x

Interview: Nærgående dokumentar om Sort Sol

Interview: Nærgående dokumentar om Sort Sol

Der har længe været talt om den, og nu får den så premiere. Wadt Thomsens dokumentarfilm "Sort Sol – 422 Dage I Dybet", der følger indspilningerne af Sort Sols seneste ordinære studiealbum "Snakecharmer" i en gammel atombunker på Holmen i København i perioden 1999-2001. Filmen går usædvanlig tæt på gruppen og den mildt sagt problematiske indspilningsproces.

– Jeg mødte gruppen for ti år siden i forbindelse med, at jeg lavede en film om performancegruppen Kom De Bagfra. Allerede dengang havde de fået flere opfordringer til at få lavet en film om sig, og de spurgte så mig, fortæller Wadt Thomsen og fortsætter:

– Der gik nogle år, inden der kom en passende lejlighed, men gruppen viste mig så den store tillid at give mig fri adgang til at filme under optagelserne til "Snakecharmer", og jeg fik også totalt frie hænder under klipningen. Når filmen først kommer nu, over tre år efter at indspilningerne sluttede, skyldes det, at jeg har har haft 250 timers optagelser og med vilje har været lige så grundig under klippearbejdet, som gruppen var det med albumoptagelserne.

"422 Dage I Dybet" giver et klart indtryk af den kunstneriske skabelsesproces og de mange konflikter undervejs med bl.a. deadline-angst, pres fra pladeselskabet og ikke mindst uenigheder mellem især på den ene side sanger Steen Jørgensen og guitarist Lars Top-Galia og på den anden side sangskriver og – meget passiv – bassist Knud Odde, der er fysisk fraværende i lange perioder.

– Jeg vil vise, at al stor kunst kræver store ofre. Men filmen viser også, hvor fantastisk og kompromisløs et band Sort Sol er, siger Wadt Thomsen.

De mange skærmydsler i gruppen fortsatte efter afslutningen af album- og filmoptagelser, da Knud Odde kort efter forlod gruppen, og tidligere i år var det så Lars Top-Galia, der trådte ud af bandet. Tilbage er nu kun Steen Jørgensen og trommeslager Tomas Ortved, og dermed er det sorte solskin sat på temmelig lavt blus.

Hvordan har du det med, at din film nu nærmest kommer til at fremstå som en nekrolog over bandet?
– Det har jeg lidt svært ved at forholde mig til. Men jeg blev ikke ligefrem overrasket over den senere udvikling i bandet, efter alt det, jeg oplevede i bunkeren. Og man må da sige, at det ikke just gør filmen mindre spændende.

"Sort Sol – 422 Dage I Dybet" er gallafilm på dokumentarfilmfestivalen Cph:dox og vises i den forbindelse i Grand og Empire Bio i København 13. november, hvorpå den kommer ud i de almindelige biografer 26. november. I øvrigt på helt samme måde, som Kasper Torstings succesfulde Kashmir-dokumentar "Rocket Brothers" gjorde det sidste år.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA