x

Helgi Jonsson- Mit favoritband er Islands symfoniorkester

Helgi Jonsson- Mit favoritband er Islands symfoniorkester

– Jeg havde en deal med min tante, som er 1. violinist i Islands symfoniorkester. Jeg hjalp hende med babysitting, og så gav hun mig koncertbilletter. Det betød, at jeg så orkesteret cirka en gang om ugen, fra jeg var 10 til 19 år gammel. Så skal jeg vælge et favoritband, må det være Islands symfoniorkester.

Den islandske sanger og sangskriver Helgi Jonsson har i den grad fået musikken ind med modermælken. På morens side finder man flere professionelle klassiske musikere, faderen har givet den som folk-guitarist, og Helgi fulgte i slægtens fodspor og startede på musikskole som fem-årig. Den alsidige musiker, der på den klassiske side sværger til en komponist som Stravinskij for dramatikken og Rachmaninov for det melodiske ("Rach Three – hans tredje klaverkoncert – er bare det bedste"), er også uddannet inden for faget. Det er blevet til flere års studier i Østrig med trombonen som hovedinstrument.

 

Den nordatlantiske tone

Kombinationen af det klassiske og rytmiske er helt naturlig for det islandske naturtalent. Under studierne i Østrig fik han også tid til at udgive sin egen musik, og i Graz kom han en dag i kontakt med en broder i ånden, geografisk, mentalt og musikalsk.

– Første gang jeg mødte Teitur, var da jeg spillede support for ham som lokal act i Østrig i 2005. Senere har vores veje fulgtes, og jeg har turneret meget med ham, blandt andet i USA.

Nu er Færøerne ikke Island (om end lidt derhenne ad), men en fin nordatlantisk tone, som Teitur mestrer, skinner også igennem hos Helgi Jonsson. Sammenligningen er lige for, og som kollegaen fra Tórshavn holder Jonsson et imponerende niveau, ikke mindst på det aktuelle album Big Spring. Det er dels indspillet i Hollywood, dels i Helgis eget studie, dels i vennerne fra hjemlandet Sigur Ros' studie The Swimming Pool, i Reykjavik. Ikke overraskende er der gjort god plads til orkestrerede toner på Big Spring, der ud over de nordiske referencer også har en bredere international klang. Som Helgi udtrykker det, er det svært at være musiker og ikke være inspireret af Radiohead, og der kan også høres en snert af Rufus Wainwright, og på en god dag, alene med klaveret, en tanke til legenden Freddie Mercury.

– Det er sjovt, at du nævner Freddie Mercury, det er der ikke så mange, der gør, men da jeg var 10-11 år gammel, var jeg helt besat af Queen, og Freddie har helt sikkert spillet en rolle i min musikalske udvikling.

En pige fra Jylland

Den 31-årige islænding, der tidligere har udgivet to fuldlængde album og tre ep'er, er en dreven kosmopolit, der har såvel indspillet som boet og turneret uden for sit lands grænser, hvilket blandt andet er kommet os danskere til gode. Jonsson har spillet her flere gange og er også en stor tilhænger af dansk musik.

– Der sker rigtig mange spændende nye ting på den danske scene, for eksempel bands som Treefight For Sunlight og The Rumour Said Fire, og så er Efterklang fantastiske. Oh Lands debut fra 2008 har også været et af mine yndlingsalbum.

Den entusiastiske og sympatiske islændings position på den danske scene er nu så etableret, at han er programsat til at spille i Store Vega som hovednavn i november, men når man taler om Helgi Jonsson og Danmark, er der en vis person, der ikke er til at komme uden om:

– Jeg har spillet hundredvis af koncerter rundt omkring i verden med Tina Dickow, og det har været en kæmpe oplevelse og rejse på alle måder. Hun har også en stor rolle på Big Spring, hvor hun både spiller, synger og har været med til at skrive flere af sangene og teksterne. Men vigtigst af alt inspirerede hun mig til at arbejde endnu hårdere på at få det bedste ud af materialet.

Og hvorfor lade det blive ved den søde musik? Helgi vedgår med et skævt smil, at han og Tina (der også flankerer Helgi før og efter interviewet) har været kærester et godt stykke tid, og ikke nok med det:

– Vi har købt hus sammen i udkanten af Reykjavik, og Tina er flyttet op til mig på Island. Huset er noget af en drøm, med den mest fantastisk inspirerende udsigt over by, bjerge og vand, og vi er i fuld gang med at etablere studie i hele underetagen og forventer os meget af al den musik, vi skal lave der.

Ja, der er vel ikke andet end at sige "godt gået, Helgi" – og god vind med såvel musik som kærlighed.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA