x

De bliver store i 2005

De bliver store i 2005

2005 er skudt i gang, og hvad sker der egentlig på den danske musik-scene? Vi ved, at rocken gerne må være ærlig igen, at Jamaica breder sig til flere genrer, og at maskiner ikke altid lyder elektroniske; men hvem er det, der skal spille den musik for os? GAFFA giver her vores bud på, hvem du kommer til at høre i år af debutanter, overraskende opfølgere eller folk, vi synes burde udgive noget snart. De danske navne, du lige så godt kan lære nu, for du kommer til at høre dem i løbet af året.

Angu
Hvem er det?
En singer-songwriter fra Grønland, der med kufferten fuld af sange er taget til København for at følge op på sin succes fra hjemlandet.

Hvorfor skal du elske det?
Angus hæse insisterende stemme giver dig virkelig lyst til at høre, hvad han har på hjerte. Og den varierede backing, lige fra enkel akustisk guitar til hele balladen med orgler, perkussion og guitar-soloer, giver et godt flow igennem hele albummet.

Hvad kan du forvente?
Et album fyldt med troværdige sange, hvor vægten ligger på intimitet, nerve og melankoli. Det udkommer den 24. januar, og er det første, han udgiver uden for Grønland. Dér har han et enkelt album bag sig, som næsten 10 % af Grønlands befolkning købte.

Vil du vide mere?
http://www.angu.nu

Antophones
Hvem er det?
Århusiansk sekstet omkring sangerinden og sangskriveren Lise Blaase, der er inspireret af bl.a. Tori Amos, Talk Talk, Kate Bush og forfatteren Dylan Thomas. Alt er håndspillet, på bl.a. Rhodes, kontrabas og klarinet.

Hvorfor skal du elske dem?
Lise Blaase er en uhyre udtryksfuld sangerinde og skaber smukke, eftertænksomme sange, og de erfarne musikerne spiller også med navne som Klondyke, Under Byen og Howe Gelb. Det burde borge for kvalitet – og det gør det.

Hvad kan du forvente?
Antophones har indspillet et færdigt album med hjælp fra Under Byen m.fl.-producer Jakob Berthelsen og forsøger at få nogen til at udgive det. Det burde ikke være svært.

Vil du vide mere?
http://www.antophones.dk

Bikstok Røgsystem (billedet)
Hvem er det?
Eaggerman, Pharfar og Blæs B (sidstnævnte fra Malk De Koijn), tilsat et par gæstevokaler udgiver det første dansksprogede dancehall-album.

Hvorfor skal du elske det?
Dancehall er en genre, der stadig er på vej op herhjemme, og dette album leverer både klassiske tracks, men udvider også genren. Tilsat de fantastiske danske tekster og det samme vanvid, man kender fra Malk De Koijn, er der ingen undskyldninger for ikke at ryste den røv og svinge det guldbur.

Hvad kan du forvente?
Du har sikkert hørt den første single Cigar, og albummet udkommer 7. februar. Hold også øje med koncertplanen, de blæser et sted ned i nærheden af dig til foråret.

Vil du vide mere?
http://www.bikstok.dk

The Blue Van
Hvem er det?
Unge eksil-nordjyder i København med stor kærlighed til old-school rock’n’roll a la The Who, Cream og Small Faces, komplet med Hammond-orgel med Leslie-forstærker. Blot også spottet af GAFFA sidste år, men de skal lige have et skub til med på vejen.

Hvorfor skal du elske dem?
The Blue Van leverer stærke sange og et forrygende liveshow, og så er de gennemførte helt til tøjet, der byder på stor-flippede skjorter og kalvekrøs ad libitum. Og så har de skrevet kontrakt med det store amerikanske selskab TVT (Snoop Dogg, Nothingface, Sevendust m.fl.)

Hvad kan du forvente?
Debutalbummet udkommer 28. februar og bliver også udsendt i mange andre lande.

Vil du vide mere?
http://www.thebluevan.dk

Dial Zero
Hvem er det?
Ung gruppe, der gør sig i energisk og småaggressiv guitarrock, utrolig tight og velspillet og har imponeret bl.a. Kashmirs Kasper Eistrup voldsomt.

Hvorfor skal du elske dem?
Dial Zero laver både gode sange og er et forrygende liveband. Og Kasper Eistrup tager sjældent fejl!

Hvad kan du forvente?
Debutalbum 4. april, udsendt på produceren og manageren Joshuas (Kashmir, Carpark North, Claus Hempler m.fl.) nystartede selskab Evelyn Records. Joshua producerer.

Vil du vide mere:
Dial Zero har p.t. ingen hjemmeside, men mon ikke den kommer?

Figurines
Hvem er det?
Den unge kvartet fra Vestbjerg ved Aalborg leverer med ungdommelig uimponerethed både skæv, dansabel, powerfuld og melodisk guitarrock – lige i dit fjæs. Såvel på plade som live.

Hvorfor skal du elske dem?
Figurines har allerede et fremragende album på bagen og er i fuld gang med det næste, der at dømme efter smuglyt og livesnigpremierer bliver om muligt endnu bedre.

Hvad kan du forvente?
Det endnu unavngivne andet album skulle gerne være på gaden i løbet af foråret – og er i øvrigt produceret af Tiger Tunes’ musikalske bagmand, Mr. Q.

Vil du vide mere?
http://www.figurines.dk

January Jaunt
Hvem er det?
Endnu et rockband fra Århus. Gode sange i overraskende opbygninger og en frisk lyd gør dette til den bedste demo, undertegnede nogensinde har hørt. Flere af medlemmerne er også med i det overbevisende postrockband Stanley K.

Hvorfor skal du elske det?
Fordi du stadig opdager nye grunde til det både 10. og 20. gang, du hører dem. De lægger sig ikke op ad de mest oplagte engelske forbilleder, men giv det et lyt og bliv overbevist. Der er patos, energi og overskud nok, i hvert fald.

Hvad kan du forvente?
Det er svært at sige. JJ er indtil videre stadig på demostadiet, men det er helt uforståeligt hvorfor. Der må komme en rigtig udgivelse i løbet af året

Vil du vide mere?
htt://www.januaryjaunt.dk

Maborosi
Hvem er de?
Dansk kvartet med vægt på ballader, inspireret af især 60’er- og 70’er-navne som de unge Scott Walker, David Bowie, Brian Wilson, men også et nyere orkester som Tindersticks – og med et strejf af country.

Hvorfor skal du elske dem?
Maborosi skriver smukke sange, og Tobias Buch synger dem med en usædvanlig flot, lys stemme, der kunne minde lidt om Rufus Wainwright. Og det er ikke den værste sammenligning.

Hvad kan du forvente?
Maborosi har endnu ingen kontrakt, men har vakt stor opmærksomhed, bl.a. som opvarmning for Saybia. Så mon ikke der sker noget for dem i 2005?

Vil du vide mere?
http://www.maborosi.dk

Oh No Ono
Hvem er det?
Fire ivrige tosser, der spiller hurtigt, sært og originalt. De korte sange formår at strække sig over børnepunk, rockabilly og alskens andre elementer. En hurtig sammenligning kunne være en mere skør udgave af Violent Femmes…

Hvorfor skal du elske det?
Fordi du er træt af alvorlige, selvhøjtidelige, helt vildt følsomme rockmusikere. Når nogen skal sparkes i røven, skal det være med et smil og Ohnoono i ørerne..

Hvad kan du forvente?
Du må nøjedes med en ep i januar, og så glæde dig til albummet senere på året.

Vil du vide mere?
http://www.ohnoono.com

Spleen United
Hvem er det?
Århusiansk kvintet, der blander analoge synths med både pågående og eftertænksom guitarrock– og to markante mandlige sangere. Med associationer til så forskellige navne som bl.a. Kraftwerk og Mew, men samtidig temmelig originalt.

Hvorfor skal du elske dem?
Spleen United har masser af stærke sange og lyder mest af alt som sig selv. Og de har allerede fået masser af vind i sejlene som support for Nephew, ligesom de har ligget nr. 1 på P3’s lytterhitliste Det Elektriske Barometer.

Hvad kan du forvente?
Spleen United har endnu ingen pladekontrakt, men har fået flere interesserede henvendelser og arbejder intenst på et debutalbum.

Vil du vide mere?
http://www.spleenunited.dk

Catherine Tran
Hvem er det?
Herboede, 22-årig engelskfødt singer-songwriter i den afdæmpede, eftertænksomme, halvakustiske afdeling. Catherine Tran var sidste år opvarmning for Claus Hempler på hans Danmarksturné.

Hvorfor skal du elske hende?
Tran har en smuk stemme og kan skrive de "klassiske" sange. Og så har hun været support for selveste Robert Plant – på opfordring fra samme – og Van Morrison, og også han havde lutter lovord til overs for hende.

Hvad kan du forvente?
Debutalbum i foråret produceret af Joshua og udsendt på dennes nystartede selskab Evelyn Records ligesom Dial Zero (se disse).

Western Stars
Hvem er det?
Fire m/k inkl. Giant Sand-trommeslageren Peter Dombernowsky. Det danske svar på Calexico? Støvet, intimt og umuligt at høre, når det er lyst. En form for country, som undertegnede slet ikke troede kunne laves i Danmark.

Hvorfor skal du elske det?
Forkæl dig selv i de lange mørke aftener, med lidt Twin Peaks-stemning udført på kontrabas, slide-guitar, vibrafon og klaver. Det er stille sange, men stærke personligheder.

Hvad kan du forvente?
Singlen "The Sky Tonight" kommer i løbet af januar, og kort efter kommer så resten af albummet.

Vil du vide mere?
http://www.westernstars.dk


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA