x

Bjørst – Sangskrivning med en insisterende alvor

Bjørst – Sangskrivning med en insisterende alvor

Lill Rastad Bjørst og Jacob Krogholt udgør tilsammen duoen Bjørst, der tager afsæt i førstnævntes danske ekspressive tekstunivers. Lill Rastad Bjørsts musikalske fortid er primært fra folk og jazz, mens Jacob Krogholt ud over at agere guitarist i Bjørst også begår sig i metalgruppen Rising. De har begge en fælles baggrund i den hedengangne gruppe Siku, men i den mere intensiverede duoform er der i makkerskabet mellem de to opstået en singer-songwriter-hybrid af den mere støjende, afdæmpede og dystre slags, som debutalbummet Blandt De Levende er resultatet af.

– Pladen handler om døden, men i endnu højere grad om afskeden med dem, der forlader os. Døden er noget kropsligt, fra sekund til sekund, men afskeden har ikke nødvendigvis en afslutning. Når nogen tæt på dør, sker der en slags forskydning af tid, hvor det kan være svært at skelne mellem nu og før. Albummet beskriver os, der er tilbage, blandt de levende. Ligeså er de døde stadig blandt de levende; deres drømme, tanker og følelser er stadig en del af os og har indflydelse på vores liv, og de valg vi tager, fortæller forsanger Lill Rastad Bjørst om pladens omdrejningspunkt.

Bjørst blev for alvor en realitet i 2008, da duoen slog sig sammen med producer Jakob Hvitnov (producer for Kå med flere). Han viste sig som et godt match for gruppen, idet han både bidrog med trommespor og idéer under indspilningsforløbet til Blandt De Levende, der strakte sig over halvandet år. Ifølge gruppen tog han det et skridt videre og hjalp med at samle den røde tråd på albummet, hvor der er flere bidrag – heriblandt Jakob Falgren (Pinkunoizu) med flere.

– Først og fremmest ønskede vi med pladen at arbejde på en anden måde end som et band med fem mennesker i et øvelokale. Alle idéer skulle prøves, og derfor tog det også tid. Det var befriende på den måde, at alle muligheder stod åbne, og det primære projekt var at finde ind til numrenes potentiale og forløse dem bedst muligt, forklarer Krogholt.

– Der sker en del forskelligt på pladen, men den overordnede retning er udstukket af Lill, hendes stemme, melodier og tekst. Den samler pladen.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA