x

GAFFA på Wonderfestiwall - fredag

GAFFA på Wonderfestiwall - fredag

Tag dig sammen, Bornholm. Du ligger i din mudderfyldte sovepose og sover dagen væk, mens god musik spilles lige for næsen af dig.

De går alle sammen rundt og jubler over, hvor stort og fantastisk det er. Øboerne er stolte over for fjerde år i træk at holde musikfestival med hovednavne som Kashmir, Trentemøller og Hej Matematik. Ja det er faktisk så stor en ting for øboerne, at de fredag havde lukket øens gymnasium, for at de unge med god samvittighed skulle kunne tage til festival og være kulturelle og festlige, som man gør det på fastlandet.

Men hvor blev du af Bornholm?
Da Gaffa fredag ved middagstid forventningsfuldt atter engang tropper op på festivalpladsen for at høre dagens åbningsnavn Emma Acs, er det igen kun mudder man skal kæmpe sig igennem for at komme helt op foran.

Emma Acs går i gang klokken 13 på hovedscenen, og det er en forlegen Emma, som kan sige pænt goddag til en lille samling mennesker, der antalmæssigt højst kan gøre det for en enkelt gymnasieklasse.

Nuvel. Det er tidligt på dagen (som sådan) og Emma Acs er blot et band med et enkelt semikendt album på bagen, men når man nu har betalt for at være med, hvorfor så ikke være det?

Emma Acs spiller en god koncert uden de store dikkedarer. GAFFAs udsendte savner den lille sitar-spillende pige, som plejer at være med, men ellers leveres numrene fra debutalbummet "Champagne" i højt tempo godt med orgel-solo, og de få fremmødte får da også danset lidt på stedet.

Forsinkede hiphoppere
En time senere får bornholmerne så smagt lidt af den landfaste hiphop-kultur. Det Nørrebro-sammensatte hiphop-kollektiv Hyggeprojektet, med det for tiden hypede YouTube-fænomen "Kidd", står ikke klar på den lille teltscene, da dj'en sætter i gang ved pulten. Som ægte hiphoppere nåede Nørrebro-drengene ikke deres færge (for hiphoppere når aldrig færgen), og derfor "udsættes" koncerten til senere på dagen.

Men så tager Per Vers og band i stedet over på hovedscenen. Den skaldede ord-kunstner har medbragt hornorkester, DJ Static og sangerinden Ayoe Angelica, og man fornemmer, at Per har stor rutine i at banke støv ud af hovedet på gymnasieelever.

Han improviserer bornholmer-rim og lærer de lokale lidt om at svinge med armene serveret over et sæt, der når hele bagkataloget igennem inklusive projektet Kinsky og hans gamle gruppe Sund Fornufts "Zen midt i centrum".

Røvballerock og smøg i kæften
Rock Hard Power Spray har spillet alle fire år på Wonderfestiwall, men virker ikke til at vække genkendelsen glæde for flertallet. De slipper af sted med rå energi og overlader derefter scenen til The Floor Is Made Of Lavas røvballerock.

Forsanger Tobias Kippenberger er rock'n'roll med smøg i kæften, ulve-hyl og adskillige øl-råb. Han snerrer sig igennem sangene og slutter af med at kaste sig ud i stage diving blandt publikum, der ved syvtiden antalsmæssigt efterhånden er ved at dukke pænt op.

"Er vi tættest på Sverige eller Danmark? Fuck det, her kommer en sang om Ikea," råber Tobias Kippenberger og afslutter koncerten med "Ikea Did A Job On You" fra debutpladen.

Flamboyante Søren Rasted
Klokken 21 er mørket ved at have sænket sig over øen, og Aqua-Sørens sideprojekt Hej Matematik dukker op som festivalens første store trækplaster.
GAFFAs udsendte har aldrig set Hej Matematik live før og kender kun Søren Rasted, som den pæne klaverspillende Aqua-bagmand. I Hej Matematik er han åbenbart en højtflyvende diva med mascara (?), løse håndled og en showmand af guds nåde.

Hej Matematiks sjove Shu-bi-dua-lignende tekster fremføres i sveddryppende tempo, og for første gang er der bogstaveligt talt party i provinsen. Båt båt.
Klokken halv tolv sætter Trentemøller sig på scenen. Det er første gang, han spiller på Bornholm, og ifølge arrangøren er han blevet smaskforelsket i stedet, så man håber, at han på sigt kan blive hus-dj for Wonderfestiwall. Tjah...

Trentemøller har før leveret enestående sceneshow, men som ene mand foran mudderstive bornholmere blev det bare aldrig helt international klasse-fantastisk. Som når musiknørden ødelægger klassefesten ved at sætte et halvfesent Bon Iver-nummer på.

Tamt publikum, høj sol og tralala
Lucy Love giver den fuld hanekam lidt over et, før svenske Slagsmålsklubben slutter fredagens program af med blipbloppende computerlyde. Længe skal man lede efter så indadvendte svenskere, der helst vil spille på computer med ryggen til publikum.

Og vejrudsigten: Fredag kom solen endelig. Skyfrit med fri udsigt til Hammershus og bornholmerpiger.

Lørdag slutter festivalen af med Kashmir og Kato som forventede publikumsmagneter. Lad os håbe, der kommer nogen, for indtil videre har den bornholmske begejstring for festivalmusik været ret afslappet.

Lad os sige, at det ikke er svært at komme helt op foran.

Fortsættelse følger..


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA