x

Kronprinsparrets priser 2011

Kronprinsparrets priser 2011

Det er lørdag aften, og Kronprinsparrets pris er kommet til provinsen. Til Aarhus. Det plejer at afholdes i hovedstaden i steder som Operahuset eller Den Sorte Diamant, men i aften er det i Aarhus. I Musikhusets store sal.

Før showet

Foyeren er fyldt med forventninger, klirrende glas, og sortpelsede sporhunde snusende rundt under de store gallakjoler. Selvom der er få minutter til at Kronprinsparrets vil ankomme, støvsuges (bogstavelig talt) der lige en sidste gang på den røde løber. Det skal være perfekt, for ikke nok kommer Kronprinsparret, der er også tv på.

Ved indgangen modtager Deres udsendte en såkaldt "pressepakke". Pakken indeholder ud over aftenens program og taler lidt ord fra arrangørernes side. Et par nøje udvalgte ord som journalisterne mere end gerne må bruge i deres artikler.

Arrangørerne skriver blandt andet:

"Aftenens gallauddeling i Koncerthuset blev en festlig fejring med Lise Rønne og Nikolaj Koppel som værter for den direkte tv-transmission på DR1. Såvel seere som publikum i salen fik en musikalsk aften, der spændte fra klassisk over opera til pop og rock."

20:35 er der helt stille i Musikhusets store sal. Der er næsten fyldt. Så dukker gallaklædte Nikolaj Koppel og Lise Rønne pludselig frem på scenen og lærer publikum at klappe. Tv sender først fra klokken 21, så der er god tid til at lære, at man skal rejse sig, når Kronprinsparret ankommer.

Så går TV-2 på. Altså bandet. Med Steffen Brandt i front agerer lokalheltene opvarmningsband for aftenens show, og de fyrer lige en hurtig omgang "Vild du danse med mig", "Natradio" og "Randers Station" af. Jørgen Leth går også på og læser et digt op for band og publikum.

Showet går i gang

Klokken 21 går det rigtigt i gang. Altså også hjemme i tv-stuerne. Lise Rønne og Nikolaj Koppel byder velkommen og præsenterer aftenens program, og så spiller TV-2 igen. Denne gang sangen "Showtime" fra deres seneste album. Hjemme i stuerne ligner det nok bare en almindelig, hyggelig aften i selskab med Steffen Brandt og co. I salen ligner det ballet med en danse-trippende kamera-mand og assistent, der flyver rundt fra side til side foran bandet oppe på scenen.

Manden med den sindige stemme med sans for kvalitets-tv, journalisten Anders Agger, har været på Amalienborg og interviewet Kronprinsparret. Under aftenens show vises der små klip, hvor Frederik og Mary svarer på spørgsmål om deres kulturfavoritter. For eksempel synes Frederik, at riffet i Deep Purples "Smoke on the Water" er verdens bedste, mens Mary er til Led Zeppelin. Frederik synes også, at Santanas album "Moonflower" er verdens bedste album, mens Mary peger på Jeff Buckleys "Grace". Frederik afslører desuden, at han er let at få ud på dansegulvet, når der spilles lancier-musik. Mary er mere til pop og vil gerne danse til Alphabeats "10.000 Nights Of Thunder". Det fungerer meget godt med de små sjove, søde indslag fra slottet.

Kort afsnit om aftenens pris

Kronprinsparrets priser blev stiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til Kronprinsparret og blev uddelt første gang i 2005. I år blev der uddelt tre priser. To "stjernedryspriser" på hver 50.000 kroner til to unge talenter inden for forskellige kunstarter og en hovedpris - "Kronprinsparrets kulturpris" på 500.000 kroner. Tidligere har blandt andet Tina Dickow, Per Fly og Sonja Richter modtaget den store hovedpris.

Tilbage til showet

Efter Mary på storskærmen har talt varmt om Pyramiderne, får den 26-årige forfatterinde Josefine Klougart den første talentpris. Lise Rønne blinker varmt til hende, mens præsentationen kører på storskærm.

TV-2 spiller "Fuck den kærlighed" ledsaget af DR Pigekoret. Her hvor den pæne Steffen Brandt synger frækt "Fuck", står de 32 småpigers skønsang i en flot kontrast.

Frederik fortæller på storskærmen til Anders Agger om Preben Elkjærs mål mod Sovjet i 1985, og så spiller Oh Land et ellers energisk medley af sange fra sit internationale debutalbum.

Oh Land har både fløjet et glimmermaskeret strygeorkester, dansere og et lille marchband ind fra det store udland, og da hun til sidst under "We Turn It Up" vender mikrofonen ud mod det pæntklædte publikum, må selv den strammeste tante overgive sig til spilleglæden.

The William Blakes vinder 50.000 kroner

Ord som "spilleglæde", "anarki" og "liv" kan også nemt sættes på det upoppede popband The William Blakes, som efter de har modtaget en kort videohilsen fra The Flaming Lips' Wayne Coyne og den anden talentpris på 50.000 kroner spiller "Caves and Light" og "Plane to Spain". Ved sidstnævnte sang går der fuld calypso i den med kæmpe band, store og små trommer og velfortjente klapsalver.

Efterskrift

Hvad der derefter skete kan ikke rigtig interessere GAFFAs musikglade læserskare. En arkitekt ved navn Bjarke Ingels vandt hovedprisen og den halve million kroner for sit arbejde, der når ud af landet. TV-2 spillede et par gange til, først med Trine Dyrholm og operasangerinden Andrea Pellegrini for til sidst cirka 22:30 at lukke og slukke med 80'er klassikeren "Bag duggede ruder".

Frederik og Mary sad pænt på forreste række gennem hele showet, teknikken fungerede, lyden var udmærket, og det blev bevist, at det ikke er nødvendigt med et moderne operahus for at uddele kulturpriser.

P.S. Kronprinsen improviserede en enkelt gang i en af sine takketaler. I den skrevne tale til hovedprisvinderen Bjarke Ingels burde Hans Kongelige Højhed ifølge den udleverede tale til pressen have sagt "...hvor han bruger tegneserieformen til at udfolde sine arkitektoniske visioner." Her sagde han i stedet "...hvor han bruger tegneserieformen til at udforme sine arkitektoniske visioner."


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA