x

"Army Of Me": With a little help from my fans…

"Army Of Me": With a little help from my fans…

Björk udgiver idag albummet “Army Of Me” – en plade, der indeholder hele 20 remix og coverversioner af hendes ti år gamle hit fra “Post”. GAFFA mødte den islandske superstar til en snak om projektet, der har været nogle år undervejs, men rigtig tog fart da Björk besluttede, at hun ville udgive albummet for at støtte UNICEFs hjælpearbejde i Sydøstasien efter Tsunami-katastrofen i december. Alle, der er involveret i projektet, arbejder således gratis, og målet er at indsamle godt 2,5 millioner kroner ved salg af albummet i de første ti dage, det er i butikkerne.

Hvordan påvirkede Tsunami-katastrofen dig personligt?
- Jeg tror, den påvirkede mig lige som alle andre mennesker i verden. Jeg syntes, det var virkelig forfærdeligt. Jeg følte, at hvis der var et tidspunkt, hvor jeg skulle lave et velgørenhedsprojekt, var det nu.

Hvorfra stammer idéen til “Army Of Me”-projektet?
- Da vi startede min webside for snart mange år siden, begyndte folk helt uopfordret at sende deres egne cover-versioner af mine sange ind. De versioner, der overraskede mig mest, var heavy metal-fortolkningerne af “Army Of Me”, som jeg syntes var både sjove og fantastiske, fordi jeg var overbevist om, at det var en måde for mine fans at give mig fingeren på, eftersom heavy metal er noget nær den eneste musikalske stilart, jeg ikke har forsøgt mig med. Det gjorde det i sig selv interessant. “Army Of Me” er også en af de eneste sange, jeg har skrevet, som er vred og aggressiv. Jeg var dog ikke klar over, at den ville inspirere speed metal-versioner, men det gjorde den altså.

Hvorfor valgte du at udvide projektet rent musikalsk fra heavy metal til også at inkludere alle de mange andre stilarter, man kan høre på det færdige album?
- Efter Tsunami-katastrofen opfordrede vi folk til at sende deres versioner af “Army Of Me” ind via bjork.com. Vi sagde, at de ikke kunne lave nye covernumre, men kun sende os dem de allerede havde produceret, for ellers ville det tage alt for lang tid at få albummet sat sammen. I den uge, folk kunne sende deres versioner ind, modtog vi 600, hvilket var en kæmpe overraskelse og noget, jeg aldrig havde drømt om. Indtil da havde jeg hørt omkring ni forskellige metal-versioner af “Army Of Me” og tænkt, at vi måske kunne lave et koncept-album med 9-10 heavy metal-udgaver af den samme sang, og at det ville være sjovt. Men da jeg lyttede til de mange andre forskellige versioner, folk havde sendt ind, begyndte jeg at tænke, at hvis vi kun udgav metal-fortolkningerne, ville det være vanskeligt at lytte til – jeg mener, det er jo kun én sang! Havde det været forskellige metal-versioner af forskellige Björk-sange, kunne vi have lavet et helt album, man kunne sætte sig ned og lytte til det fra start til slut. Men siden det kun drejede sig om én sang, ville det være svært. Efter jeg havde været igennem alle versionerne af “Army Of Me”, oplevede jeg personligt, at man kunne lytte til dem fra ende til anden, uden at man følte, at det var den samme sang, man hørte igen og igen. Så vi besluttede at bruge en masse forskellige versioner, og jeg synes, det færdige album er varieret nok til, at det aldrig bliver kedeligt, hvilket helt og holdent skyldes det arbejde og de idéer, mine fans har ofret på projektet.

Ros til danske Atoi
Albummet indeholder et dansk bidrag fra gruppen Atoi. Har du nogen specielle kommentarer til deres udgave af “Army Of Me”?
- Jeg har faktisk lyttet utroligt meget til deres version. Der var et stort antal forskellige kategorier blandt de 600 indsendte versioner. Der var mange heavy metal-udgaver, og en anden populær måde at fortolke nummeret på var electroclash, der resulterede i robot- og Kraftwerk-agtige versioner. Der var også en hel del andre tilgange til nummeret - blandt andet af Grisbi fra Frankrig, som lavede en slags elektronisk bossanova-version med en smuk pige som sangerinde og en lidt Sydamerikansk stemning. Jeg synes selv, at Grisbi og Atoi – det danske bidrag – var de bedste.
På hvilken måde?
- Da jeg første gang skar ned fra de 600 versioner, der blev sendt ind, til omkring 100, gik jeg efter, hvad der lød mest interessant i mine ører. Derefter begyndte jeg at prioritere, at hvis folk ville høre de forskellige udgaver og ikke kendte mig eller “Army Of Me”, skulle de stadig synes, at det, de lagde ører til, var en god sang. Det var selvfølgelig også vigtigt, at hvert nummer rent faktisk var “Army Of Me”, for der var også en del versioner, som var helt fantastiske, men intet havde at gøre med originalen, hvilket fik mig til at tænke, at de grupper nok nærmere burde udgive en plade selv. De passede i hvert fald ikke til det her projekt. Så udvælgelseskriterierne var sådan circa: Gør sangen til din egen, så din version kan eksistere på egen hånd, men stadig er “Army Of Me” - hvilket jo generelt er fidusen, når man skal lave coverversioner og remix. Det handler om at balancere på den fine grænse, og det synes jeg både Atoi og Grisbi formåede rigtig godt.

Læs et længere interview med Björk i det nye nummer af GAFFA, der udkommer på onsdag, den 4. maj.

Læs anmeldelsen af "Army Of Me" her!


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA