x

GAFFA på Wonderfestiwall - torsdag

GAFFA på Wonderfestiwall - torsdag

"Bornholm, Bornholm, Bornholm. Du min dejlige ferieø," lyder det idyllisk over højtaleren, da færgen lægger til i Rønne havn.

GAFFA er taget til "Far til fire"-land. Hvor Ib Mosin i gamle dage gjorde Søs våd i trussen, og hvis røst altså stadig byder en velkommen til den såkaldte "Solskinsø".

Men hvor er solen? Da GAFFA rammer klippeøen, er der tåget og vådt. Man kigger ned på sine sorte, småhullede Converse-sko og tænker, at der er langt til nærmeste gummistøvlebutik.

Hvor er vi henne? Vi er taget til en af sommerens sidste danske festivaler, hvis navn lyder som noget, Noel Gallagher fra Oasis kunne have fundet på i midten af 90'erne.

Hårdt slid
I 2008 besluttede en gruppe lokale Allinge-drenge, at det var på tide med et indspark til den kulturgolde ferieø, og Wonderfestiwall blev født på toppen af Bornholm med den berømte borgruin Hammershus som visuelt trækplaster.

"Det bliver jo større og større hvert år, hvilket vi er rigtig glade for, men jeg ved ikke, om vi orker at gøre det igen næste år," fortæller festivalbagmanden Daniel Mühlendorph Jensen.

Det er hårdt, frivilligt slid at få stablet en festival på benene sidst på sæsonen, hvor danskerne allerede har været til Roskilde, Skive, Skanderborg og hvad der ellers er. Men det går fremad for de Allinge-drengene, der de sidste par år har fået solide danske popnavne som Dúné, Magtens Korridorer og i år Kashmir, Trentemøller og Hej Matematik til øen.

Elektronisk program
Da GAFFA ved sekstiden torsdag aften endelig finder frem til festivalpladsen, hersker mudderkaos, og gæster venter i lange baner at komme ind. De sidste dages regnvejr har forvandlet festivalen til en mikro-udgave af Roskilde, og teltudstyr og soveposer slæbes igennem en solid blanding af savsmuld og mudder.
Festivalen består af to scener: En klassisk åben hovedscene kendt fra byfester og mindre arrangementer, der på en god dag vil kunne trække et par tusinde tilskuere. Ved siden af står et stort telt, til de mindre kendte elektroniske navne.

Wonderfestiwalls musikprogram er ikke videre "provinsielt", som ledelsen siger det. Kashmir og Trentemøller er de store folkelige trækplastre, men derudover er der godt med indhold til de elektroniske fans med navne som Kasper Bjørke, Slagsmålsklubben og kendte dj-navne som Static og Noize.

Scarlet Chives
Første koncert torsdag er de lokale bornholmer-helte Scarlet Chives. Ifølge festivalprogrammet en smuk blanding af shoegaze, støj og drømmende pop, og GAFFAs udsendte blev da også imponeret over den lille forsangerinde Maria Mortensen høje sopran-stemme.

Ærgerligt for bandet spillede de så tidligt, at festivalgæsterne stadig stod i kø udenfor, så det blev en halvfesen affære med et par hardcore fans som eneste tilskuere.

"Vi havde da håbet på lidt flere mennesker, men det var jo svært, når folk ikke var kommet ind endnu," sagde Maria Mortensen efterfølgende, da GAFFA fangede bandet backstage.

"Det var fedt at spille i det her tågede vejr. Det blev meget diset og dystert. Det synes jeg passede meget godt til vores univers."

Scarlet Chives' bandmedlemmer bor alle i København, men med fortid på Bornholm betegnes de som lokal-helte, hvilket Maria Mortensen oplever engang imellem:

"Da jeg var ude og køre med bus, spurgte chaufføren, om jeg ikke burde tage en limousine i stedet, haha. De ser os jo hele tiden på lokal-tv."

Kedelig svensker-pop
Da Kasper Bjørke havde spillet færdig, og GAFFA havde fortæret en pizza med pepperoni og ananas, gik svenske Jonathan Johansson på hovedscenen klokken 21.

En festlig omgang svensker-pop med strenge tilbage til Kent og en stemme, der ofte mindede om den engelske skandalemager Pete Doherty, men selvom bandet leverede cathcy guitarspil, blev det i længden for ensformigt og kedeligt. Der var ikke meget variation i rytmesektionen med de samme basgange og trommeslag igen og igen.

Halv tolv gik det esbjergensiske upcoming band Ignug på scenen. En okay koncert, men ligesom torsdagens øvrige koncerter bar stemningen præg af en halvtom festivalplads.

Om det var vejret, manglen på "kendte" bands eller noget helt tredje, der afholdt bornholmerne fra at slippe festglæden løs torsdag, vides ikke, men så er vi i hvert fald i gang.

Fredag glæder GAFFA sig til at se den fremadstormende Emma Acs, den altid opfindsomme Per Vers, rockhovederne fra The Floor Is Made Of Lava, provinspartystarterne Hej Matematik og naturligvis Trentemøller.

Det er første gang, Trentemøller spiller på Bornholm, så det skal blive spændende at se, om den elektroniske troldmand også fungerer langt ude i Østersøen.
Og så lad os da få lidt solskin!

Fortsættelse følger...


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA