x

I Got You On Tape – Fra Filur-ungdom til P3-darlings

I Got You On Tape – Fra Filur-ungdom til P3-darlings

Jacob Bellens (JB): Jeg fik en kung fu forleden, der sparkede mig fuldstændigt. Jeg startede faktisk noget, der endte med en at blive en lidt halvpolitisk ting i mine teenageår, hvor der skulle holdes møder og så videre. Det var en Filur-ungdom, det handlede om isen for mig. Nu har jeg ikke fået en filur i lang tid, men en champagnebrus tror jeg faktisk, jeg vælger.

Jacob Funch (JF): Jeg tilslutter mig Champagnebrus, men vil også nævne Københavnerstang. Men man skal købe de små i en kasse, de smager hundredegange bedre end de store champagnebrus.

JB: Jeg er meget til Læske i det hele taget, jeg er virkelig glad for at blive læsket.
JF: Det er jeg også. En plade kan også læske rigtig godt. Det er en form for kodeord.
JB: Som barn tyndede jeg alt op med vand. Både cola og Faxe Kondi, så man nærmest skulle lede efter smagen.

De højpandede, intellektuelle betragtninger flyver gennem luften i selskab med de to gange Jacob fra I Got You On Tape, der er aktuelle med deres fjerde album "Church of the Real", og lige har gennemlevet en sommer med deres første sang i A-rotation på P3, nærmere bestemt "Run From The Rain", der startede som Ugens Uundgåelige tilbage i maj måned.
JF: Det har været den bedst tænkelige start på en albumudgivelse, det kunne ikke have været bedre.

Selvom det er bandets første A-rotation og Ugens Undgåelige, er de ikke uvant med at være P3-darlings. I 2010 fik de den prestigefyldte P3 Guld-pris, der udover æren kastede 100.000 kr. af sig. En gestus, der kom noget bag på bandet.

JF: Først var vi helt lykkelige over, at vi skulle spille, så var det endnu vildere at blive nomineret, og så fuldstændig vanvittigt, at vi vandt prisen. Det har gjort mange ting nemmere, givet os et lift og et godt skub i ryggen. Vi gik fra at være nærmest ukendte til pludselig at være et "stort" band og kom ud i den bredere befolkning til hr. og fru Danmark. Vi fik meget airplay på den sidste plade på singlerne "Spinning for the Cause", "Permanent Vacation" og "Ace in the Hole", så vi har meget at takke P3 for.

Sange på samlebånd
De to gange Jacob virker i det hele taget godt tilfredse med tingenens tilstand. Her inden udgivelsen af deres fjerde album kan de konstatere jævn og pæn fremgang på det danske marked, en stigende fanskare og pæn succes i udlandet, specielt Benelux, hvor de har en licens aftale og har spillet mange gange, og så begynder det at røre på sig, i USA, som IGYOT senest besøgte i foråret på den vanvittige byfestival i Austin, Texas, SXSW.  Der meldes også om god interesse i Frankrig og Tyskland, så der er nok at se til for kvartetten, der arbejder jævnt og fast derudad, hvilket ikke mindst er muligt, da sanger og keyboardspiller Jakob Bellens på det nærmeste spytter sangene ud på samlebånd:

JB: Jeg tror ikke så meget på idéen om den lidende kunstner, på inspiration og på myter i det hele taget. Jeg foretrækker at anskue det som et fag, som et håndværk. Jeg føler mig godt tilpas, når jeg har skrevet en sang, og vil hellere skrive en dårlig sang end ingen sang. Alle de sange, jeg skriver, lægger jeg ud på en server, som de andre kan lytte på og vælge ud fra, og derfra kan vi så gå i studiet og indspille og producere sangene. Der kan være numre, jeg tror er helt rigtige for "Tape", som de ikke tænder på og omvendt,  for eksempel havde jeg ikke den store tiltro til "Run From The Rain", det er de andres fortjeneste. Jeg vil tro, at vi havde en bruttopulje på omkring 50-60 sange, som så hurtigt blev skåret ned til cirka 20, og på det færdige album har vi 10 sange – plus en til iTunes-udgaven.

JF: Når vi så har valgt sangene ud, går vi i vores studie på Vesterbro og her trækker Jacob nogle gange sig selv lidt tilbage, hvor vi andre er meget optaget af at producere, og hvor også vores hemmelige 'ekstra' medlem Rune Borup, der rent faktisk ejer studiet, medvirker. Ligesom sidste gang har vi brugt omkring et år i studiet på at få pladen færdig.

Hiphop og jazz

Flere af IGYOT's bandmedlemmer har en fortid i jazz, og så er bandet meget inspireret af hiphop, hvilket umiddelbart kan være svært at høre i den generelt ret mørke alternative rocklyd.

JF: Du mødes nok med de to af os, der har mindst baggrund i jazzen, og jeg synes egentlig ikke, at det påvirker vores musik og udtryk, hvor vi gengæld tit har en "kick"- og "snare"-fornemmelse i lydbilledet, som kommer fra hip hop, og vi har alle en forkærlighed for bund og beat.
JB: Det statiske og monotone univers, som kan virke trance-agtigt og hypnotisk kommer også meget fra hiphop, og så skinner det også igennem på min måde at skrive tekster på, synes jeg.

Tidligere var jeres univers temmelig dystert og indadvendt, men på "Church Of The Real" kan man høre lysere toner. Er det et udtryk for en ændring i jeres sindstilstand?

JB: Nej, det vil jeg ikke sige. Det er mest lydbilledet som er blevet lysere, og det tror jeg først og fremmest er et ønske om at kommunikere så klart og direkte som muligt med publikum. Der er flere  "en til en" kærlighedssange på pladen, hvilket måske hænger sammen med, at jeg har fået en rigtig sød kæreste, men der bliver også dykket ned i mørket, hvilket de fleste mennesker kan relatere til. Men selvom vores univers kan være ret dunkelt, er vi alle ret glade og optimiske af natur.


Andre personlige favoritter:

Den ultimative ferie:
JF: At være på Bornholm med min datter og min kæreste. Jeg føler mig meget knyttet til Allinge. Der er et sted nede ved klipperne, hvor mine forældre har badet fra. Hvis jeg kan komme derned og bade hver dag og sidde og meditere, hvor bølgerne rager ind over klipperne, så er jeg rigtig godt tilfreds. På en god sommerferie er der rigtig meget ro på, hvor man sidder og læser, og måske roder med lidt musik om aftenen.

JB: Jeg har lige været en uge i Bruxelles med min kæreste, hvor vi boede hos en rigtig god ven. Jeg er meget glad for den by. Vi spiste god mad, hang ud og lavede ikke en skid, helt perfekt. Jeg drikker ikke så meget, men kan godt li' at få en belgisk øl.

Favoritsted i København:
JB: Jeg er på caféen Darling på Enghave Plads hver eneste dag. Det er der, hvor jeg sidder og får idéer til mine sange, som jeg så skriver ned på min iPhone. Det er ligesom der, hvor jeg er, sådan er det.

JF: Hvis vi taler oase, kan jeg godt lide Østre anlæg ved Statens Museum for Kunst, det gælder både museet og parken. I forhold til at gå i byen er jeg meget glad for Drone på Nørrebro, hvor jeg også er DJ ind i mellem. Jeg er meget til Nørrebro.

Det ultimative radiohit
JF: Jeg kommer til at tænke på "American Boy" med Estelle, som Kanye West har produceret.
JB: "Umbrella" med Rihanna er også et godt nummer. Nik & Jays "Mod Solnedgangen" hørte jeg sindssygt meget, da den kom ud. Jeg var fuldstændig fucked over den.

Favoritalbum
JF: Lige for tiden er det "Liquid Swords" med rapperen GZA fra Wu-Tang Clan, tilbage fra 1996, den har jeg hørt virkelig meget det sidste halve år.
JB: Jeg vil nok pege på "De La Soul Is Dead", deres anden plade. Det var dem, der fik mig tunet ind på hiphop, og jeg synes stadig, at det er en helt utrolig god plade. (Apropos favoritter har Jacob i øvrigt en fortid som Skandinaviens yngste medlem af Elvis' fan klub, red.)

Favoritfilm:
JB: "Terminator" 1 & 2. Jeg kommer aldrig ud over dem, det er det bedste der nogensinde er lavet. Hvis jeg skulle sætte en pris på hvor meget, jeg ville give for at få dem slettet fra min hukommelse , så jeg kunne opleve dem på ny, ville det være mindst 10.000 kr. Sådan har jeg det også lidt med "Die Hard 1." Jeg bliver nok aldrig ældre på det område.
JF: Jeg tror nok, at jeg vil vælge "Mulholland Drive", jeg kan virkelig være David Lynch-freak.
 
Favoritbog:
JF: Der er mange, men en jeg vender tilbage til i hovedet er Dantes Den Guddommelige Komedie. Den var temmelig tung at læse, men det er virkelig tit, at jeg er kommet til at tænke på den senere hen. Ellers har jeg været rigtig meget oppe på forfattere som Johannes V. Jensen og Henrik Pontoppidan.
JB: Jeg læser ikke særlig meget men hører en del lydbøger. Jeg vil hellere lave noget eller blive underholdt. Hvis jeg skal opleve noget dybt, kan jeg bare se ind i mig selv.

Favorit beskæftigelse, når I ikke spiller musik:
JF: Høre plader og ryge joints, meditere eller lege med min datter.
JB: Ryge smøger og drikke kaffe.

Favoritøl:
JF: Red Stripes.
JB: Jeg kan godt li' en Jupiter.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA