x

Nekrolog:Amy Winehouse - Death, Drugs and Rock’n’roll

Nekrolog:Amy Winehouse - Death, Drugs and Rock’n’roll

London 2007

En stadionkoncert er, hvad mange musikere drømmer om. Sådan en skulle unge Amy Winehouse holde for intet mindre end 20.000 mennesker i Leeds en sen augustaften. Kun 24 år gammel. Med successen til hendes andet album "Back To Black" havde den jazzede soulsangerinde ikke blot fået masser af kritikerroser. Hun havde også bjergtaget fans verden over.

Publikum var lukket ind. Alle ventede. Undtagen Amy. Hun drak på baren 122 meter fra stadion. Hun havde givet op. Ville ikke derind. Coken havde dikteret, at i aften var en aflyser. Endnu en. Publikum fik at vide, hun var blevet ramt af et ildebefindende. De gik ud i augustregnen. Skuffede, men også urolige. Det vidste, hvad alle andre vidste. Winehouse var afhængig. Ikke af succes, men af stoffer, alkohol og skandaler. Alle talte åbent om, at hun ikke havde mange år tilbage. Medierne beskrev sangerinden som en direkte konkurrent til Pete Doherty. Som om, de to engelske musikere havde en konkurrence kørende om, hvem der ville dø først.

Men denne augustaften eksploderer noget. Hvor Doherty altid havde charmeret sit publikum til at tro på det bedste i ham, så var Winehouse aldrig gået på kompromis. Hun sniffede coke på scenen, sang ofte helt skævt af melodierne, men var der. Gav noget. Fortalte om, hvordan hendes første sange var blevet til på et stuegulv med rødvin i blodet. Hun underholdt sit publikum, og på sine magiske aftner, tryllebandt hun anmeldere og tilskuere, så hun også selv til sidst måtte være med i glædestårekoret. Hun blev betegnet som den største kvindelige sanger i verden.

Kun få måneder efter stadionaflysningen modtog Winehouse da også de største amerikanske grammyer – bl.a. for Årets nye kunster og Årets indspilning. Winehouse selv optrådte med sangen "Rehab" for et mindre publikum i England og for alle de amerikanske seere samtidig, fordi hun var nægtet indrejse i USA pga. kokainbesiddelse. Hun takkede for priserne fra den anden side af Atlanten.

At hun skulle sige tak, lå hende ellers fjernt. Også den augustaften i 2007, hvor hun endnu ikke vidste, at Grammyerne ville blive hendes. Winehouse drak vin og whisky. Ifølge bartenderen på stedet så meget på en time, at ingen fuldvoksen mand ville kunne følge med. Men bourgognebraget fik en brat ende, da folk fra den aflyste koncert kom væltende ind fra stadion.

Her rejste Winehouse sig op og skrålede eftersigende "Back To Black"s titelnummer, hvilket fik publikum til at gå i amok i en (lidt for) aggressiv tone. Winehouse flygtede ud af bagdøren og én af hendes unge tilhængere blev dagen efter citeret for at sige: "She's dead to me".

London 2011

Liget af en 27-årig ung kvinde med mange år bagen blev fundet i London natten til i går. Det var Winehouse. Dermed kunne flere internetforas nedtælling stoppe. Amy Winehouse var død. Betragtet af venner som tilregnelig, ærlig, kærlig og professionel af venner og familie. Betragtet som stort set det modsatte af bookere og producere verden over. I den kontekst skal hendes aflysningsprocent nævnes. I 2007 aflyste Winehouse (der på dette tidspunkt var på toppen af sin karriere) 58 % af sine koncerter, bl.a. Skanderborg Festival dette år.

 Rygterne om hendes død, der er et døgn gammel, er mange. Overdosis, selvmord eller for mange "afvænningspiller" er nogle af årsagerne. Faktum er, at Winehouse levede hårdt, og at hun indskrev sig i den rock'n'roll-klub som mange andre (bl.a. Doherty) nok gerne ville være i: Den 27-årige. Hendrix, Joplin, Morrison og Cobain blev alle 27 år, da de stillede de udtrådte sko, guitaren og rockattituden fra sig.

Således også Amy Winehouse, 00'ernes Dusty Springfield, der efterlader sig kun to album, masser af fans og tonsvis af skandaler. Det hele endte på stuegulvet i en lejlighed i London. Ligesom det begyndte.
Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA