x

20 spørgsmål til professoren: Christian Have

20 spørgsmål til professoren: Christian Have

Navn: Christian Have

Født: 6. juni 1954

Uddannelse: Cand. phil. i dansk (dog ikke færdiggjort ifølge BT per 15. marts 2012).

Profession: Direktør og ejer af Have Kommunikation og professor på Aalborg Universitet og CBS

 

1) Hvad ville du gerne være som barn?

– Der var to ting, jeg gerne ville være. Jeg kunne godt tænke mig at blive trommeslager i livgarden, når jeg så dem gå forbi, og så ville jeg gerne være professionel fodboldspiller.

 

2) Hvor længe gik der mellem endt skolegang, til du begyndte på din uddannelse?

– Jeg gik direkte, fra jeg blev student over til Københavns Universitet.

 

3) Hvorfor valgte du netop den uddannelse?

– Jeg havde egentlig stor interesse i medier og journalistik, men så skulle man jo til Aarhus dengang, og det gad jeg ikke. Så derfor valgte jeg at læse noget andet på Københavns Universitet.

 

4) Hvad var dit favoritfag under uddannelsen?

– Det var den del af de litterære analyser og litteraturhistorie, hvor vi nærlæste Søren Kierkegaard, H.C. Andersen, Henrik Pontoppidan og sådan nogle typer. Det syntes jeg var rigtig sjovt.

 

5) Var du tit på fredagsbar?

– Det kan man roligt sige.

 

6) Havde du studierelevante fritidsjobs, da du studerede?

– Samtidig med at jeg studerede, var jeg trommeslager i et band (Mabel, red.), og det blev ret professionelt, så det tjente jeg en del penge på. Jeg fik jo også en karriere som musiker, efter jeg var færdig med at studere, så det var fedt at være en del af både musikmiljøet og det akademiske miljø. Det var meget frugtbart.

 

7) Havde du SU-lån?

– Ja, det havde jeg.

 

8) Ser du stadig dine gamle studiekammerater?

– Jeg ser faktisk ikke nogle fra universitetet. Det er mere folk fra gymnasiet, som jeg stadig snakker med.

 

9) Hvad savner du fra din studietid?

– Jeg savner lidt at fordybe sig i én ting; at være fokuseret på én bog eller et forfatterskab. Det er et kæmpe privilegium. Jeg tænkte slet ikke over det dengang, men i dag, hvor man har 25 bolde i luften på én gang og diverse deadlines hele tiden, kan jeg godt længes efter det.

 

10) Hvorfor synes du, det er vigtigt at tage en uddannelse?

– I dag er en uddannelse fuldstændig nødvendig for at kunne klare sig i det kreative samfund, som vi er på vej ind i. Det er også vigtigt for ens egen personlige udviklings skyld, i og med at man også lærer at se samfundet, livet og den verden, man er en del af, i nogle perspektiver, som man næppe ville kunne se, hvis ikke man har gennemgået en uddannelse.

 

11) Hvad var dit første job efter endt uddannelse, og hvilke jobs har du haft siden?

– Det var at tage på turné som musiker. Derefter lavede jeg min egen lille virksomhed, som jeg jo stadigvæk har den dag i dag. Jeg kunne ikke rigtig se de job, jeg gerne ville have, nogle steder, og så måtte jeg jo prøve at skabe det selv.

 

12) Har du lagt en karriereplan, eller har det ene job taget den andet?

– Jeg havde den plan, at jeg syntes, det kunne være spændende at lave en kommunikationsvirksomhed inden for kultur og musik, og jeg ville gerne have, at det skulle blive stort. Så jeg havde en forholdsvis klar idé om, hvad jeg gerne ville, før jeg gik i gang. Hvordan jeg så nogensinde fik det op at stå, fatter jeg til gengæld ikke, men det er en helt anden sag.

 

13) Hvad var din bedste oplevelse på uddannelsen?

– Det var at sidde inde på Universitetscaféen ved Rundetårn og have gode diskussioner om livet, døden, karrieren, kærligheden og alt muligt andet. Det var rigtig fedt at sidde der og kloge sig.

 

14) Var du en stræber?

– Nej, det var jeg ikke.

 

15) Hvem har du spurgt til råds om din uddannelse under forløbet?

– Jeg havde ikke nogen mentor eller noget, så det var mest mine venner og medstuderende, jeg snakkede med om uddannelsen. Men faktisk savnede jeg ofte en mentor-skikkelse, så derfor har jeg selv mange gange stillet mig til rådighed som det i dag.

 

16) Hvilke elementer fra din uddannelse bruger du i dit daglige arbejde?

– Jeg bruger meget det analytiske og det empiriske, og så selvfølgelig retorik, i og med at jeg jo arbejder med kommunikation. Det er vigtigt at kunne udtrykke sig skriftligt og mundtligt, og det synes jeg bestemt, jeg har fået med.

 

17) Hvordan holder du dig opdateret inden for dit fagområde?

– Jeg er med i nationale og internationale netværk og foreninger, og det gør, at jeg hele tiden er i en slags life long learning. Jeg opfatter mig overhovedet ikke som færdiguddannet endnu. Der er hele tiden nye ting at kaste sig over, og det giver en god energi.

 

18) Hvis du ikke befandt dig i din nuværende stilling, hvad ville du så lave?

– Så tror jeg, jeg ville lave så meget ngo-arbejde, som jeg kunne for de socialt udsatte og de svage grupper i samfundet. Det kunne være spændende. Jeg har altid haft et stort socialt engagement, så jeg ville helt sikkert lave noget inden for den sektor.

 

19) Hvilken nulevende person inspirerer dig i dit arbejde?

– Der er tre personer, der inspirerer mig lige meget. Den ene er godt nok ikke nulevende, men de står alle tre for noget utroligt vigtigt, og det er Dalai Lama, Nelson Mandela og Gandhi. De tre gutter har noget af det, som verden godt kunne bruge meget mere af. Jeg håber, der snart kommer nogle unge friske folk af samme kaliber og sætter en dagsorden her i verden.

 

20) Hvis du skal give et godt råd til studerende, hvad ville det så være?

– Jeg tror det er fantastisk vigtigt, at – foruden al ens faglige og professionelle dygtighed – interessere sig for filosofi og de former for spiritualitet, som man synes kunne være spændende for én selv. At man prøver at få de mere bløde værdier med i sit professionelle virke for at få et holistisk syn på sig selv, på verden og på det arbejde, man skal udføre.

 

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA