x

Slayer – 30 år syd for himlen

Slayer – 30 år syd for himlen

GAFFA kaster i anledning af koncerten i Århus 21. marts et tilbageblik på ikke alene et af de helt store thrashnavne fra 80'erne, men også et af de mest ekstreme metalbands i musikhistorien med kontroversielle tekster om seriemordere, nazisme og satanisme på dagsordnen.

Slayer bliver dannet i Californien i 1982 da guitaristen Kerry King (billedet) møder Jeff Hanneman under en band-audition. Efter kort tid bliver sangeren og bassisten Tom Aray, som tidligere har spillet med Kerry King i bandet Quits, bandets frontfigur.

Med brug af makeup, omvendte kors og pentagrammer opstår en del mystik omkring hvorvidt gruppen er satanister. Dette rygte har Kerry King benægtet og beskrevet som værende en myte.

Gruppen spiller et supportjob for Bitch på Woodstock Club i Los Angeles, og bliver spottet af musikjournalisten og pladeselskabsejeren Brian Slagel fra Metalblade Records. Efter en overbevisende performance hiver Slagel fat i bandet og efterlyser en indspilning af et nykomponeret nummer, "Aggressive Perfector" til sin kommende "Metal Massacre 3"-compilation. Bandet tager imod Slagels tilbud og får tilbudt en kontrakt med Slagels Metalblade.

Trods manglende penge i bandkassen lykkes det ikke desto mindre gruppen at skaffe de fornødne penge, som Araya har tjent op fra sit arbejde og som King har lånt af faderen. Efter tre uger i studiet udkommer debutalbummet "Show No Mercy" ved udgangen af 1983 hos Metalblade.

I 1984 tager Kerry King på tour med Megadeth, hvilket får en bekymret Hanneman til at se sig om efter en ny guitarist. Men da King føler at Megadeth tager for meget af hans tid, bliver Megadeth opgivet til fordel for Slayer.

I 1985 udkommer pladen "Hell Awaits". Albummet indledes med en optagelse af en stemme kørt baglæns, som gentagende udtaler "Join Us" som en slags velkomst til King. Publikum er begejstret, Slayer bliver udråbt i metalmedier som bedste band og bedste live act, og det engelske magasin Metalforces læserafstemning udnævner Dave Lombardo som den bedste trommeslager.

Det store gennembrud


Trods den hidtil pæne succes hos publikum og anmeldere er det dog først i 1986, at gruppen får sit helt store gennembrud med hovedværket "Reign In Blood". Et helt igennem kompromisløst og ultra-aggressivt thrash-værk som ikke alene - med Rick Rubin bag producerstolen - giver Slayer en langt hårdere og slagkraftig produktion end gruppen hidtil har haft på deres to foregående udgivelser. Modsat gruppens albums hidtil er et fællestræk at numrene - med få undtagelser - er af kortere længde med et mere hardcore-orienteret udtryk over sig.

Sangen "Angel Of Death" får med sin tekst om den sadistiske nazioverlæge Joseph Mengele bandets nye pladeselskab Def Jams samarbejdspartner CBS til at bremse albummet på det amerikanske marked, indtil det udkommer via Geffen. Albummet har siden opnået anerkendelse ikke alene som en af gruppens bedste udgivelser, men også som hovedværk inden for ekstrem thrash.

På de to efterfølgende udgivelser "South Of Heaven" og "Seasons In The Abyss" er tempoet sat ned i forhold til "Reign In Blood". Det er dog ikke ensbetydende med at Slayer har slækket på aggressionerne.

"An unforseen future nestled somewhere in time. Unsuspecting victims no warnings, no signs. Judgment day the second coming arrives. Before you see the light you must die" lyder det på åbnings- og titelnummeret fra "South Of Heaven" mens tonstunge metalriffs understøtter det dogmatiske budskab.

Dave Lombardo går

I slutningen af 1990 tager Slayer på en udsolgt Clash Of The Seasons-tour med Megadeth, Testament og Suicidal Tendencies. Oven på den enorme succes som thrashscenen nyder godt af, bliver turnéen forlænget til maj i 1991, hvor Megadeth og Anthrax tager med som support act for gruppen.

I 1991 udsender gruppen det dobbelte livealbum "Decade Of Agression" i anledning af deres 10 års jubilæum.

Oven på uoverensstemmelser med resten af gruppen omkring at tage sin kone med på Slayers kommende turné forlader Dave Lombardo i 1992 bandet og bliver erstattet af Paul Bostaph. Lombardo danner herefter sit eget band Grip Inc.

Gruppens første album med Paul Bostaph – "Divine Intervention" - udkommer i 1994. Albummet indeholder nummeret "213" om seriemorderen Jeffrey Dahmer, og "SS-3", en sang om nazilederen Reinhard Heydrichs jødeforfølgelser, og hvordan han myrdede, voldtog og torturerede syv ofre.

I 1995 drager gruppen på turné med Machine Head og Biohazard som opvarmning. Det gode forhold mellem Machine Head og Slayer går sidenhen i stykker. Senere i 1995 spiller Slayer på Monsters Of Rock sammen med Metallica.

I 1996 udsender Slayer albummet "Undisputed Attitude" bestående af covernumre af hardcore- og punksange, heriblandt Stooges' klassiker "I Wanna Be your Dog".

Retssag og kontroverser

Samme år bliver en retsag rejst mod gruppen af forældreparret til Elyse Pahler, som anklager bandet for at have opfordret deres datters morder til sine gerninger igennem gruppens tekster.
Sagen bliver skærpet yderligere i 2000 da retten mener at Pahlers mord har en direkte kobling til Slayers voldelige tekstunivers. Retssagen bliver dog afvist blandt andet på baggrund af principiel ytringsfrihed og manglende beviser for at gruppens musik skulle have direkte forbindelse til mordet.

Albummet "Diabolus In Musica" udkommer i 1998. Pladen får en blandet modtagelse fra publikum, som kritiserer gruppen for at ride med på nu-metal-bølgen i kølvandet på gruppens brug af nedstemte guitarer.

Samme år slår gruppen sig sammen med hardcore-techno-trioen  Atari Teenage Riot og indspiller nummeret "No Remorse (I Wanna Die)", som bliver en del af soundtracket til filmen "Spawn". Gruppens anerkendelse af Black Sabbath kommer også til udtryk da de indspiller Black Sabbath nummeret "Hand Of Doom" til hyldestalbummet "Nativity in Black II".

Senere i 1998 drager gruppen på turné for at promovere "Diabolus In Musica", hvor de blandt andet gør et stop på den årlige Ozzfest sammen med Black Sabbath, Ozzy Osbourne, Pantera, Foo Figthers, Fear Factory og Therapy.

Den 11. september 2001 udkommer albummet "God Hates Us All", hvilket medfører at reklameplakater for pladen omgående bliver fjernet. En bibel dækket med blod, som danner et pentagram og Slayer brændt i forsiden som albumcover er mere end American Recordings vil tolerere, hvilket ender med at albummet bliver trukket tilbage og siden genudgivet med fire guldfarvede kors på en hvid baggrund som cover.

Pladen bliver fulgt op med "Tattoo the Planet European Tour", som bliver aflyst af en række andre bands - heriblandt Pantera - i kølvandet på angrebene mod World Trade Center den 11. september.

Dave Lombardo tilbage

Næste album "Christ Illusion" bliver sat til udgivelse den 06.06.06, og bliver gruppens første udgivelse med Dave Lombardo på trommer siden "Seasons In The Abys i 1990. Pladen bliver dog udskudt da Slayer efter Kerry Kings udsagn ikke vil være blandt de mange "half-ass, stupid fucking loser bands", som udgiver plader samme dag. Ifølge USA Today skyldes forsinkelsen dog at gruppen ikke har haft tilstrækkelig tid til at gøre albummet færdig. Som et plaster på såret for de mange fans udsender Slayer live-ep'en "Eternal Pyre" samme dag i et begrænset oplag på 5000 eksemplarer.

Den 7. juni 2006 udkommer en 7-tommer billedvinyl i blot 1000 eksemplarer. To måneder senere udkommer "Christ Illusion" hvor der bliver lavet en video til sangen "Eyes Of The Insane". Sangen bliver desuden en del af soundtracket til "Saw III" og resulterer i en Grammy for "Best Metal Performance".

I januar 2007 får Slayer deres første liveoptræden i tv i programmet Jimmy Kimmel Live med "Eyes Of The Insane" og yderligere fire numre, hvoraf sangen "Jihad" bliver censureret væk grundet sit kontroversielle budskab. Slayer udgiver en særudgave af "Christ Illusion" med et alternativt albumcover samt bonusnummeret "Final Six", hvilket medfører gruppens anden Grammy for "Best Metal Performance".    

I et interview i 2008 udtrykker Tom Araya en usikkerhed omkring bandets fremtid med begrundelsen, at han ikke kan se sig selv i musikbranchen. Samme år drager Slayer på turné sammen med Mastodon, Trivium og Amon Amarth under navnet The Unholly Alliance. Konceptet kommer også til København i november samme år, hvor danske Psycode varmer op.

I januar 2009 bliver Slayer offentliggjordt som hovednavn til den amerikanske omrejsende Mayhem Festival. Sammen med Megadeth bliver gruppen også co-hovednavn på den canadiske Carnage, hvor de to bands optræder sammen for første gang i 15 år. I november udkommer pladen "World Painted Blood", som af mange udråbes som gruppens bedste siden "Seasons In The Abyss".

Slayer giver en koncert den 16. juni 2010 sammen med Metallica, Anthrax og Megadeth under navnet "The Big Four" på Bemowo Airport i Polen. Det er den første af en række koncerter der bliver afholdt i forbindelse med Sonisphere Festival hvoraf en koncert fra Sofia i Bulgarien bliver sendt live til 450 biografer i 140 lande også i Danmark.

Året efter i februar 2011 bliver guitaristen Jeff Hanneman ramt af den kødædende virus Necrotising Fasciitis, hvilket skulle skyldes edderkoppebid. Han bliver erstattet af Exodus-guitaristen Gary Holt.

I snart 30 år har Slayer leveret konsekvent aggressiv og kompromisløs metal. Slayer er blevet overhalet af talrige metalbands, når det kommer til at spille hurtigt, growle dybt og spille tungt. Men få har som Slayer været i stand til at levere så konsekvent aggressiv og kompromisløs metal af så overvejende høj kvalitet og et minimum af gimmicks som det gang på gang har vist sig at være tilfældet.

Og skulle "World Painted Blood" vise sig at være gruppens svanesang kunne man ikke ønske sig en bedre afslutning på karrieren.

Herfra skal der lyde et bloddryppende tillykke med jubilæet, og jeg sætter glædeligt gruppens katalog på anlægget for fuld udblæsning og hylder med manér!

Slayer spiller med Megadeth i Scandinavian Congress Center i Århus 21. marts. Der er i skrivende stund få tilbageværende billetter, som kan købes via GAFFA Live.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA