x

Før Koncerten: Shelby Lynne

Før Koncerten: Shelby Lynne

Den 28. april spiller den 42-årige amerikanske sangerinde Shelby Lynne den første koncert på dansk grund i 12 år. I den anledning ringede vi til den anerkendte sangerinde for at høre, hvad vi kunne forvente os af koncerten på Tobakken i Esbjerg. Klokken var dog ikke alverden, da vi ringede til New York og ligefrem vækkede Lynne, der i forvejen ikke er klodens mest udleverende interviewoffer. Men som snakken gled frem, fik hun alligevel talt sig helt varm. 

Hvordan er det gået i øveren?

- Jeg øver ikke. Det er jo bare mig og en guitarist (John Jackson), der spiller sange, vi har spillet i 12 år, så der er vist ikke brug for at øve.

Hvad kan vi forvente os af koncerten?

- Halvanden time i det akustiske hjørne. Med hensyn til sangvalget, så afhænger det meget af, hvilket humør vi lige er i. Jeg har en lang liste med sange, men planlægger aldrig noget.

Hvad gør du, lige inden du går på scenen?

- Jeg prøver at time min ankomst på spillestedet så sent som muligt, så jeg egentlig bare kan vade direkte ud på scenen og spille.

Hvad står der på din forplejningsliste?

- Det er faktisk ret kedeligt, for det er bare øl, vand og oliven. Før stod der også cigaretter på listen, men jeg er stoppet med at ryge den slags. Så alt i alt ret kedeligt.

Hvad hører du i turbussen?

- Vi lytter til alt, men vi har ikke råd til en turbus. Vi kører i to biler, en hvor drengene sidder, og en til pigerne, som er mig og min manager. En af de seneste plader, jeg har været glad for, er Tom Jones' nye album ("Praise And Blame".)

Hvad sørger du altid for at medbringe når du tager på turné?

- En guitar og en bog med mine tekster, som jeg altid har med på scenen. Jeg forsøger så vidt muligt ikke at kigge i den, men jeg kan godt lide, at den er der, i tilfælde af at jeg ikke kan huske en tekst. Og der er altså et par enkelte sange, som jeg har lidt svært ved at huske. Ud over det pakker jeg bare et par rene T-shirts og et par ekstra støvler.

Sidst jeg interviewede dig, fortalte du, at du fortrækker lp'er frem for en iPod, for som du sagde; "man kan jo ikke bruge en iPod som underlag, når man skal rulle en joint." Det er stadigvæk den bedste begrundelse, jeg har hørt for at vælge vinyler frem for mp3'er, så har du planer om at gå i pladebutikker på lørdag og fejre Record Store Day? (interviewet blev lavet sidste uge).  

- Ha ha, ja det er stadig en god pointe. Men nej, jeg regner ikke med, at der er tid til at besøge pladebutikker. Jeg plejer ikke at komme så meget ud, når jeg er på turné, da den ofte bare står på afslapning på hotellet. Men jeg har faktisk en iPod, der indeholder 40.000 sange, men jeg begriber ikke hvordan det er muligt. Så jeg elsker altså min iPod, men når jeg er derhjemme, så lytter jeg kun til lp'er.

Hvad har været den sidste gode lp, du har købt?

- Hmm, jeg synes faktisk, det er svært at finde gode lp'er nu om dage. Jeg synes i hvert fald ikke, at genoptryk af gamle album er specielt vellykkede. Jeg forsøgte at få mine sidste album ud på vinyl, og det lykkedes da også, men det var godt nok en besværlig omgang at få det gjort ordentligt. Verden har ændret sig så meget, at de ikke kan finde ud af at lave dem i god kvalitet længere. Så den sidste gode plade, jeg købte var "Live At The Apollo" med James Brown i førsteoplagsudgaven. Den var dyr, men alle pengene værd.

Pladeselskabsmæssigt har du prøvet det meste i din 22-årige indspilningskarriere, men nu har du startet dit eget pladeselskab og står selv for det hele, hvorfor?

- Det er bare meget nemmere, og jeg kan rent faktisk tjene penge ved at gøre det hele selv. Hvis man er på et af de store selskaber, så er det begrænset, hvor mange penge man egentlig ser, for kontrakterne er så sindssygt bindende, at man skal være glad, hvis man kan betale sin husleje. Når man laver en plade, så skal man selv stå for det hele, og på trods af det tager de alligevel alle pengene. Så fuck det, jeg er færdig med dem. Min partner og jeg har besluttet at gøre det selv, og sidste år udsendte jeg to plader på mit eget label, og jeg er ved at gøre mig klar til at udsende et nyt album i år.

Er gør-det-selv-metoden den eneste måde, man kan tjene penge på, hvis man ikke lige er Justin Bieber eller U2?

- Ja, det er det nok. Hvis man er et kæmpestort band er det sikkert en fordel at være på et stort pladeselskab, for de behøver ikke bekymre sig om at tjene penge, de triller jo automatisk ind. Men for mig og andre sangere, der ikke sælger mange plader, og som kun tjener penge ved at spille koncerter, er det en god idé at udsende pladerne selv. Verden har ændret sig siden finanskrisen, for folk er i langt højere grad begyndt at tænke over, hvad de bruger deres penge på. Derfor ser jeg det ikke som en selvfølge, at folk kommer til mine koncerter, for den slags koster penge. Du skal betale for en billet, for at parkere, for øl og måske for at få børnene passet. Det er mange penge, så det er da en ære, når folk kommer for at høre mig synge.

– Pladeselskaber er jo pisse ligeglade med, om pladerne er gode, de tænker kun på singler og profit. Sådan har det altid været, men det er værre nu end før. Denne branche handler ikke længere om at lave et album, den handler om at lave singler. Men hvad skal jeg så gøre? Jeg laver jo ikke singler, jeg laver albums. De siger, at musikforbrugerne kun vil købe singler, og det er sikkert sandt, og jeg har da selv gjort det, men jeg fortrækker til hver en tid et helt album. Der bliver desuden stjålet så meget musik på nettet, så jeg er personligt virkeligt afhængig af indtægterne fra mine koncerter. Derfor skal publikum også have en god oplevelse.

På din Facebook-side står der et citat, der lyder: "nu er jeg nok ikke typen, der giver gode råd. Men man vågner altså ikke bare en dag og siger: "Åh, jeg vil være sanger!" Enten så er du, eller så er du ikke." Kan du huske, i hvilken sammenhæng du har udtalt det?

- Åh gud, nej, det kan jeg simpelthen ikke huske, men det lyder som noget, jeg kunne finde på at sige.

Jeg tænkte, at det måske var målrettet mod de mange amatør-talentshows på tv?

- Hmm, jeg ved ikke, om det var det lort, jeg snakkede om, for det synes jeg rent ud sagt bare er noget decideret lort. Jeg synes, at vi lever i en verden, hvor det middelmådige råder, og det er simpelthen bare for nemt at lade stå til. Men bare fordi det er nemt at være middelmådig, betyder det jo ikke, at vi skal være det. Vi skal anstrenge os for at skille os ud. Vi burde forlange genialitet og storhed, ikke bare finde os i det middelmådige. Nå, men alt det her kunne jeg blive ved med at snakke om resten af dagen, men jeg skal videre i teksten. Tak fordi du vækkede mig, og fortæl læserne, at de skal glæde sig til koncerten.

 

Køb billetter til koncerten via GAFFA Live.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA