x

Roskilde ’11: Din guide til verdensmusikken

Roskilde ’11: Din guide til verdensmusikken

Udskældt af musikskribenter. Ikke nok samlende elementer. For nørdet. Garvede anmeldere har stået i kø for at sable årets program ned. Fælles for dem har været, at de ikke har skænket verdensmusikken en tanke. Og her er der i den grad noget at komme efter. I en grad så man slikker sig forventningsfuldt om munden.

 

Afrobeat showdown på Arena

Tænk bare på det store Afrobeat-showdown på Roskilde Arena fredag aften, hvor de to sønner af legenden Fela Kuti mødes for første gang, til hvad der kun kan blive en gang massesuggestiv trance i grænselandet mellem funk, jazz og yoruba-trance. Med hvert sit fantastiske album i ryggen er brødrene i den grad klædt på, og de vil mødes til sidst på scenen til en historisk udveksling, der ikke kan undgå at blive rørende og sindssygt funky med hornudvekslinger og hilsner til både farmand og James Brown, mens danserindernes baller roterer og alle i rummet falder ind i den dybt druggede rytme, vi kender som afrobeat. Kæmpestort!

 

AfroCubism

Lige så store forventninger har jeg til søndagens afro-cubanske møde, som tidligere i år udmøntede sig i pladen AfroCubism. Husker du Buena Vista Social Club? Alle tiders bedst sælgende plade indenfor verdensmusik. Den blev til ved en tilfældighed, fordi en stribe nu særdeles velkendte afrikanske musikere ikke kunne nå frem til Havanna og det derfor blev nogle old-timers fra sónmusikken, der tog over dammen med guitaristen Ry Cooder. Den oprindelige idé var skidegod, og det var den produceren Nick Gold endelig realiserede, da han lod Mali-mestrene Kasse Mady Diabate (vokal) Bassekou Kouyate (ngoni), Toumani Diabate (kora) og Djelimady Tounkara (el-guitar)– samt ikke mindst den nye geniale balafonspiller Lassane Diabate – hænge ud med Eliades Ochoa(sang, tres) og hans gruppe fra trovamusikkens vugge, Santiago de Cuba. Rapporterne har været mere og mere glødende fra den igangværende turné, og koncerten bliver uden tvivl et højdepunkt på festivalen. Er du til vestafrikansk musik fra den gyldne tidsalder, går du amok. Og er du til den fedeste, flydende cubanske dansemusik med smægtende vokaler, er Eliades Ochoa altid garanten. Og ja, det VAR ham der i sin tid sang "Chan Chan!"

 

Cumbia'ens Godfather

Det samme må siges om scoopet fra Colombia, cumbiaens godfather, Anibal VelasQuez, som gæster festivalen på en sidstedag, hvor der trods konkurrence fra My Chemical Romance (igenigen..) er mulighed for at se en vaskeægte legende fyre noget af det mest medrivende caraibiske musik af, du nogensinde kommer til at høre. Peter Hvalkof kommer senere i den artikel til at uddybe nærmere over en signing, som han er synligt stolt over efter de sidste års colombianske superøjeblikke, der for alvor har banet vejen for cumbiaen i festivalgængernes bevidsthed. Det er på Cosmopol-scenen klokken 18 og bliver fantastisk!!!!!

 

Congotronics streetparty

Noget af det mest grænseoverskridende fede, der er sket i de sidste år, er de mange skramlede gadebands fra forskellige dele af Afrika. Hjemmelavede instrumenter og overstyrede mikrofoner i en uimodståelig cocktail, anført af bands som Konono No. 1, og denne gang ledsaget af et helt hold af dj's og alternative bands, samt orkestret, som hele worldscenen taler om, nemlig Kasai Allstars. Dobbelt-cd'en var fantastisk. Liveklip har afsløret, at niveauet bare stiger og stiger. Og eftersom hele Afrika snakker om Roskilde og jer, kære publikum, så topper de på lørdag. Det bliver gyldne timer omkring midnat på Odeon.

 

Peter Hvalkof fortæller:

Peter Hvalkof har i en årrække stået for verdensmusikken på Roskilde Festival. Dertil er han dybt involveret i den årlige messe for verdensmusik, som hedder WOMEX. Den har de sidste to år fundet sted i København, og vil også for sidste gang i denne omgang slå portene op i slutningen af oktober, hvorefter den drager videre ud i Europa. Her præsenteres morgendagens navne, og en del ender på Roskilde Festival, eksempelvis nogle af de navne, som undertegnede glæder mig mest til, nemlig fantastiske Karina Buhr fra Brasilien og Be-Being fra Sydkorera. Peter Hvalkof er endelig manden bag den succesrige Nørrebroklub, Global Copenhagen. Her har publikum i nogle år nydt godt af fantastiske navne, som netop er hyret for, at Hvalkof kan se, hvad de kan på en scene. Klarer de sig godt dér, er chancerne for at dørene til det forjættede Roskilde-land kraftigt forøget.

Peter rejser en masse til festivaler og har været i blandt andet Colombia et hav af gange, hvilket festivalen har nydt godt af med tidlige præsentationer af eksempelvis sidste års prægtige Bomba Estereo vidner om.

 

Forbrødring

- Vi har den målsætning i musikgruppen, at vi ikke skal gentage os selv. Det gælder om at vise nogle ting, som ikke er blevet vist på vores breddegrader. Selvfølgelig også ting, der er aktuelle, men også ting som peger tilbage i tiden, og som vi normalt ikke ville kunne præsentere i et normalt koncertformat.

- På årets program har vi nogle store specialprojekter. Først er der vores store afrobeatmøde. Vi har haft begge på festivalen før, og siden vi præsenterede afrobeat første gang er genren bare vokset enormt over de sidste 20 år, hvor vi har oplevet mange store øjeblikke på festivalen. Derfor er det en enorm fornøjelse, at de to brødre, der ellers aldrig har optrådt sammen, har besluttet, at det er på Roskilde Festival, at den store forbrødring skal finde sted.

-De er jo vidt forskellige, ligesom der er stor aldersforskel. Femi blev opdraget af faren og gennemgik den hårde skole, mens lillebror trods alt var ret ung, da Fela døde i 1997. Afrobeaten er jo enormt aktuel, senest med den musical om farens liv, som har været sat op på Broadway og nu i London, og derfor er der blevet spekuleret i, om Femi og Seun ville gribe chancen og for alvor medvirke til at eksponere afrobeat på de store scener. Jeg glæder mig personligt helt vildt. Det bliver et meget stort møde på festivalens næststørste scene!

- AfroCubism er det andet store projekt, hvor en række af verdensmusikkens superstjerner træder op på samme scene. Da pladen kom, syntes jeg personligt, at selv om den var god, var den også lidt uforløst. Og der må jeg sige at de er kommet efter det. Den ene glødende rapport er kommet ind, og på de clips der cirkulerer på Youtube, er ingen vist i tvivl om, at det er et toptunet orkester, der kommer til Roskilde.

- Og endelig er der det nyeste fra Marc Hollander nede i Bruxelles. Det er ham, der med sit pladeselskab Crammed har stået bag den nye bølge fra Congos hovedstad, Kinshasa, som blandt andre tæller Konono No. 1, Kasai Allstars og sidste års sensation, Staff Benda Bilili. Nu har han været fremme med en række dj's og alternative bands, som går ind og spiller med de to førstnævnte bands, og det er der kommet et fantastisk show ud af. Igen en virkeligt grænseoverskridende koncert og et topaktuelt i den meget vibrerende scene for gadebands i Afrika. En scene som også tæller de fænomenale Jagwa Music fra Tanzania, som spiller på Cosmopolscenen i forlængelse af Congo-koncerten på Odeon. Det er alt sammen lørdag aften (hvor Ivo Papasov fra Bulgarien trykker den af ovre på Pavilion med sit legendariske bryllupsorkester – du kan lige nå det også!!!).

Dertil kan jeg tillægge nogle af de koncerter, jeg personligt glæder mig meget til, som eksempelvis bigbandet Calle 13, som umiddelbart har en kommerciel lyd, som har medvirket til at gøre dem til superstjerner både hjemme i Puerto Rico og i hele latinamerika. Under det hele er rødder i reggaetón, og så låner de ellers fra alskens inspiratrioner som cúmbia, tango og så videre. Med brødrene Residente og Visicante i front er der tale om et særdeles slagkraftigt orkester, der meget vel kan overraske os alle sammen og levere et af de Roskilde-øjeblikke, der vil blive stående.

Og endelig er der Anibal Velasquez fra Colombia, som jeg er sindssygt stolt og beæret over at kunne præsentere på festivalen. Det er en legende af de store, og det er en koncert, hvor jeg vil smide alt og være til stede. For ud over at præsentere sine udødelige sange og sit formidable spil på trækharmonikaen, så er det et af de dyk ned i musikhiustorien, som Roskilde Festival ikke vil være foruden. En af den slags koncerter, der gør os til dem vi er. Musikalsk snakker vi dansemusik af højeste karat. Manden de kalder magikeren bør blive et tilløbsstykke.

 

Disse koncerter anbefaler GAFFA specielt:

Torsdag:

17.30 (Pavilion): Narasirato (Solomon Islands) – autentiske worldsounds. Tegner sindssygt spændende!

17.45 (Gloria): Frisk Frugt (DK)

19.15 (Cosmopol): Frente Cumbiero (COL)

 

Fredag:

12.30 (Cosmopol): Karina Buhr (BRA) – Brasiliansk diva med powerrock og originale sange. Overbeviste på sidste års WOMEX!

13.00 (Gloria): Wang Li (Kina)

16.00 (Pavilion): Zun Zun Egui (International)

16.30 (Cosmopol): La Makina de Caribe (COL)

17.00 (Gloria): Valby Vokalgruppe – originale piger, der ikke går ad vejen for at køre en gang camerounsk pygmæsang af. Samme folk går igen i grupper som Selvhenter.

18.00 (Arena): Seun Anikulapo Kuti & Egypt 80 + Femi Anikulapo Kuti & The Positive Force (NIG) – historisk mode mellem gigantens sønner!

03.00 (Gloria): Gonga Sain & Mithu Sain (IND) – tjek Snöleopardens venner ud. Og lur mig om han ikke selv træder op!

 

Lørdag:

13.00 (Gloria): Be-Being (Korea) – var med til at åbne WOMEX. Koreansk musik er uendeligt smukt og avanceret. Tjek dem ud og bliv fan!

13.45 (Cosmopol): Shutka Roma Rap (Makedonien) – den berømte mahala (romaghetto) I Skopje hvor også Esma Redzepova kommer fra. Nu opdateret og langt ude over rampen!)

17.00 (Gloria): Electro feat. John Tchicai (DK)

20.00 (Pavilion): Oudaden (Marokko) – berberdrengene er fløjet ind fra Agadir. Sindssygt medrivende musik!

22.00 (Cosmopol): Calle 13 (Puerto Rico) – dansemusik med udgangspunkt i reggaetón.

23.00 (Odeon): Congotronics vs Rockers feat. Konono no. 1, Deerhoof, Kasai Allstars, Juana Molina, Wildbirds & Peacedrums and Skeletons – fænomenal ny blanding fra gaden i Kinshasa.

00.00 (Pavilion): Ivo Papasov & his Wedding Band (Bulgarien) – en af romamusikkens største mestre. Simpelthen! Balkan af fineste karat!

00.15 (Cosmopol):  Fally Ipupa (Centralafrikanske Republik)

01.00 (Cosmopol): Awesome Tapes From Africa.

02.30 (Cosmopol): Jagwa Music – mange mener at det er på den afrikanske østkyst, at det sner. Tjek et af den scenes fornemmeste bands ud.

 

Søndag:

15.00 (Cosmopol): Chancha Via Circuito (Argentina) – tænk på da tangoen gik electronicavejen. Nu får cumbia samme tur, igen med udgangspunkt i Buenos Aires.

16.00 (Arena): Afrocubism (Mali/Cuba) – superstjernerne fra Mali møder ditto kammerater fra Cuba. Resultatet er magisk!

18.00 (Cosmopol): Aníbal Velasquez y los Locos del Swing (COL) – scoopet over dem alle. Smid alt, drop alle aftaler og mød op!

18.30 (Odeon): Yemen Blues (ISR) – formidable Yemen Blues havde fortjent bedre end at ligge stort set samtidig med ovenstående. For de overbeviste i den grad på Womex i København!

 


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA