x

Laibach über alles!

Laibach über alles!

Hånden på hjertet. Hvor meget kender du egentlig til Slovenien? Ikke det store, vel? Det er heller ikke hver dag, et band fra de kanter bryder igennem internationalt, men Laibach er netop undtagelsen, der bekræfter reglen. Siden 1980 har de dyrket deres ideologiske heavy-, industrial- og techno-univers og har været uvurderlig inspiration for bands som Rammstein, Nine Inch Nails og Marilyn Manson.

Men hvordan kan et band, som kalder sig selv et totalitært projekt, optræder i nazilignende uniformer og har opkaldt sig efter det tyske navn for den slovenske hovedstad Ljubljana, holde sig på toppen i over tyve år? En af de væsentligste årsager er naturligvis, at deres musik stadig holder. En anden, og måske endnu vigtigere grund, er deres knastørre og ofte misforståede humor.

Rock = fascisme
Laibach har altid skråsikkert påstået, at rock- og popmusik og fascisme er to sider af samme sag. Om det er Robbie eller Hitler, Pearl Jam eller Stalin. Virkemidler og indhold er i bund og grund de samme. Alle udtryksformer er manipulation. Dette er et stort opgør med den traditionelle opfattelse af rocken som hyldende det ægte, frie og originale udtryk. Hvis du derimod som kunstner virkelig vil finde frem til det ægte må du, ifølge Laibach, bruge manipulationen bevidst, og manipulere, før du selv bliver manipuleret. Dette ligger også til grund for deres brug af ens uniformer. De viser sig, som det de er, ensrettede manipulatorer.

Stjæler med arme og ben
Musikalsk forsøger Laibach at bevise deres påstand ved at stjæle med arme og ben fra stort set alle europæiske musiktraditioner. Om det er Wagner, tyrolermusik, heavy eller disko er ligegyldigt. Alt kan bruges, når Laibach går på jagt. Når dette så kombineres med sangeren Milan Fras’ karakteriske dybe røst, har man et dundrende track, som både kan være djævelsk og ondt, men tit også ufattelig smukt. En ting er dog sikker hver gang: man kan ikke undgå at trække på smilebåndet over opfindsomheden og den sorte humor.

Verdens mærkeligste cover-band
Men det er først og fremmest som verdens mærkeligste cover-band, at Laibach har slået deres navn fast. Intet er helligt, når de tager deres musikalske kødhakker frem. Hvis man først en gang har hørt en af disse slagkraftige versioner, er det svært at få et normalt forhold til originalen igen. Dette kan man lægge ører og øjne til på den dobbelte opsamlings-cd "Anthems" og dvd’en "Videos". Her kan man bl.a. opleve Europes "The Final Countdown", Status Quos "In The Army Now", Beatles’ "Get Back" og Queens "One Vision" blive nådesløst fortolket.

Laibach er still going strong og er i øjeblikket på endnu en verdensturné, som sidste år bragte dem til Danmark. De slagkraftige slovenere er fortsat musikkens svar på den lille dreng i "Kejserens Nye Klæder", og vil uden tvivl være det mange år endnu. Forskellen er bare, at i Laibachs version er kejseren ikke nøgen, men iført uniform.

Laibachs hjemmeside


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA