x

Wafande – Giv ham et smil, en mikrofon og et mandat

Wafande – Giv ham et smil, en mikrofon og et mandat

Der sidder et kæmpestort grin på ansigtet af Wafande, som han snører sig rundt om hjørnet nær sit hjem på Ydre Nørrebro. Den langlemmede rapper, der har en fortid som basketball-spiller på det franske ungdomslandshold, ligner stadig mere en elitesportsudøver end en rapper, men han har musikken og kreativiteten – og tydeligvis også glæden – i blodet.

Han voksede op på Christiania, søn af en dansk-fransk mor og en tanzaniask far (med rødder i Oman, Congo og Malawi), tog til Frankrig som otte-årig, men flyttede tilbage til København, da han var 15 år.

Nu smiler hans øjne på coveret til debutpladen, Du Ved Det, der udkom i sidste uge. Dér er også Eiffeltårnet, porten til Christiania og den varme afrikanske savanne, hvilket matcher Wafandes udadvendte og sammensatte udtryk: Sommeragtige afrikanske reggae-popnumre med klingende danske tekster, der er produceret i Fresh-I og Pharfar (Bikstok Røgsystem, Natasja, Rub'A'Dub) i Donkey Sound Studierne.

- Jeg har altid spillet musik. Da jeg var lille, spillede jeg trommer og percussion, men da jeg blev 17-18 år, bestemte jeg mig for at være rapper. Du ved, sådan en ægte amerikansk rapper, som de blev portrætteret i aviserne og på MTV i 90'erne. Samtidig har jeg altid haft en forbindelse til pladerne fra min forældres pladesamling med Bob Marley, Billie Holiday, Ray Charles og Nina Simone. Det er nok den musik, der inspirerer mig mest, fortæller Wafande, hvis karriere startede med amerikansk rap. Men han først begyndte at udgive noget, da han begyndte at lave reggae på dansk, og var med på compilation-albummet Alis Riddim sidste år.

Reggaen har gennem historien været katalysator for politiske budskaber. Hvor den første del af Du Ved Det er et appellerende, positivt lyssyn, så er der også værdiladede beskeder gemt på anden del. For eksempel den tilsyneladende tilbagelænede dubbede Raggae Hverdag; eller Ny Dag – dedikationen til hans far, som flygtede fra Sydafrika til USA; og selvfølgelig Wafandes Lang Vej Hjem reprise af det smukke bidrag til compilationen Alis Riddim (2010), der hylder tolerance i et land, hvor den indvandrerpolitiske dagsorden bliver sat af Pia Kjærsgaard.

 

Opdraget til at være positiv

- Det afgørende turningpoint for min musik var at arbejde sammen med Pharfar og Fresh-I på Alis Riddim. Lang Vej Hjem er faktisk det første nummer, jeg skrev på dansk. Jeg var lidt på vippen, om jeg skulle lave det ene eller andet. Men da det nummer kom ud, og vi så hvor godt, den blev taget imod, så var bare oplagt at lave en plade, forklarer Wafande.

Vi spoler mellemregningerne over og ti måneder frem. Kort før sommerferien udkom Youtube-hittet Gi' Mig Et Smil med en anden spændende opkomling Lil' Kaka. Måske skyldes successen også den ret etablerede reggae- og dancehallscene i Danmark, som Pharfars Bikstok Røgsystem og Natasja var eksponent for i den brede offentlighed. Det er her Wafandes plade samler op, og Gi' Mig Et Smil er et veritabelt sommerhit.

- Albummet blev færdig lige til sommeren, men jeg synes, det er en meget alsidig plade, som man også kan bruge til at mindes den ene uge med sommervejr, vi har haft i Danmark i år, griner rapperen.

Hvilke tanker har I gjort jer om at bruge de koder, der ligger i reggaen som genre?

- Vi er i højere grad gået efter en afrikansk reggae. Min far spillede afrikansk musik, og vi har hørt mange af de store afrikanske kunstnere Lucky Dube og også traditionel musik, fortæller Wafande.

- Jeg har ikke nogen relation til Jamaica, og jeg forstår jo ikke, hvad de siger! Jeg synger på dansk, så det ville føles lidt falsk, hvis jeg skulle synge patois (jamaicansk blandingssprog, udbredt inden for reggae, red.). Jeg synger med en dansk-afrikansk accent, som jeg ikke taler med til daglig, helt bevidst. Men du ved, lige så snart jeg kommer ind ad døren hos min far, så er vi i A-fri-ka, overdriver rapperen storgrinende med dansk-afrikansk accent.

Hvordan kan du balancere det med at være den glade dreng og have politiske holdninger?

- Det har været vigtigt for mig, at der skulle være noget substans ved siden af I-Love-You-I-Hate-You-numre. Vi har det med at lade tingene gå sin gang i Danmark, men vi er de unge, og vi kan ændre tingene, hvis vi vil. Kærlighed og politik. Selvfølgelig har man da en lortedag, det har jeg sgu da også, men er ikke sur lang tid ad gangen. Jeg tror, det har noget at gøre med, at jeg kommer fra en ret glad familie.

Du Ved Det er ude nu.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA