x

Læserbrev: Thomas Negrain efterlyser politiske sange

Læserbrev: Thomas Negrain efterlyser politiske sange

GAFFA har modtaget følgende læserbrev fra sangeren og sangskriveren Thomas Negrain, som vi her bringer i sin helhed:

Nej!! ... Jeg er ikke en forsmået musiker ... og ja! ... jeg HAR fået min guldplade, så jeg mangler ikke anerkendelse, Nej! ... jeg er ikke et brokkehoved, ...og nej! ... jeg tilhører ikke nogen bestemt politisk/faglig/ musikalsk fraktion, på den ene eller anden fløj og hader de andre ... og nej! ... jeg mangler heller ikke penge, det sidste er løgn!! ... og ja! ... jeg er blevet spillet meget i radioen osv. Så mine damer og herrer, jeg må blot sætte mig ved computeren og komme i gang, da jeg synes, der er noget alvorlig galt.

Nanna Lüders på tv i aften (26/2 2011, red.) fortæller om sin kommende cd og om holdninger inden for musik. Og hun siger: "Der er jo ikke mange rockmusikere der melder klart flag" … og det er her, jeg MÅ reagere, og har villet gøre det længe, for dette kan jeg ikke sidde overhørig.

...Jo der er, Nanna!!  Det er blot, for tiden, fuldstændig umuligt at have en mening, med mindre den er af løøøøøve song eller ironisk karakter, hvis du skal blive afspillet i de største medier i Danmark. Jeg taler af stor erfaring. Alle mine søde sange, lige fra jeg debuterede med Simcess tilbage i 1988 og op til i dag, er kommet igennem playlist-udvalg og lignende. Men hver gang jeg har sendt en samfundskritisk monster-iørefaldende single til de største radiostationer er den ikke sluppet igennem. Så som singlen "Selvfed", 2004, som påtalte kritik af Danernes selvopfattelse, samt "Dyt'n Dyt'n Båt", sang om vejvrede, længe før ordet var opfundet. "Sha la la", 2008 ... fremragende popsang, hvor kritikken er rettet mod vort overforbrug af tv, samt sangen "JA!" om kampen for ytringsfrihed. Alle sange som er godt gedigent håndværk, stinkende iørefaldende, samt udført af nationens ypperligste musikere ... og tekst med sine meningers mod.
Det er dér, problemet ligger !!

I en tid hvor musikradio og tv-mediet skal sælge køleskabe, cowboybukser og, øh, Fakta?!, er der ikke plads til disse emner i sange som vil kunne skræmme, eller morgenvække familien Danmark... og Danmarks Radio, som er i benhård konkurrence med de store lokalradioer, skal jo ikke miste lyttere, så der bliver jo heller ikke spillet meget musik med kant … fra den kant!  (sådan har det været alt for længe) Det er kun korte dokumentarindslag om "Power to the people"-sange, fra en for længst svunden tid der allernådigst får plads, fordi man skal retfærdiggør sin sendeflade.

Så når Kim Larsen, som jo også har udtalt, at "der er jo ingen der siger noget i dag" da han lancerede sin sidste cd, og Nanna Lüders giver kollegaerne kritik, er den ikke helt på sin plads. I, Nanna og Kim, burde i stedet rette jeres kritik mod radio- og tv-mediet, for det er der, den er gal, men det gør I jo ikke ... hvorfor gør I ikke det ?... er I bange for ikke at blive spillet ? Koda-penge ? ... eller havne i "bad standing", grundet lysten til en lille kritik af mediernes tilstand ? Eller er det hos politikerne, I med jeres folkeejemagt skal rette skytset hen ?  HVORFOR GØR I / VI IKKE NOGET???!!!!!!      

Jeg synes vi har et kæmpe problem i lille Dannevang. Lige som man taler om at fremtidens unge måske mister lysten til at ville være politikere, grundet  mediernes pågående adfærd, er der også mulighed for at mange sangskrivere ikke gider sangskrivningen, da det er svært at se sig selv få en levevej kun ved at komponere kærlighedssange, som skal bruges til " samtale-køkken-baggrundsradio". Hvad nytter det at lave sangskriverkurser, hvis du ikke kan få dine sange hurtigt ud gennem medierne, og du skal leve som en fattig taghuspoet hele dit tidlige voksenliv, samt se i øjnene at du ikke kan leve af at udtrykke dig om alt på livets palet.

Jeg må med sorg konstatere at jeg har mødt mageløse musikere på min vej, som har givet op …..jeg er blot en komplet idiot af en spillemand, som har større kærlighed til musikken end til et hvilket som helst andet job, samt ikke gider at gå på kompromis for ussel mammon og rygklapperkultur! Jeg tror på det rene og oprigtige udtryk ... og det har intet at gøre med, at jeg ikke kan lide pop. Mit største hit er et kliché-kærligheds-popnummer som bærer den enkle titel "Betty" (fremført med gruppen Blink, red.). Nogle hundrede tusinde solgte, i Sydkorea, tilbage i 90'erne.  

Men Nanna og Kim !....jeg kan godt forstå I siger " at ingen siger noget" eller at der er manglende holdninger i musikken i dagens Dannevang. For i radio og i tv hører vi det yderst sjældent. Det nærmeste vi kommer lidt ridser i Dannerlakken må vel være TV-2, og dem må vi jo ikke kritisere, for de siger jo alt om vort lille land på en ironisk måde, med det kække Steffen B-smil, for det er jo sådan vi vælger at forstå os selv. Alt andet er jo løftet pegefinger. Dette finder jeg grundlæggende meget trist.

Pegefinger, utilfredshed, vrede og lignende er en menneskelig energi, og fremført med respekt for emnet, og for modtageren, kan det rykke ved vort syn på verden omkring os, samt i os selv.

Jeg har jo lavet et par plader med holdninger om vort lille smørland, hvor alle de kritiske sange ikke får airplay, så nu ser jeg frem til, at, I andre kære komponister, opsøger heldet og smøger ærmerne op og skriver sange om blandt andet: ... de 22 milliarder kroner som SU-studerende skylder staten, samt også drikker mest i Europa, om de 100.000 insolvente husejere, om de 52 procent overvægtige, 450.000 borgere der er på lykkepiller, 500.000 alkoholikere, 200.000 arbejdsløse, 80.000 der lever under fattigdomsgrænsen, om de overfyldte fængsler, om narkomanerne, om Mærsk som giver os en opera, vi ikke kan betale driften af, om, hvorfor giver Margrethe ordener til diktatorer, om to Amagerbankmænd der går ud af bagdøren med 20 millioner hver, som du og jeg nu skal betale cirka 1500 kroner per borger for at dække dette sorte hul med, om landbruget, som spreder sig ud over 72 procent af vort grundareal med forgiftet grundvand til følge, om ledere i det øverste erhvervsliv som har fingrene smurt ind i gift fra deres fabriksgrunde, om borgmesteren Frank Jensen der kom til København fra provinsen og sagde " Respekt For København!" og lukkede den sidste meget benyttede badeanstalt i Sjællandsgade på Nørrebro i København, for at Frede og Mary kan få adskillige wc- og badeværelser, SKANDALE!! ... dette har en spillemand vist skrevet en mageløs sang om ... den er heller ikke hørt meget i radioen eller tv og så videre og så videre ... der er jo masser at skrive om ...

Men! ... for at slutte med ironi, for det er jo sproget vi forstår, "er det jo nok bedst, at vi spillemænd og spillekvinder sælger vor sjæl til et tv-talent-show, for at have en platform og udtrykke os fra "ik' !" Og lige til sidst et mageløst citat, jeg for dine fødder vil lægge... "Det, du kan gøre, hvis du kan tåle det, er at gå ind i sammenhængen på de præmisser og forsøge at få en pointe igennem. Hvis du vil høres, nytter det ingenting at stå udenfor og råbe op" Citat Martin Hall 2009.  … var det ikke cirka 500.000 kroner, kære Martin fik for at sige dette?  Mageløs underholdning i det Steffen Brandt kække smils land, der kalder sig " verdens lykkeligste folk"

Ps: ... efter dette skriveri ... var det sidste gang jeg blev spillet i radioen ?

Hallo! Hallo! Er der nogen derude? Hilsen fra Thomas Negrain. Sanger og sangskriver.

Hør Thomas Negrains sange på hans hjemmeside.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA