x

The New Spring – En kortlægning af kærligheden

The New Spring – En kortlægning af kærligheden

– Forelskelsen sidder i maven, glæden sidder i fødderne, og vreden sidder i brystet, fortæller Bastian Kallesøe. Frontmand i den alternative indiegruppe Shout Wellington Air Force og nu udsprunget solist i soloprojektet The New Spring. Bastian Kallesøe har begivet sig ud i kærlighedssangen som sangkompositorisk disciplin, fordi der er en marginaliseret fortolkning af det kropslige i kærlighedssangen, som manden bag det sæsonprægede navn udtrykker det. I processen har sangskriveren blandt andet udformet et kort over kroppen, der viser, hvor følelserne sidder i kærlighedssammenhænge, og det har været en stor inspiration for tekstuniverset på solodebuten. The New Spring kommer i kølvandet på den velrenommerede plade Clean Sunset, føromtalte gruppe udgav i 2010.

– Da jeg begyndte at skrive sangene, var det en virkelig forfærdelig vinter. Det var meget koldt, og jeg tror ikke, jeg var særlig glad på det tidspunkt. Jeg havde et meget dybt ønske om forår, ligesom man har lige nu. The New Spring var et forsøg på at skrive vinteren væk. Det sjove ved navnet er også, at forår – sæsoner altid er noget, der kommer igen, og at det er helt nyt hver eneste gang, også selvom det selvfølgelig har været forår en milliard gange før.

The New Spring, der er en udpræget singer/songwriter-plade, er skrevet med stor inspiration fra folk som Leonard Cohen og Bill Callahan, og den blev indspillet i Kallesøes daværende lejlighed, hvor dogmet var, at numrene skulle være så intuitivt indspillet som muligt. I lejligheden fik han over en uge besøg af venner, der kom forbi og medvirkede på pladen, heriblandt The Rumour Said Fire-medlemmer med flere, men kærligheden var hele tiden temaet.

– Jeg er altid optimist med hensyn til kærligheden – altid. Jeg synes, det er det eneste, man altid kan være optimistisk omkring. Det håber jeg også, de her sange på en eller anden måde formår at udtrykke. Der er for mange, der vælger kærligheden fra. Man skal have modet til at vælge den til.

 

Sange skrevet for ti minutter siden

Bastian Kallesøe begyndte ret sent at spille musik. Først i gymnasiet fandt han guitaren frem med det mål for øje at kunne skrive sine egne sange.

– Jeg tror, de fleste lærer at spille guitar ved at spille Kim Larsen eller noget andet. Det har jeg aldrig gjort. Det har ligget meget dybt i mig fra starten, at formålet var at skrive sange, jeg tror, det er det, der interesserer mig mest i hele verden. Det var i første omgang Shout Wellington Air Force, sangene blev skrevet til, men det er nu også til soloprojektet.

 

Hvorfor er materialet lavet som The New Spring og ikke i band-regi?

– Vi (Shout Wellington Air Force red.) havde lige lavet vores plade, Clean Sunset, som var et stort værk for os. Det var en meget lang proces, og vi eksperimenterede enormt meget med mange ting, og sangene ændrede form hele tiden – hvilket er en proces, jeg altid har været vild med. Jeg ville gerne gøre noget nyt med de her sange og gøre det til en hurtigere proces, hvor jeg skrev sangene, og så var idéen, at jeg indspillede lige umiddelbart efter – så de ikke fik lov til at ændre deres form. Jeg ville gerne have, at man skulle have følelsen af, når man hører pladen, at de her sange er blevet skrevet lige for ti minutter siden – hvilket de også er.

– Materialet blev skrevet på en meget hurtig og turbulent måde. Det er sådan, jeg skriver. Det er hurtigt og intensivt, og det meste af tiden skriver jeg ikke. De blev skrevet over tre-fire måneder – det er meget hurtigt for mig. For at de skulle bibeholde et samlet udtryk var det også vigtigt for mig at skrive dem inden for en kort periode, for at følelsen, jeg havde på det tidspunkt, også kunne træde tydeligere frem.

 

Har du så haft nogle specielle forhold over for den efterfølgende redigeringsproces?

– Jeg ville gerne have, at efterbearbejdningsprocessen var tro imod, hvordan jeg havde det rent personligt, da jeg skrev sangene. De formidler en følelse, der var meget konkret og helt reel på et bestemt tidspunkt. Selvom jeg måske har glemt den følelse nu, så eksisterer den stadigvæk i de sange. Det var meget vigtigt, at det forblev intakt.

 

Er The New Spring et engangsprojekt?

– Nej. Det er meget vigtigt for mig, at understrege, at det ikke er sideprojekt til Shout Wellington. De to ting er lige vigtige, og de to ting er i øvrigt meget forskellige, så de er svære at sammenligne. Det er i hvert fald ikke et sideprojekt, og det er heller ikke et engangsprojekt. The New Spring er for evigt, og det er Shout Wellington også – det siger det i virkeligheden meget præcist.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA