x

Lars Jansson Trio – noget af det smukkeste jazz i Norden

Lars Jansson Trio – noget af det smukkeste jazz i Norden

Torsdag d. 3. marts kl. 20:30 spiller den svenske Lars Jansson Trio – Lars Jansson (piano), Christian Spering (bas), Anders Kjellberg (trommer) – i Copenhagen Jazzhouse.

I snart 20 år har Lars Jansson markeret sig som en del af den svenske jazztradition (sammen med andre pianister som f.eks. Jan Lundgren, Esbjörn Svensson m.fl.), der bygger videre på Jan Johanssons fortolkninger af de svenske folkeviser. Siden Johanssons berømte "Jazz på Svenska" (1963) har svensk jazz – især triojazzen – udviklet sin helt egen unikke nordiske lyd, som ikke ligner noget her hjemmefra.

Hvor andre svenske grupper enten har (gen)indspillet regulære folkeviser (f.eks. Jan Lundgren Trios "Swedish Standards" og "Svenska Landskap") eller har bevæget sig mere i en elektronisk retning (Esbjörn Svensson Trios nyeste udgivelse "Viaticum"), har Lars Jansson udviklet sit eget folkevisebaserede tonesprog, som han kun har ændret ganske lidt på siden starten af 1990’erne, idet hans spil/kompositioner de senere år er blevet mere kontant i sit udtryk. Så godt som alle kompositioner er hans egne og udmærker sig ved et fantastisk harmonivalg, som åbner dørene for det nordiske landskab, Jansson vil vise os.

Mærkeligt nok er det specielt japanerne, der har taget ham til sig: Janssons næstnyeste udgivelse er da også en formidabel live-optagelse fra Tokyo, hvor han spiller sammen med den japanske bassist Yasuhito Mori.

Jansson har netop udgivet en ny plade – "I Am That" (2005)– som koncerten i Jazzhouse nok vil komme til bygge på – også selvom besætningen er en lidt anden, idet bassisten Christian Spering, der har været lidt løst tilknyttet trioen de sidste fem år, afløser Lars Danielsson, som spiller med på pladen. Trommeslageren Anders Kjellberg har dog været med hele vejen, og det er i høj grad hans fortjeneste, at Jansson har fået rum til at udvikle sin tone. Kjellberg har en evne til at give plads og sætte Janssons musik i relief, samtidig med at han hele tiden er den fremaddrivende faktor.

Man kan undre sig over, hvorfor svenskerne er så godt repræsenteret på jazztrio-fronten inden for det nationale, selvom vi i Danmark har mange etablerede trioer i sværvægtsklassen. Danske trioer har tendens til at lyde som alle andre – nok fordi vi er stærkere påvirket af USA.
Dette er ikke desto mindre endnu en grund til at tage i Jazzhouse for at høre den svenske trio: Janssons tonesprog, harmonivalg og suveræne lyriske sfære indeholder et nordisk islæt, man ikke finder andre steder – og slet ikke i Danmark! Det er noget af det smukkeste, man kan finde inden for nordisk jazz i dag!

Lars Jansson Trio
Torsdag d. 3. marts kl. 20:30
Copenhagen Jazzhouse
Niels Hemmingsens Gade 10
1009 København K


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA