en periode, hvor hans daværende kæreste var gravid med deres første barn. Alt det er dog fortid, for Kleerup har fundet spille- og livsglæden sammen med vennerne i det albumdebuterende band Me And My Army.

– Selvom vi hver især har spillet musik længe og derved samlet en del erfaring, så føles det som om, at vi spiller musik for første gang. Og sådan burde det egentlig føles, hver gang man spiller musik, for der er ikke noget mere dræbende for kreativiteten end hvis det, man laver, føles som ren rutine. Ja, det er vel egentlig lidt sødt, at vi er så naive sammen, griner Kleerup spørgende og holder en kort pause i talestrømmen, der hele tiden understreges med animeret gestik.  

– Jeg er også begyndt at sætte pris på meget mere i mit liv. Hvor det for eksempel før var kedeligt at lave interviews, så ser jeg det nu som et udtryk for, at der er nogen, der rent faktisk interesserer sig for det, jeg laver. Og nu har jeg også en flok venner, jeg kan tale med, så jeg helt slipper for at tale med mig selv, når jeg har det skidt. Det er helt sikkert en ny begyndelse.

Tilfældighedernes sammenspil
Musikalsk er der også tale om en ny begyndelse for Kleerup, for hvor han før fokuserede på pop med en elektronisk kant, så har han i Me And My Army kastet sig over en klassisk klingende opdatering af 70'ernes gyldne folkrock a la Crosby, Stills and Nash eller Fleetwood Mac.

– Det er egentlig en tilfældighed, at vi endte med at lyde, som vi gør, for vi havde egentlig bare besluttet os for at spille sammen, uden at vide hvad målet var. I starten byttede vi instrumenter på kryds og tværs og lød på et tidspunkt som en new wavet udgave af The Police, hvilket var cool, men alligevel ikke det, vi søgte. Første gang vi spillede sammen, endte vi med at spille i 12 timer i streg, og fik under den øver komponeret en håndfuld sange. Det var først, da vi skulle prøve at spille dem igen dagen efter, at vi forsøgte os med akustiske guitarer og fandt ud af, at sangen og især vokalharmonierne lød meget bedre i den version. Så vi har ikke bestræbt os på at lyde retro, og vi har heller ikke haft en referenceramme, der er blevet fulgt til punkt og prikke.

- Der er heller ingen inspirationskilder at nævne, for jeg hader selv bands, der sammenligner sig med andre. For hvornår har der for eksempel været et band, der hævder at være inspireret af Radiohead, der rent faktisk har været lige så gode som Radiohead? Aldrig! Alle bands, der nævner dem som en inspiration, stinker.

Hvordan opstod navnet Me And My Army, og hvad er det, den armé kæmper imod?

– Den kæmper mod os selv og vores egne dæmoner. Med hensyn til navnet, så har jeg altid drømt om at have et band, der hed Spirits Of The Dead Watching, men det syntes de andre sjovt nok ikke var en god idé. Dagen efter vi var kommet på Me And My Army-navnet, havde jeg skrevet en sang med samme titel. En sang, der handler om selvmord, selvindsigt og selvhjælp. For bandet havde fået mig til at indse, at der var rigeligt med grunde til at forsætte med at leve. I hvert fald et stykke tid endnu.


Diskografi:
Thank God For Sending Demons
(EMI Music, 2011)

Me And My Army EP
(EMI Music, 2010)
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA