x

Sterling – som at have tre sindssyge kærester på én gang

Sterling – som at have tre sindssyge kærester på én gang

Danske Sterling er pladeaktuel med sin debut "Solo Danser Mama Sjus". Bandet består af fire unge jyske knægte, som lever i en slags dobbelt ægteskab, forklarer forsanger Mads Nygaard, på Cafe Bang og Jensen på Vesterbro. Det bliver, med udgangspunkt i Sterlings sangtekster, til en snak om kærestesorg, kometer, halvrim og planeten Joachim.

Han vækker opsigt, da han træder ind ad døren. Det er ikke så meget på grund af tøjet, et par jeans, en ternet skjorte og par trainers. Det er de store firkantede briller, der på en og samme tid er ekstremt klodsede og super-chikke. Han ligner lidt Peter Parker, før denne forvandler sig til Spiderman. Men det er ikke underligt, at han ser intellektuel ud, for ud over at være forsanger i Sterling er han bachelor i litteraturvidenskab ved Københavns Universitet.

Mads tager brillerne af og putter en smøg i flaben, mens han fortæller, hvordan det gik til, at debutpladen fik det besynderlige navn "Solo Danser Mama Sjus".

– Ole, vores trommeslager, sad for sjov inde på anagram.dk og skrev vores fornavne, og så kom der en masse valgmuligheder, og det første var Solo Danser Mama Sjus. Så der står faktisk Mads, Jonas, Rasmus og Ole, siger Mads med et glimt i øjet.

Jeres tekster er meget poetiske, hvad betyder poesi for jer?
– For Rasmus og mig betyder det ret meget. Rasmus har skrevet "Klar Parat Start", hvor han har formået at putte forskellige Højholt-citater ind rundt omkring. Men for Ole tror jeg ikke, det betyder særlig meget. Men jeg er ret imponeret over ham, for jeg tror aldrig rigtig, han har læst digte. Men nu har han skrevet "Rødvin2004", som handler om kræft, og det er også ham, der har skrevet de mere følsomme sange. Jeg troede engang, at jeg skulle være forfatter, af en eller anden mærkelig årsag.

Men i virkeligheden er det ikke så besynderligt endda, for Sterlings tekster kunne lige så godt være udgivet som en digtsamling, ligesom det skinner igennem, at to af bandets medlemmer har en litterær baggrund.

– Vi diskuterer teksterne helt vildt meget. Rasmus og jeg mødte hinanden på skrivelinjen på Testrup Højskole, hvor vi lærte at være utrolige tekstkritiske. Så kommer der noget lort, er vi ikke bange for at sige det. Vi bruger meget tid på at genskrive tekster, siger Mads, og klør sig på halsen, så der kommer røde streger.

Vi vil vide, hvorfor bandet følger tidens trend med kun at synge på dansk.

– Det rigtigt gode svar må være, hvorfor synge på andet end dansk? Hvis man har nogle ambitioner rent tekstmæssigt, så nytter det ikke, at skrive på et fremmed sprog, med mindre man er skide god til det, og så god er jeg i hvert fald ikke.

Men er det ikke oplagt at synge på engelsk, hvis målet er et internationalt gennembrud?
– Jo det er det. Men i første omgang har målet ikke været en international karriere. Men Bob Hund har klaret sig udmærket i Norden, og Sigur Rós er også slået igennem, selvom de synger på et sprog, de selv har opfundet. Men vi har da diskuteret, om vi skulle oversætte teksterne, og så sende den ud på engelsk på et tidspunkt, men det er ikke sikkert, det bliver til noget, siger Mads og afslører, at hvis Sterling skulle skrive engelske tekster, ville de hyre en englænder, for at vide, hvad man kan og ikke kan.
– Det ville jo ikke give mening for en englænder, at jeg sang "Jutland, I`ve got a problem", forklarer Mads.

I sangen "Rødvin2004" synger du "Rødvin, cigaretter og lidt for meget motion, har aldrig været godt for nogen", men kan man få for meget motion?
– Ja, det kan man faktisk godt. F.eks. har jægersoldater en højere risiko for at få kræft, fastslår Mads, og tager et ordentlig hvæs af cigaretten.

Er der i samme nummer ikke en uoverensstemmelse mellem den alvorlige tekst og den muntre melodi?
– Det er helt bevidst. Det er et forsøg på at lave en helt vildt munter popsang, som handler om forfærdelige ting, for at de ligesom kan stå og vibrere mod hinanden.

Som et dobbelt ægteskab
Det er ingen hemmelighed, at de fleste af Sterlings tekster handler om kærlighed, nærhed og mangel på samme. Selvom man er i et parforhold, kan nærheden sagtens mangle, mener Mads.

– Mange af teksterne er skrevet, mens vi har haft kærester og uden at lege den store parterapeut, kan man jo godt være i et forhold, hvor der mangler nærhed, og hvor man søger den. Men det handler også om nærhed i forhold til venner og familie. Man kommunikerer jo via sproget, og sproget har jo tit sine mangler, der gør, at man ikke altid forstår hinanden. Vi nikker og refererer til Sterlings eneste sjæler "Kortslutninger", som Mads, efterfulgt af høj latter, betegner som en kinddans.

– Den er skrevet, lige efter at min kæreste og jeg gik fra hinanden. Vi havde været sammen i fem år, og det er egentlig bare en beskrivelse af, at vi har været meget tætte, men så lige pludselig ikke er det mere, overhovedet. Det er den klassiske break up song, fastslår Mads.

Oles tekst "Min Seng" handler om distance til verden og til sig selv. Er det svært at finde sig selv som band?
– Det er det! Vi er jo fire individer i modsætning til et normalt ægteskab, hvor man kun er to. Der er fire, der skal finde ud af at gå den samme vej og holde ud at være så meget sammen, som man er. Det er lidt som at have tre sindssyge kærester på en gang. Alle har deres små særheder og nykker.

Mads tilføjer at det både handler om at turde sætte sig igennem, men samtidig bevare en distance til sig selv, og vide at man ikke er ufejlbarlig. – Vores band har ikke en klar leder eller chef, vi er alle fire ret højlydte, siger Mads med så stor entusiasme, at man tror ham.

Inspireret af Illustreret Videnskab
Sangen "Parallel" handler om at være fuld og forelsket, men også om kometer og poler, hvordan hænger det sammen?
– Jeg var inspireret af en artikel fra Illustreret Videnskab, om faren for, at kometer rammer jorden, og polerne kan vende sig, hvilket kan føre til ragnarok, siger Mads begejstret, og afslører, at han har en forkærlighed for den slags.

– Vi griner og sammenligner det med bladet En Skør Skør Verden, hvortil Mads pointerer, at det ikke helt er det samme. Men han går med til, at de to magasiner er fjernt beslægtede. Han mener desuden, at de katastrofer, der ofte beskrives i sådanne blade, kan bruges til at beskrive de katastrofer, der kan ske både for mennesket og for parforholdet.

Uambitiøse tekstforfattere
Hvad synes du om den nye bølge af danske bands?
– Jeg synes generelt ikke, at folk er særlig ambitiøse med deres tekster. Og så er der en del, der bruger halvrim, og det kan jeg simpelthen ikke fordrage! Men en fyr som Peter Sommer er rigtig god. Han gør noget helt andet end os, men han er rigtig god til, det han gør. At jeg så ikke kan se nogen forskel i at tale og at snakke, det er så én ting, men det kan Peter åbenbart. Jeg er irriteret på den tekst på en god måde, og jeg synes virkelig, at det er en god plade han har lavet, bemærker Mads.

– En god tekst er en, der rører ved én, og virker i den måde, den bliver fremført på. Den skal være bevidst om sig selv, vide, at den er en tekst. En tekst må være alt muligt, den må både være sjov, forfærdelig og trist.

Nu har vi spurgt meget ind til jeres tekster, det er der mange musikere der ikke bryder sig om. Hvordan har du det med det?
– Jeg synes, det er superfedt. Den almindelige forestilling om en rocksanger eller et rockband er, at de er fuldstændig hjernedøde, og ikke kan formulere sig på mere end et tostavelsesord. Jeg synes, det er en latterlig kliché. Jeg tror ikke, at der er mange rockmusikere, der er særlig gode til at have en distance til det, de laver. Selvom vi bruger erfaringer fra vores eget liv i teksterne, er det jo ikke vores eget liv, vi beskriver i teksterne.

Hvis jeres band var et dyr, hvilket dyr ville det så være?
– Øh, et dyr?! Har I nogensinde set Bamse på planeten Joachim? Så er vi som forlæns og baglæns, bare med fire, som hele tiden skal være enige om, hvad vej den skal gå!

Interviewet er færdigt, og der er slet ingen tvivl om, hvilken vej Mads nu skal gå. Han skal nemlig direkte videre til et andet interview. Vi siger tak for snakken, trykker hånden og venter spændt på, om han går ud af cafeen som Peter Parker eller Spiderman.Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA