x

The Vaccines - Ny medicin på rockscenen

The Vaccines - Ny medicin på rockscenen

Noget tyder på, at den britiske rockscene har brug for en solid vitaminindsprøjtning, da rockhits nærmest har været fraværende på hitlisterne sidste år. Og i manges øjne er doseringen klar til at blive injiceret, The Vaccines!!

Selvom bandet først blev dannet i juni 2010, har der allerede været solid hype om gruppen. De er blandt andet blevet kåret som nummer tre i BBC's "Sound Of 2011", har spillet live i tv-showet Later ... With Jools Holland, 200 mennesker gik forgæves til deres første koncert i London, og senest har de spillet udsolgte koncerter i Toronto og i USA. Forventningerne er til at mærke, men forsanger og guitarist Justin Young føler ikke noget pres om at skulle redde den britiske rockmusik, fortæller han til GAFFA.

– Rockmusikken har ikke haft det så godt. Der kom alle disse fede bands som The Strokes, White Stripes og senere Arctic Monkeys, men efterfølgende kom der en masse kopier, så på et tidspunkt var hitlisterne fyldt op med meget dårlig rockmusik (ingen nævnt, ingen glemt, red.). Så det var måske tid til et break, men guitarmusik kommer tilbage, det er bare et spørgsmål om tid. Vi er meget glade for al den opmærksomhed og alle de gode kommentarer, vi har fået, det er meget flatterende, men det er ikke noget, man skal tillægge for meget opmærksomhed. Vi må bare håbe, at folk kan lide vores plade, kan lide vores sange. Det eneste pres, vi føler, er, at vi skal være et godt band.

Benzin på bålet

Man kunne ellers frygte, at et kun syv-otte måneder gammelt orkester kunne fortabe sig i opmærksomheden og glemme det vigtigste: musikken. De får i hvert fald ikke mulighed for at udvikle sig i stilhed.

– Jeg synes, vi er gode til at fokusere på musikken og er meget bevidste om, at det er det, det hele drejer sig om. Vi laver kun begrænset presse, og vi spiller nærmest hver aften og kommer til at turnere enormt meget i 2011. Jeg håber, at vi får en lang levetid og får udgivet mange plader. Men hvem ved, vi får at se, jeg vil i hvert fald gøre, hvad jeg kan for, at der er benzin på bålet, lover sangskriver Justin Young.

Arven efter Ramones

Der er en friskhed og en energi i The Vaccines, som har fået presse og publikum op af stolene til musikken. Ligefremme og direkte melodier, sangbare hooklines, energiske guitarriff og en "cut the crap"-filosofi, der i praksis betyder, at nogle af sangene ikke er mere end halvandet minut lange, som for eksempel den iørefaldende single Wreckin' Bar (Ra Ra Ra). Ingen tvivl om, at der banker et pophjerte bag de til tider hidsige guitarakkorder.

– Dybest set er vi et popband, der arbejder i den klassiske rockopsætning. Vi jagter den perfekte popsang, det er det, vi prøver at skabe, krydret med en god gang energi og spænding. God rockmusik er sjælden ny, men den kan have en friskhed, som skaber en følelse af liv og frihed.

The Vaccines klinger af mange ting – som god musik har det med at gøre – men én reference er mere indlysende end de andre, nærmere bestemt den gamle New York-sensation Ramones. For eksempel minder verset i Post Break-Up Sex (som i øvrigt har været "Ugens Uundgåelige" på P3) ikke så lidt om Ramones' The KKK Took My Baby Away.

– Det er du ikke den første, som har sagt, men det var aldrig intentionen at planke den. Vi elsker Ramones, men mere end at være så direkte inspirerede af dem er vi inspireret af meget af den samme musik, som de var. For eksempel den naive, perfekte popsang fremført af amerikanske pigegrupper fra 50'er og 60'erne, Phil Spectors "wall of sound" og så videre.

Frk. Nørgaard

En af sangene – den tidlig The Jam-inspirerede, 1,40 minutter lange, fræsende knytnæve Norgaard, har, som man måske kunne forestille sig, et dansk udgangspunkt.

– Du er fra Danmark, ja. Det var en dansk pige, jeg mødte, det er hendes efternavn.

Cool, så kan det være, at hun kommer til koncerten i Vega den 28. februar (som altså er spillet, når dette blad er på gaden)?

– Så vidt jeg ved, er hun i New York , så nok desværre ikke. (I øvrigt er der tale om fotomodellen Amanda Nørgaard, red.)

Jeres første koncert i London i oktober varede kun 25 minutter. Er det, hvad man kan forvente, når The Vaccines går på scenen?

– Nej, vi har smidt et par covernumre ind i sættet og er nu oppe på hele 45 minutter!

Og sikkert medrivende tre kvarter. Tak for det.

The Vaccines kan opleves på Northside Festival i Århus i juni.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA