x

Eurosonic og hvordan den europæiske musik negligeres i Danmark

Eurosonic og hvordan den europæiske musik negligeres i Danmark

Det er Jools Holland, den engelske radiovært, som iført elegante røde dansesko byder velkommen til den tiende udgave af European Border Breaker Award, der er en pris, som gives til de europæiske musikartister, som er kommet længst ud i Europa med deres respektive debutalbum. Vinderne er offentliggjort på forhånd, men til gengæld er der liveoptræderner med vinderne og aftenens gæstesolist Katie Melua (som vandt prisen i 2005).

EBBA Awards 2011 er det tiende show, og det har først været afholdt i forbindelse med branchefestivalen Midem i Cannes. For tre år siden blev det flyttet til Eurosonic, den mest toneangivende branchefestival i Europa for rytmisk musik (særligt live). Priserne uddeles på baggrund af kunstnernes salgstal, radio airplay og kvalitative ekspertvurderinger i det forgangne år. I alt uddeles ti Border Breakers årligt, samt en publikumspris (som tilfaldt tyske The Baseballs).

- Man deltager i awardshows to gange i sit liv. Når man er på vej frem som kunstner, og når man er på vej ned igen, indledte værten Jools Holland humoristisk, der tidligere har gjort sig karriere som pianist og komponist. Til prisshowet akkompagnerede han flere af kunstnerne på klaver.

Intet europæisk fokus

Eurosonic Festivalen blev startet i 1999 som en overbygning til den hollandske musikfestival Nooderslag i Groningen, der alene fejrer 25 års jubilæum i år. Oprindeligt var det en omrejsende festival under navnet EBU Rockfestival, som blev arrangeret af de europæiske public service-stationer (EBU), hvor den danske DR-radiovært og journalist Jan Sneum var medlem og nu er formand for arbejdsgruppen for musik. Siden 1999 har festivalerne slået sig sammen som Eurosonic, hvor de nationale radio- og tv-stationer dækkede den europæiske musikscene. Derfor er tv- og radio-materiale også i dag gratis til rådighed for stationerne, og derfor er Border Breakers-prisen tv-transmitteret.

EBBA-prisen i sig selv bliver uddelt og finansieret af EU Kommisionen.

Det uheldige er, at danske medier negligerer den europæiske musik. DR vælger ikke at dække Eurosonic eller European Border Breakers, selvom a) materialet er gratis, b) den europæiske musik har lige så meget at byde på den overrepræsenterede amerikanske musikscene, c) de danske musikere faktisk klarer sig rigtigt flot på Eurosonic. I 2011 var Danmark det land, der havde flest kunstnere på programmet (bortset fra Holland og Belgien), flere end England, Norge og Sverige!

Og den danske sangerinde Aura snuppede en Border Breaker-pris for sit gennembrud: Singlerne I Will Love You Monday og Song For Sophie har været overbevisende internationale radiohits efter dansk standard. De har solgt hhv. platin og guld i Tyskland, hvilket tæller op imod cirka 500.000 eksemplarer.

Og vinderen er...

Aura Dione, som debuterede i 2009 i Danmark med "Columbine", snuppede en Border Breaker side om side med det svenske poporkester Miike Snow, det engelske folkband Mumford & Sons, den belgiske elektroniske musiker Stromae. Men de andre fem største europæiske debutanter i 2010, Zaz (F), Donkeyboy (N), Inna (RM), Saint Lu (A) og Caro Emerald (NL), er mere eller mindre ukendte i Danmark.

- Det er fedt at blive hædret for det store arbejde, det er at skulle gøre sig bemærket i Europa. Jeg var allerede stolt over at være blandt de nominerede, så oven i købet at ende med at vinde, er fuldstændig fantastisk, fortæller Aura Dione i et interview til GAFFA.

I prisens ti-årige historie har følgende danske kunstnere vundet: The Raveonettes, Saybia, Dúné, Hush, Alphabeat og Ida Corr.

- Det kommer forhåbentlig til at kunne åbne nogle døre ude i Europa i forhold til fremtiden. Men træerne vokser ikke ind i himlen, så hvad prisen ellers kommer til at betyde for mig, må tiden vise, fortsætter hun.

Det tyske udadvendte rockabilly-band The Baseballs vandt publikumsprisen og optrådte med deres største hit, der desværre for det europæiske argument er en coverversion af Rihannas "Umbrella". Katie Melua var på scenen for at medvirke i et kort interview med Mr. Holland, og fremførte derefter et par helt akustiske (og barfodede) numre, under mest opmærksomhed dog kæmpehittet "Nine Million Bicycles".

Aftenens største oplevelse var dog at se Stromaes musiklektion, da han genskabte klubhittet "Alors On Dance" live på scenen. Det kan du se i YouTube-klippet i bunden af denne reportage.

Den østrigske sangerinde Saint Lu optrådte med store smil og største indlevelse med et fantastisk liveband, hvor guitaristen især gjorde god figur med Hendrix-lignende spil. Saint Lu synger som en uddød race af rocknrollere, og skriver udmærkede sange. Mens det fransksprogede indslag fra Zaz og den lokale bluesy-sangfugl Caro Emerald nok viste potentiale, men endnu ikke har været i nærheden af det danske marked.

Ikke til Danmark

- I Danmark er det europæiske tv-prisshow med fokus på nyt rocktalent i Europa stort set blevet forbigået i medierne – også selvom showet i en årrække har været tilbudt gratis til DR TV. Det kan der være flere årsager til, mener Jan Sneum, der er radiovært og formand for sammenslutningen af europæiske public service-stationers (EBU) rytmiske musiksatsning, EuroSonic.

- Det er lidt trist at DR i disse år tilsyneladende er så lidt interesseret i nyt europæisk talent i rock-regi, hvis ikke det lige kommer fra England. En ting er et tv-show med bl.a. salgstal som underliggende årsag til indholdet. Et andet er hele det fokus på nyt talent på den europæiske koncertscene, der er rammen for Eurosonic, som EBBA-prisen bare et mindre element i. Det er ikke kun et spørgsmål om besparelser i DR. Det er et spørgsmål om holdninger og prioriteringer, forklarer Jan Sneum, der var med til at starte Eurosonic i 1999.

- Den rytmiske livemusik og europæisk musik er meget lidt hørbar i Danmarks Radio for tiden, og det er synd. Ikke mindst fordi den europæiske livescene er sprudlende, fortsætter han.

Jan Sneum medvirker sammen med Carsten Holm, Camilla Jane Lea, Anders Bøtter og Krede som radioværter på DR's nye radiokanal P6 Beat på DAB, der starter i marts. Her vil der om alt går vel blive spillet et noget større udvalg af musik fra større dele af Europa end England. Carsten Holm twittede fra Eurosonic og har desuden skrevet en reportage fra hele festivalen på sin private blog som et plaster på såret.

I 2010 deltog mere end 36.000 gæster og branchefolk på EuroSonic. Desuden spillede godt 300 bands fra mere end 30 lande. Ved Eurosonic blev også European Festival Awards, og her var danskerne også repræsenteret, ved Leif Skov, som fik overrakt hædersprisen Lifetime Achievement Award (se billedet i galleriet).

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA