x

Sorten Muld tager på pilot-tour

Sorten Muld tager på pilot-tour

– Vi slumrer, ligger i dvale, og en skønne dag, når den rigtige situation opstår, så er vi der igen. Sådan lød det for knap tre år siden fra Martin Ottosen, da GAFFA opstøvede medlemmerne af Sorten Muld, der i sidste halvdel af 90'erne brød igennem til det danske publikum med en unik blanding af folk og elektrorytmer. Efter omkring ti år ser det så ud til, at den rigtige situation endelig er opstået. I hvert fald har bandet indtil videre planlagt tre koncerter i foråret.

GAFFA har talt med de tre musikere om genopstandelsen fra mulden.

Hvorfor har I valgt at gendanne Sorten Muld?

– Vi har jo aldrig rigtig været gået i opløsning, men nærmere bare ligget lidt i dvale. Martin og jeg fik jo børn, og med deres opdragelse og det hele, så blev vi nødt til at stå lidt af ræset. Nu er børnene blevet så store, at der er mulighed for at tage ud og spille igen, selvom det ikke bliver på samme niveau som for ti år siden, siger sangerinde Ulla Bendixen, der privat danner par med Martin Ottosen.

– Vi har selv haft lyst til at tage det op igen, og så begyndte børnene at høre nogle af vores gamle live-indspilninger, og så syntes de jo, at det var sjovt, hvis vi skulle spille igen. Så man kan sige, at det var børnene, der satte det i stå, og børnene, der satte det i gang igen, supplerer Martin Ottosen.

Hvorfor lige nu?

– Det er jo sådan lidt en mavefornemmelse. Ulla og jeg fik lyst igen, og så mødtes vi med Henrik, som var med på idéen. Inden vi gik videre med planerne, ringede vi så til nogle spillesteder for at høre, om de overhovedet var interesserede, og pludselig stod vi med en kontrakt i hånden.

– Jeg har jo ikke avlet børn, så jeg har bare stået lidt på standby og har egentlig hele tiden haft lyst til at komme ud at spille igen, siger Henrik Munch, der som den eneste i gruppen stadig har musikken som sin levevej. Han laver blandt andet musik til film og teater og underviser på Det Jyske Musikkonservatorium.

Sorten Muld classic

Ulla Bendixen blev i 2006 færdig med uddannelsen som sygeplejerske og har siden arbejdet som hjemmesygeplejerske, mens Martin Ottosen er leder af Aarhus Friskole, hvor en stor del af undervisningen er centreret omkring musikken.

Gruppen er så småt begyndt at øve op på de gamle sange, og koncerterne bliver et "Sorten Muld classic setup":

– Vi har faktisk gjort det til et dogme, at vi skal spille på præcis de samme instrumenter som dengang. Og sjovt nok er det ikke de gamle håndspillede instrumenter som sækkepiber og så videre, men derimod den elektroniske side, som er blevet håbløst forældet. Sampleren har kun 16 megabyte, og det giver altså sine udfordringer, siger Martin Ottosen.

Til de indtil videre tre koncerter er det ikke kun de gamle instrumenter, der er de samme. Det er også de samme fem ekstra musikere, som stod på scenen med Sorten Muld dengang. Da gruppen valgte at trykke på pause, var Martin Seeberg, der var en del af orkestret, med til at danne bandet Valravn, der på samme måde som Sorten Muld bevæger sig omkring de nordiske myter og fortællinger.

Har Valravns succes gjort jer mere sikre på, at I ville kunne genopstå?

– Måske har det indirekte haft en effekt, at Valravn holder pause, for da de besluttede det, ringede Martin Seeberg, der dengang spillede med i vores orkester, og sagde, at hvis Sorten Muld skulle spille igen, så ville det passe perfekt nu, forklarer Martin Ottosen.

Sorten Muld udgav deres selvbetitlede debut i 1996, derefter Mark II i 1997, III i 2000 og den – indtil videre – sidste udgivelse, DGI-landsstævne-soundtracket Jord Luft Ild Vand, i 2002. Men hvis publikum modtager forårets koncerter med åbne arme, så er det ikke umuligt, at der kommer helt nyt materiale fra gruppen.

– Det er en form for pilot-tur, og hvis det bliver modtaget godt, så vil vi meget gerne spille mere på for eksempel festivaler. Som udgangspunkt er det en reunion-tour, hvor vi starter fuldstændig samme sted, som vi sluttede, og så tager vi ud fra det stilling til, om der for eksempel skal komme nyt materiale, siger Henrik Munch.

– Skal vi eventuelt lave nyt, så skal vi nok pløje nogle af de tilstødende marker. Altså så vil vi nok bryde lidt med det gamle, for at få frie hænder til at starte forfra. Så behøver det ikke tage udgangspunkt i nordiske middelalderballader, lyder det fra Martin Ottosen.

– Men lige nu har vi egentligt bare mest lyst til at tage ud at spille igen og dele musikken med publikum, siger Ulla Bendixen.

 

Sorten Muld spiller indtil videre følgende tre koncerter:

VoxHall, Aarhus – den 20. april

Posten, Odense – den 5. maj

Amager Bio, København – den 6. maj

Køb billetter via GAFFA Live.

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA