x

Frisk Frugt – Hvad er det, det hele handler om?

Frisk Frugt – Hvad er det, det hele handler om?

Det er en sjældenhed, at musik kan være så åbent og alligevel så appellerende, som det er tilfældet i det helt igennem sammensatte, foranderlige, selvproducerede projekt, Frisk Frugt, hvor alverdens instrumenter citerer alverdens musikgenrer. Naturen kommer til live i fortællinger om træer, skyer og alle nattens tusinde dyr, nåja, og om Palmevindrikkerens Vækkelsesblues.

Anders Lauge Meldgaard er født i Aalborg, studerede på Rytmisk Musikkonservatorium i København og er i dag fuldstidsmusiker. I mængden af popmusikere fremstår han excentrisk i sin farverige palmetrøje og med sine hjemmelavede instrumenter. I realiteten er han dog mere jordnær end de fleste, mens hans to år på konservatoriet vidner om, at der også ligger én eller anden form for musikalsk begavelse og talent bag det frie uperfekte udtryk.

 

Kaos
Frisk Frugt udgav i september Dansktoppen Møder Burkina Faso I Det Himmelblå Rum Hvor Solen Bor, der lidt ukonventionelt blev nomineret til en Nordic Music Prize i februar måned, mest fordi de andre nominerede var Robyn, Jonsí og Efterklang med flere. Frisk Frugt vandt ikke, men det har været medvirkende til at sætte fokus på den Roskilde-aktuelle kunstner, som ellers har udgivet to album i samme stil tidligere, Frisk Frugt på cd-r i 2004 og Guldtrompeten i 2006.

Han er en del af det københavnsk-berlinske musikerkollektiv Yoyooyoy, der gennem de sidste år har udgivet fælles- og sideprojekter inden for freejazz, realoptagelser og avantgarderock, men som blandt andet også har markeret sig med særlige koncerter som levende lydinstallationer, kirkeklokkekoncert for cyklister med mere.

Har man oplevet en Frisk Frugt-koncert i løbet af 2011, så har man sikkert stiftet bekendtskab med instrumenter som legetøjssaxofon, skrivemaskine, globus, fløjtende fuglefigurer, elektriske og akustiske guitarer. Et projekt, som udvider publikums perspektiv på det sete og hørte. Hvad er det, det hele handler om?

 

Tilbage til begyndelsen, Berlin og Burkina Faso

– Vi er egentlig bare fire personer, som er venner, spiller musik og laver projekter med andre musikere, som vi samlede i musikkollektivet Yoyooyoy i København dengang for ti år siden. I 2004 flyttede vi sammen til Berlin, hvor vi boede i to år, og i 2006 udsendte jeg det første album med Frisk Frugt, som hed Guldtrompeten, fortæller Anders Lauge Meldgaard.

– Der er en råd trød gennem Yoyooyoy, men det handler ikke om genrer. Det handler om at trippe over noget bestemt musik sammen. Vi gik ud og brugte en masse tid på at købe vinyler sammen, tage det med hjem og lytte til det, mens vi drak en masse øl.

Frisk Frugt blander både verdensmusik, rock og jazz, moderne kompositionsmusik og improvisation, men vi kan vel godt blive enige om, at det ikke er magen til den populærmusik, man hører i radioen?

– Det er nysgerrighed. Når man elsker musik og har lyttet til mainstream tilpas længe, så begynder man at gå længere ud. Eller det gjorde vi. Jeg har også lyttet til rigtigt meget mainstream og jazz, men vi endte med at bruge en masse tid på at opdrive og lytte til realoptagelser fra Asien og Afrika. Der er nogle få halvantropologiske labels, der rejser ud og finder lyde og musik og udgiver det på lp, for eksempel i Frankrig og Tyskland, fortæller han.

Meldgaard har blandt andet spillet i Kirsten Ketsjer, Fjernsyn Fjernsyn og Slütspürt med de tre andre grundlæggere af Yoyooyoy, Andreas Führer, Toke Tietze Mortensen og Johannes Lund.

Antropologi og det, det hele handler om

– Jeg flyttede til Berlin for godt et år siden, hvor jeg gjorde albummet færdigt, men den egentlige inspiration kommer fra en rejse til Mali og Burkina Faso i 2009. På det tidspunkt var jeg allerede godt i gang med skitser og melodier mit andet album, men det var særligt den rejse, der stimulerede mig til at gøre det færdigt. Det var også kimen til koblingen mellem dansk musik og afrikansk musik, fortsætter han.

Mange tror fejlagtigt, erfarer Meldgaard, at albummet er bygget op om feltoptagelser fra Mali og Burkina Faso, og der var realoptagelser, men de blev udgivet sidste år på kassettebånd under navnet Supermelle Anbefaler. Kun én optagelse af nogle cikader nåede med på Dansktoppen Møder Burkina Faso I Det Himmelblå Rum Hvor Solen Bor, der er en løsere antropologisk fortolkning af musikkulturerne i Afrika og Nordeuropa, om man vil.

Frisk Frugt omfavner foruden jazz og verdensmusik også en art danske viser. Desuden er albummet inspireret af sammenhængen mellem musik og dans, blandt andet på de skizofrene instrumentale søskendenumre Det Er Det Her Det Hele Handler Om; Elektrisk Guitar Og Dans og Det Er Jo Det, Det Hele Handler Om; Akustisk Guitar Og Dans.

 

Det er det her, det hele handler om: komposition og improvisation

– Jeg har selv indspillet og produceret det fra bunden, så den har været rimeligt billig at lave. De eneste udgifter har været mastering og tryk. Det er lavet meget lag på lag, men den indeholder alligevel improvisation. Hvis du improviserer noget og hører det igen tilstrækkeligt mange gange, så du kan huske det, så bliver det til en sang som enhver nedskrevet komposition. Forholdet mellem improvisation og komposition er meget interessant, og de to elementer har jeg forsøgt at stille op over for hinanden, fortsætter nordjyden.

– Der er en forbindelse til klassisk indisk musik. Der er en drone i hvert nummer, nogle faste komponenter og frie passager, hvor der er plads til improvisation. Det er meget frugtbart at improvisere, når du har nogle elementer, du kan improvisere over, justere dem en smule eller en melodi, som du kan repetere med variationer.

En anden kilde til variation er de hjemmelavede instrumenter, det mest ikoniske den lysende globus:

– Det er en globus, som har en indbygget motor, så den kan bruges som musikinstrument. De er lidt mere følsomme, de hjemmebyggede Storm P-agtige instrumenter, forklarer han.

 

Det er det jo, det hele handler om: levende musik og dans

Hvad er så det, det hele handler om?

– Elektrisk guitar og dans? Nej, jeg blev meget begejstret for koblingen mellem dans og musik, da jeg var i Afrika i de to måneder. Når der er levende musik, så er der altid dans.

Så det er en danseplade?

– Ja, et forsøg på det. Idéen med Frisk Frugt var, at jeg selv skulle lave musikken og skrive den. Vi har lavet mange forskellige projekter sammen i kollektivet Yoyooyoy, men når man er alene, så er der ingen forhandling. Det er mere intuitivt. Du kan bare sidde og prøve en masse ting af, uden at skulle forklare, hvad noget betyder eller overbevise om, hvilke idéer der virker.

Frisk Frugt spiller på Roskilde Festival.

 

Yoyooyoy

Yoyooyoy er et musikerkollektiv, der blev grundlagt i 2000-2001 af Anders Lauge Meldgaard, Andreas Führer, Toke Tietze Mortensen og Johannes Lund. En periode boede alle medlemmerne i Berlin, men i dag er de baseret henholdsvis i København og Berlin. Yoyooyoy er et pladeselskab, koncertarrangør og kreativt musikfællesskab på tværs af freejazz, avantgarderock og popmusik.

De første år optrådte kollektivets fire grundlæggere sammen i Slütspürt, udgav cd-r-album og -compilations, byggede deres egne instrumenter og var generelt hyppige gæster på hinandens projekter. Igennem det seneste årti har de udgivet i alle formater og eksperimenteret med koncertformen.

Du kan i øvrigt finde en del interessante downloads af det tidlige materiale på yoyooyoy.dk

 

Højdepunkter i Yoyooyoys diskografi

Slüspürt: Dyrene Tager Over (2005)

Frisk Frugt: Guldtrompeten (2006)

Kirsten Ketsjer The Rock Band: Ffffoo K Tsscchh (2007)

Yoke & Yohs: The Myth Of The Totem (2008)

Gud Er Kvinde: Gud Er Kvinde (2008)

Supermelle Anbefaler: Musik Fra Mali og Burkina Faso – Ved Hilsen Tager De Trommer I Munden (2009)

Frisk Frugt: Dansktoppen Møder Burkina Faso I Det Himmelblå Rum Hvor Solen Bor, Suite (2010)


Manifest

yoyooyoy is an art collective, free of genres and artforms
yoyooyoy is about finding new connections
yoyooyoy is one expression in different forms

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA