x

Ulige Numre – Ekspressiv dansksproget poesi

Ulige Numre – Ekspressiv dansksproget poesi

87.667 er det ulige antal visninger, der i skrivende stund står på YouTube-siden til et af årets meget hurtigt omdelte og sete dansksprogede musikvideoer, København. Det er meget sandsynligt, at du har modtaget den din Facebook-væg, set dem i Det Nye Talkshow, hvor gruppen for nylig medvirkede, eller læst et interview i et af landets store landsdækkende medier. Er det ikke tilfældet, så er Ulige Numre et band, du ganske sikkert kommer til at stifte bekendtskab med inden for en meget nær fremtid.

Et andet udgangspunkt
Den 26. september i år slap den københavnske rockkvartet Ulige Numre, som det hele ganske rigtigt drejer sig om, musikvideoen til deres nu etablerede kendingsnummer København. I skrivende stund er det således under to måneder siden, den så dagens lys, og siden har gruppen udgivet den selvbetitlede deput-ep på Auditorium med Nikolaj Nørlund bag knapperne. Hastigt fremad, er det gået for gruppen, der blot har et år på bagen, og det er kommet bag på medlemmerne. GAFFA fangede forsanger Carl Emil Petersen og trommeslager Teis Lindeskov Søgaard på Harbo Bar på Nørrebro.

– Jeg tror, at vi har lavet otte interviews herinde, fortæller Carl Emil Petersen om den megen omtale, Ulige Numre har fået efter gruppens tiltagende hype, hvor især den nyligt udgivende ep er blevet rost til skyerne af landets anmelderskare.

– Det har været et lidt andet udgangspunkt, end hvad vi havde regnet med. Vi havde regnet med, at vi skulle lave en ep og vinde fans til hver koncert, vi spillede. Den langsomme opbygning fra koncert til koncert. Et godt eksempel er I Got You On Tape. De har eksisteret i en syv-otte år, og det var først på deres fjerde plade, at de brød igennem. For os har det været anderledes. Det kom jo bag på os, og vi har lavet den her musikvideo [til København red.], der florerer på YouTube, som folk havde lyst til at dele. Det er en flot video, og den er meget Facebook-egnet. Den blev eksponeret til sindssygt mange mennesker på meget kort tid, så udgangspunktet har ligesom været et andet. Nu skal vi ud og præstere og opfylde folks forventninger frem for at overbevise folk, fortæller den entusiastiske forsanger.

– Det er jo ret spændende og lidt nervepirrende, men vi havde heldigvis lavet ep'en i forvejen, og vi synes den var god, siger Teis Lindeskov Søgaard om udgivelsen af ep'en, der gjorde gruppen til talk of the town ifølge gratisavisen Urban.

Højtravende dansk
En af de ting medierne og anmelderne især har rost gruppen for, er deres brug af det danske sprog. Forsanger Carl Emil Petersen er forfatter til gruppens lyriske udgangspunkt på modersmålet, som han efter eget udsagn synes er det sjoveste og mest ekspressive.  

– Det meste er personlig lyrik, som tager udgangspunkt i en personlig oplevelse eller følelse, og så kan jeg godt lidt, at det ikke behøver at være for hyggeligt. Der er mange danske sangskrivere – vi nævner ingen navne – som er meget hverdagsagtige og hyggelige, hvor det hele skal være fint og til at føle på. Jeg synes godt, at det må godt være lidt højtravende, for det kan det danske sprog også. Det er der bare ikke så mange, der gør; tør at lade lyrikken være lidt mere ekspressiv og vild. Jeg kan godt lide at blande det simple udtryk – en helt simpel sætning med noget større - jeg prøver at variere.

Da snakken falder på fremtiden virker halvdelen af kvartetten ganske afslappede omkring omgivelsernes forventninger, og de har da heller ikke travlt med af få indspillet et fuldlængde album. Der er dog nogle andre ønsker, de ikke vil have noget imod at prøve indenfor en nær fremtid:

– Vi kunne godt tænke os at spille under en orange dug lidt ude i provinsen, fantaserer en grinende Carl Emil Petersen.

– Vi vil gerne skrive en rigtig fed plade. Det er lidt det, vi drømmer om nu; at lave en plade der ikke lefler for nogen som helst, men som er et samlet album, der vil noget, som vi er glade for, hvor vi har hjertet med. Selvfølgelig vil vi også gerne udvikle os, slutter forsangeren, og Teis Lindeskov Søgaard tilføjer:
- Ja, vi er jo stadig et ungt band.


Nyheder, artikler og anmeldelser fra GAFFA